Каспрук пояснив, чому не змагається з Михайлішиним у публічному популізмі

Каспрук пояснив, чому не змагається з Михайлішиним у публічному популізмі

19.05.2014, 19:46

Про це кандидат на посаду Чернівецького міського голови Олексій Каспрук сказав в інтерв'ю газеті "Буковина".

"Щиро заздрю окремим кандидатам в мери, які так сміливо роздають фантастичні обіцянки – і дороги всі й зразу полагодимо, і садочки побудуємо, аквапарки, басейни, новий водозабір… Вважаю, що більшість з них це робить, бо ще не зняла рожеві окуляри, - відповів Олексій Каспрук на питання журналіста Анатолія Ісака.

- Ситуація в місті вкрай складна. За три роки більшість комунальних підприємств доведені до межі банкрутства – борги із зарплати, податків, за енергоносії.

Гадаю, це робилося не лише через непрофесіоналізм, а й зумисне.

Бо комунальні підприємства працюють на напівмонопольних ринках послуг – водопостачання, теплопостачання, вивезення сміття тощо.

Захопити ці ринки цікаво для приватного капіталу, а приватизувати збанкрутіле підприємство набагато легше. Ми це вже бачили на прикладі інших галузей, коли в Україні зароджувалися олігархи.

Але в Чернівцях цього не буде.

Наше комунальне майно не стане джерелом для зародження і збагачення кланів. Воно ефективно працюватиме на громаду і чернівчан. Це важливе завдання, від цього залежить якість послуг і комфорт для чернівчан. У комунальних підприємствах працюватимуть грамотні менеджери, підзвітні громаді. Будемо прозоро і ефективно використовувати бюджетні кошти, шукати нові джерела наповнення бюджету, залучення позабюджетних інвестицій.

Нині, через складну ситуацію в державі, бюджетні кошти рухаються дуже повільно, навіть мізерні видатки фінансуються із запізненням. Але я вірю в Україну і не маю сумніву, що здолаємо цю кризу і вийдемо з неї сильнішими, досвідченішими, без тягаря корупції, політичного кумівства, із більшими повноваженнями громад.

Для Чернівців маю чимало цікавих напрацювань із корисного досвіду європейських міст. Переконаний, ми теж зможемо так працювати у нас. Не малювати райдужних і швидких перспектив, поки що користуватимемося теорією малих кроків. Кожен день ми будемо щось змінювати на краще.

 Людина має вийти зранку з під’їзду й побачити, що бордюр побілений, що вчорашня яма чи підсипана, або ж, дай Бог, заасфальтована, що альтфатер стоїть чистенький. На її скаргу чиновники зреагували, порушення усунули, їх почули, їхню ініціативу підтримали. Це азбучні істини, за якими живуть громади, де є довіра до влади і де влада, розуміє, що основне завдання – працювати в інтересах людей і для людей".

Довідково: Кандидат на посаду Чернівецького міського голови Віталій Михайлішин сьогодні заявив, що хоче дебатів зі своїми конкурентами Олексієм Каспруком та Олексієм Коломійцем. Єдина умова проведення дебатів, яку висунув Михайлішин – вони мають відбутися на одній з площ Чернівців. Нагадаємо, раніше кандидат у мери Віталій Михайлішин відмовився від участі у дебатах. Він пояснив це тим, що не хоче брати участь у дебатах з тими кандидатами, які йому випали у жеребкуванні. Ці дебати мали відбутися на телебаченні та радіо.

Сьогодні пан Михайлішин  додав, що на дебати кандидати мають прийти із своїми командами. Аби «чернівчани побачили хто ще працює. Щоб ми всі зрозуміли, хто потім буде працювати у міській раді і на яких посадах. Не потрібно приховувати команду».

Ще раніше, в інтерв'ю газеті "Час" Олексій Каспрук назвав членів команди Віталія Михайлішина:

"Ми знаємо команду Михалішина, з якою він нібито йде служити громаді. І на що здатні  Чесанов, Чинуш, Бешлей, Кедь і смотрящий за ними Продан. Не має значення, якими партійними квитками, громадськими ініціативами чи гарними гаслами вони прикриваються. Їхня суть залишається незмінною – особиста нажива".

А про свою власну команду, в тій таки "Буковині", розповів:

Я три роки був в опозиції, - нагадав Олексій Каспрук. -  Вдячний своїм депутатам-однопартійцям, сотням, тисячам чернівчан, які підтримували нас в цій жорсткій опозиційній боротьбі. Не відступили, не зрадили. Тому мені є кому довіряти – і це дуже важливо.

Друге, влада в місті, безперечно, потребує оновлення. Тобто є активні люди, які проявили себе в останніх подіях, продемонстрували спроможність брати на себе відповідальність, зважено і професійно діяти в кризових ситуаціях, здатність працювати в команді. Мова йде не про палкі виступи на мітингах, а про людей, які проявили себе, як організатори, продемонстрували справжню мужність і порядність.

Пишаюся, що таких серед чернівчан багато. Їх треба заводити в міську раду, а звідти виводити чиновників, які зганьбилися перед громадою.

Щиро вдячний Миколі Трохимовичу Федоруку, що повірив в мене і активно підтримує на цих виборах. Він завжди принципово ставився до мене, коли я працював в його команді, це для мене була добра школа.

– Два-три роки назад тих, хто продався за отих 30 срібників, призначали директором департаменту, начальником управління, керівниками комунальних підприємств. Але на підлості далеко не заїдеш. Більшість з них продемонстрували не лише людську, а й фахову неспроможність. Тож гарні людські якості – то добре, однак потрібен ще й професіоналізм.У Вас є такі фахівці?

– Проблема відсутності фахівців надумана, - вважає Олексій Каспрук. - Нещодавно мав нагоду спілкуватися з цього приводу з мером Львова Андрієм Садовим, вивчав досвід у цьому напрямку екс-мера Вінниці Володимира Гройсмана, дивився як це питання вирішують за кордоном. І Андрій Садовий і Володимир Гройсман довели, що цю проблему можна вирішити і залучити до праці в органах місцевого самоврядування справжніх фахівців, з новим баченням шляхів розв’язання застарілих проблем. Для цього у місцевого самоврядування є важелі, які дозволяють створити для таких спеціалістів мотиваційні умови, щоб їм тут було працювати цікавіше, ніж у бізнесі, щоб управлінська структура органів місцевого самоврядування була конкурентоспроможною.

Категорично проти того, як кадрові питання вирішував Михайлішин. Щоб утримати прихильність депутатського корпуса, він призначав депутатів на управлінські посади – керівниками департаментів, комунальних підприємств. Міський голова ставав залежним від цих призначень, втрачав контроль над містом, не мав можливості принципово спитати за недоліки, це ставало потужнім джерелом корупції. Цього не повинно бути, як і кумівства. Проти того, аби близькі родичі працювали в команді. Бо всі ми люди, завжди є спокуса пожаліти, не так суворо запитати за помилки. Тому від цього треба відходити, це є необхідним для недопущення корупції. І ще завжди буду дотримуватися позиції свого батька, який в ті далекі часи був принциповим противником політизації і партизації місцевого самоврядування: це він першим заявив, що проблеми каналізації не мають партійного забарвлення. Тому вважаю, що фахівців слід обирати незалежно від партійності і політичних уподобань. Вони мають бути професіоналами у своїй справі і користуватися довірою громади.

Сьогодні навіть серед своїх опонентів бачу окремих людей, яких би залюбки запросив у свою команду.Готовий розглядати кадрові рекомендації будь-якої партії чи громадської організації, аби вони були лише розумні і приносили користь місту, громаді. Завжди готовий відступити від особистих амбіцій, якщо це піде на користь Чернівцям і чернівчанам.

За матеріалами газет "Буковина" і "Час"

Нагадаємо, що в 2012 році, під час виборів до Верховної Ради України, Микола Федорук запрошував на відкриті публічні дебати у прямому ефірі на телеканалі «Чернівці»  Віталія Михайлішина, представника Партії регіонів. Навіть за ті гроші, які заплатив Федорук за цей ефір! Якщо він відмовляється прийти на публічні дебати, то запрошуємо його прийти завтра о 17.00 на Центральну площу, де привселюдно з народом ми готові спілкуватися. Нехай не ховається! Але Михайлішин тоді на площу не прийшов, а що відбулося в студії ми нагадаємо:

 
 
1


КОМЕНТАРІ (3)

Владі-порядність, місту-порядок!

http://www.youtube.com/watch?v=iJANBIaH-DI

avatar

Опора

19 травня 2014 17:48

Все зрозуміло. Каспрук планує розставити на всі комунальні підприємства своїх людей, щоб йому башляли як Федоруку. Саме це зроблено на Калинці- повернули Ринжука і тепер гроші знову йдуть на карман злодіям.

Олексій може бути впевнений-  всі працівники підприємств і установ проголосують проти нього.

avatar

все зрозуміло

19 травня 2014 21:20

Леша,иди на дебаты, не ссы! Зассышь не проголосуем!!! )))))))

avatar

Садгора

19 травня 2014 22:11