Кандидат у народні депутати – юрист  за освітою Артем Семенюк не знає елементарних правових норм

Кандидат у народні депутати – юрист за освітою Артем Семенюк не знає елементарних правових норм

29.09.2012, 21:32

«Скарги  кандидата від Партії регіонів  Артема Семенюка до окружної виборчої комісії на своїх опонентів  щодо незаконності розміщення передвиборної  агітації подивували. Ця молода людина хоче працювати в парламенті, а не спромоглася навіть  вивчити закон про вибори народних депутатів. Приємно, що члени окружної виборчої комісії 204 виборчого округу, більшість з яких не мають спеціальної юридичної освіти, виявилися правообізнаними, порядними і грамотними людьми», - зазначив кандидат у народні депутати від Партії «УДАР» Віталія Кличка у 204 виборчому окрузі Богдан Баласинович, коментуючи дії свого опонента-регіонала.

У законі "Про вибори народних депутатів" є імперативна норма, яка забороняє розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на об’єктах культурної спадщини,  на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Забороняється також розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях автобусних та залізничних вокзалів, аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях автобусних та залізничних вокзалів, аеропортів, у транспортних засобах громадського користування. «Отож жодного порушення виборчого законодавства у розміщенні передвиборчої реклами, яке б потребувало втручання окружної виборчої комісії, з мого боку та з боку інших учасників виборчих перегонів у 204 виборчому округу не було. У законі не має прямої норми, яка б зобов’язувала суб’єкта виборчого процесу розміщувати свою агітацію лише у встановлених  органами місцевого самоврядування місцях, хоча  передбачено, що такі місця мають бути відведені»,- зауважив Богдан Баласинович.

            «Партія влади і провладні кандидати ще задовго до виборів орендували майже усі носії зовнішньої реклами у найбільш доступних для людей місцях. Думаю зробили такі пропозиції, від яких власникам цих рекламних площ важко було відмовитися. Це можна було б, до речі, трактувати як порушення принципу рівності у виборчому процесі. Відведені органами місцевого самоврядування  місця для передвиборчої агітації  не відповідають умовам виборчого процесу, коли на одному округу балотується до двох десятків кандидатів. Як виправити цю ситуацію і мали б подумати ті, хто сьогодні при владі, а не вдаватися до тиску на наших прихильників та агітаторів, які намагаються у таких умовах, хоч якось довести свою позицію до людей. Багато людей, з огляду  на той тиск, який чинить влада на опозиційних кандидатів, самі висловлюють свою громадянську позицію і вивішують партійну символіку та агітаційні матеріали на своїх домівках, у вікнах своїх квартир, на автомобілях тощо.  Дивує та обурює те, що  окремі  представники влади вимагають від людей знімати  політичну агітацію з  власних будинків, магазинів, машин, що є прямим перешкоджанням здійсненню права на проведення передвиборної агітації і  тягне за собою відповідальність, встановлену законами України. З такими представникам влади ми будемо проводити бесіди. Сподіваємося, що вони  до кінця не розуміють незаконність своїх дій, а не діють зумисне. Хоча є випадки, і вони фіксуються нашими прихильниками, коли наша агітпродукція встановлюється нашими опонентами з метою провокацій. На таке ми будемо реагувати адекватно.

Сподіваюся, що наші політичні опоненти не будуть оскаржувати право прихильників «УДАРУ» з’являтися у людних місцях у футболках та кепках з партійною символікою, а також право шанувальників спортивного таланту братів Кличків розміщувати плакати з їх зображенням у себе дома. Ми розуміємо, що це дратує чинну владу і сприймаємо це спокійно, бо настав час УДАРу», - пожартував Богдан Баласинович.

Прес-служба кандидата в народні депутати від партії «УДАР» Віталія Кличка у 204 виборчому округу  Богдана Баласиновича 

1