Кандидати від демократичного табору топитимуть одне одного до кінця, хоча другої спроби проголосувати за мера не буде, - експерти

Кандидати від демократичного табору топитимуть одне одного до кінця, хоча другої спроби проголосувати за мера не буде, - експерти

18.05.2014, 15:20

Питання про можливе зняття кандидатів, які називають себе демократичними, на користь найрейтинговішого з-поміж себе підняла ведуча програми «Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ Оксана Денисюк.  Про перспективу такого  сценарію вона запитала експертів Надію Бабинську, представника Громадянська мережа ОПОРА та Ігора Бабюка, заступника голови обласної організації КВУ. Думки експертів розійшлися.

 «Маю сумнів, що саме в демократичному таборі, з тих кандидатів, які є, будуть знімати свої кандидатури, - відповів на питання ведучої Ігор Бабюк. - Там є досить суттєві суперечності між ними. Може і будуть одиничні випадки, але масово не буде такого…» «Мені подобається те, що є вибір і з кого вибрати. Тобто, громада міста Чернівці будь-кого з тих пристойних кандидатів, які є. А їх є 14.», - додав заступник голови обласної організації КВ, який вже визначився з кандидатом, якого буде підтримувати на виборах. Свого часу пан Ігор Бабюк підписав звернення на підтримку кандидата Петра Олексюка.

Водночас Надія Бабинська сказала, що «на наступний тиждень, можливо, ми побачимо ще відмови від балотування. В мене таке передчуття». Проте не уточнила, з якого саме табору – умовно демократичного чи реваншистського – будуть ці відмови.

Натомість обидва експерти зійшлися в тому, що обирати мера доведеться вже в першому турі. Так, як це визначено законом.

«Що мені не подобається, що вибори проводяться в один тур, - сказав Ігор Бабюк. - Я все ж таки думаю, що треба, щоб було два тури для голосування і щоб дійсно кандидат, який буде обраний, набрав більшість голосів, щоб ніхто навіть не піддавав сумніву, що міський голова обраний в легітимний спосіб… більше того скажу: якщо ви знаєте, то в Києві вибори будуть у два тури. Там прийняли закон, де міста-мільйонник голосують за міського голову у два тури. І тут відбувається дискримінація – в одних містах відбувається у два тури для того, щоб був більш легітимний вибір більш-менш нормальний, а в малих містах в один тур, кого вибрали з першого разу».

Колегу підтримала Надія Бабинська: «і ГМ ОПОРА виступала і пропонувала, щоб вибори голів місцевих рад відбувались у два тури. Чому? Тому що дійсно виходить, що людина, яка набрала 11% й інший кандидат, який набрав 10% чи навіть 10,9% - це дійсно дуже питання до легітимності такого представника громади. Окрім того, якщо в нас зараз, наприклад, у два тури проходять президентські вибори, то цілком можливо було організувати у два тури місцеві вибори».

Нагадаємо, що з-поміж усіх кандидатів на посаду Чернівецького міського голови про небезпеку розмивання голосів виборців публічно висловився тільки Олексій Каспрук. Зокрема, в інтерв’ю газеті «Час» від повідомив:

«Вибори міського голови проводяться в один тур. Тобто розкачуватися з вибором, як на президентських перегонах, категорично не можна. Якщо ви підтримуєте демократію й зміни, але не визначилися кого підтримати – це  помилка. Електорат реваншистів стабільний, у нього немає альтернативних кандидатів для вибору. Тому ці люди цілеспрямовано будуть голосувати за одного кандидата. Ми ж знову пропонуємо на вибір кілька альтернатив. Ніяких виправдань, що в другому турі я, як виборець, проголосую так, як потрібно, тут бути не може.  Ризик змарнувати свій голос, віддавши його нібито за демократичного кандидата, яких є кілька, тут надто високий. Голосувати так – значить сприяти реваншу. Я раджу одразу підтримати найбільш рейтингового з-поміж демократичних кандидатів. Бо тільки у нього є реальний, а не примарний шанс виграти і зламати стару систему.  А все інше – добрі наміри, якими відомо куди вимощена дорога…»

Ігор Бабюк також спрогнозував, що останній тиждень виборчої кампанії може бути дуже напруженим: «якщо говорити про виборчу кампанія кандидатів на посаду міського голови, то апогею вона ще не досягла. Тобто, ще є наступний тиждень і, я думаю, що як раз наступного тижня буде найбільша жара».

Іван Олександрюк

1


КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Василий Забродский

18 травня 2014 13:05