Кастрацію педофілів ухвалили у першому читанні: Бурбак закликав не дати питанню зависнути і довести до рівня закону

Кастрацію педофілів ухвалили у першому читанні: Бурбак закликав не дати питанню зависнути і довести до рівня закону

11.07.2019, 16:38

Депутати проголосували за хімічну кастрацію педофілів

Під час позачергового засідання Верховної Ради України 11 липня нардепи підтримали законопроект № 6449, який передбачає примусову хімічну кастрацію педофілів, повідомляє ТСН. 

Законопроєкт підтримали 247 депутатів, один утримався та 65 не голосували. 

 - Щойно парламент підтримав за основу законопроект щодо впровадження Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності малолітніх, або так званий "реєстр педофілів ". Це важливий крок. Проте законопроект вцілому вже буде приймати новий парламент. І тепер дуже важливим є громадський контроль, щоб це питання не зависло і було доведено до рівня закону, - прокоментував проголосований законопроект народний депутат України Максим Бурбак. 

Автори пропонують збільшити міру покарання до мінімальних 20 років ув’язнення за злочини статевого характеру проти дітей та створити напівзакритий реєстр педофілів, аби не допустити їх до роботи в дитячих закладах.

Це буде електронна база з усіма даними про таких осіб – історією злочину, місцем проживання та роботи. Доступ до реєстру матимуть правоохоронні органи та Мін’юст, а право на отримання інформації дадуть керівникам дитячих закладів.

Також пропонується хімічна кастрація, однак лише після відбуття половини терміну зловмисник за власним бажанням після судової експертизи та за дозволом суду зможе пройти курс терапії. Лікування розпочинають за ґратами та продовжують під наглядом поліції і медиків уже на волі.

В Україні щороку з'являється близько 400 жертв статевих злочинів. Один із найбільш резонансних випадків — зникнення 11-річної Дарини Лук'яненко в Одеській області. Дівчину шукали тривалий час і знайшли мертвою у вигрібній ямі сусіда. Він викрав дівчину, сильно побив у себе вдома і в підсумку вбив. 

Статистика свідчить, що майже 60% педофілів в дитинстві самі ставали жертвами сексуальної наруги. Психіатри наголошують на важливості саме медикаментозного лікування, адже лише ув’язнення проблеми не вирішує – 70% педофілів після виходу на волю знову ґвалтують дітей. 

Хімічну кастрацію застосовують у США, Канаді, Ізраїлі та країнах Європи та бачать результат – наприклад, у Великій Британії кількість повторних випадків з 40% зменшилась до 5%, а у Німеччині – з 80% до 3%. 

Більшість народних депутатів, які є уродженцями Чернівецької області, підтримали закон про хімічну кастрацію та реєстр педофілів.

Про це свідчать результати поіменного голосування за це питання, які опубліковані на офіційному сайті Верховної Ради.

Зокрема, картина поіменного голосування за це питання виглядає так:

Іван Рибак (БПП) - За

Григорій Тіміш (БПП) - За

Оксана Продан (БПП) - За

Богдан Онуфрик (БПП) - За

Марія Матіос (БПП) - За

Віктор Король (БПП) - Відсутній

Владислав Севрюков (БПП) - За

Сергій Рудик (БПП) - Не голосував

Микола Федорук (Народний фронт) - За

Максим Бурбак (Народний фронт) - За

Михайло Гаврилюк (Народний фронт) - За

Олександр Дроздик (Народний фронт) - Відсутній

Михайло Папієв (Опозиційний блок) - Не голосував

Іван Мирний (Опозиційний блок) - Відсутній.

1