Кандидат в 203 окрузі Іван Семенюк з порушенням агітував в дитячому садочку

Кандидат в 203 окрузі Іван Семенюк з порушенням агітував в дитячому садочку

04.10.2014, 13:30

3 жовтня спостерігач ОПОРИ, перебуваючи в селі Тарашани Глибоцького району (203 виборчий округ), став свідком зустрічі з виборцями кандидата в народні депутати, самовисуванця Івана Семенюка, яка відбулася в приміщенні дитячого садочку цього села. На заході крім працівників дошкільного навчального закладу були присутні Тарашанський сільський голова Василь Чуляк, який агітацію не здійснював.

 Іван Семенюк під час зустрічі здійснював агітацію за себе, розповідав про свої досягнення, обіцяв допомогти селу та садочку.

 -          На тих виборах ми підтримували Геннадія Федоряка (народний депутат від Партії регіонів, обраний в цьому окрузі в 2012 році - ОПОРА). Наше село перше місце в районі зайняло, але він до нас прийшов тоді до виборів… він нам комп'ютер подарував,  - наголосила кандидату завідувачка дошкільного навчального закладу. - Нас відвідують діти трьох сіл, наш садочок. Ми будемо працювати з батьками, допоможіть і ви нам чимось...

 Відео:  http://youtu.be/dfui1zl6L68

 На запитання спостерігача ОПОРИ щодо того, чи був укладений договір на оренду приміщення комунальної власності для агітаційного заходу, сільський голова села Тарашани Василь Чуляк повідомив, що договір оренди з кандидатом не укладався, а сам захід відбувався “у обідню перерву”. Слід відмітити, що перед зустріччю в дитячому садочку кандидат відвідував також місцеву школу. Директор школи в коментарі ОПОРІ теж підтвердила, що жодних договорів оренди приміщення з кандидатом укладено не було.

 Нагадаємо, що згідно статті 68 закону «Про вибори народних депутатів України» (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1382699288019706), кандидати у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації; передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, а використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

 Таким чином ті факти, що Іван Семенюк проводив свої зустрічі в школі та дитячому садочку села Тарашани без оформлених договорів оренди, вказують на порушення ч. 6 ст. 68 закону «Про вибори народних депутатів України» та мають ознаки правопорушення за ст. 212-15 КУпАП (порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії).

 Окрім того, перед початком зустрічі була спроба перешкодити спостерігачу ОПОРИ проводити відеозйомку зустрічі кандидата з виборцями. Після роз'яснення спостерігачем ОПОРИ присутнім незаконності та карності вказаних дій, інцидент був вичерпаний, а будь-які спроби перешкоджати діяльності спостерігачу ОПОРИ припинилися.

 ОПОРА нагадує представникам політичних партій, кандидатам та їхнім помічникам про те, що посягання на права журналістів та спостерігачів є карним злочином. Зокрема, відповідальність за перешкоджання їх діяльності передбачена статтею 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) та 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) статей Кримінального кодексу України (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/print1390115633417830).

 Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

1