Кафе від ЮНЕСКО

Кафе від ЮНЕСКО

15.04.2013, 01:37

Конкурс проектів облаштування скверу біля “попівського” будинку (напроти резиденції) не так щоб привернув увагу міської громадськості. Хоча, безперечно, вартий такої уваги. Адже йдеться про територію безпосередньо біля  об’єкта, який внесений до реєстру світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Усі проекти можна побачити у виставковій залі “Вернісаж” на вул. Івана Франка. Обговорювати їх у рамках невеличкої статті було б некоректним. Зауважимо лише, що переважну більшість проектів можна було б сприйняти як конкурс на те, як вдало розмістити кафе на території скверу. Досить смішно спостерігати, як на кресленнях невеличкий скверик сягає якихось неймовірних розмірів, і десь там тулиться непомітна кафешка або щось кафеподібне..

Є підозри, однак, що члени громадської ради при міськраді будуть здивовані, як відрізняється паперове бачення від реального. Швидше за все саме кафе виглядатиме досить помітно, а скверик візуально стане ще меншим, аніж є. Я нарахував лише два проекти, де  нічого такого не передбачено. Що, очевидно, є своєрідною ознакою толерантності архітекторів. Або димової завіси. Втім, не думаю, що кафе не потрібно. Чудове місце для того, щоб посидіти за чашечкою кави.

Цікаво тільки, чому архітектори не мислять скверу без кафе. Отже, проекти дають кілька варіантів розміщення такого кафе. Один з них, до речі, безпосередньо перед попівським будинком.  Для мене це виглядає як очевидна безглуздість. Але архітектори, вони ж фахівці. Є варіант посередині скверу. Очевидно, що у цього проекту є той же недолік: його буде краще видно, ніж сам «попівський» будинок. І, нарешті, найбільш прийнятний варіант, з дального боку сквера (біля корпусу ліцею). Хоча і тут деякі проекти здивували. Один з них передбачає зведення досить високих чи не кількаповерхових скляних конструкцій.Патріотичним щемом вражає проект, де біля скляного кавочуда розташований кам’яний тризуб.

Про що хотілося б сказати. Десь шістдесят-сімдесят відсотків проектів вражають, так би мовити, хаосом думок.. Як, наприклад, притомний фахівець міг розмістити кафе просто перед історичним будинком, головною окрасою скверу, незрозуміло. А, певно ж, не новачок.  І вже багато чого наліпив.  І таких дивакуватих пропозицій чимало. Це ми бачимо в архітектурі. Що ж говорити про інші галузі.

Не впевнений, що варто протестувати  проти самої ідеї кафе. Хотілося б лише, щоб вона відповідала тому, що навколо. Таке собі кафе від ЮНЕСКО. А поки що, в переважній більшості, – це не від ЮНЕСКО... а  просто – напрочуд нудний витвір напрочуд веселих архітекторів.

 Пост скріптум. Половина проектів, до речі,  передбачає зникнення дерев. Що також характерізує смаки нашої архітекторської тусовки

 Сергій Воронцов

 Кафе із розрахунком на естетичні почуття птахів

 

Трішки дивно. Щось із шахів

 Уся надія на зеленбуд

 

Більш менш прийнятне розташування

1


КОМЕНТАРІ (8)

Автор нічого не розуміє в керівництві містом та в тому яким повинен бути цей сквер. Там обов"язково повинно бути кафе, бо це кафе належить тушці Гросу, а також повинно ще розміститись  найбільша  площа Продану Васильцю та  Оксанці. Це два самих великих оППАзиционерів. А щоб їм вже повилазило!!!!!! Бажано через ж....пу

avatar

важливе!

14 квітня 2013 23:21

На мій погляд одним хорошим проектом е передостаннє зображення та ніяких занадто високих будівель я не бачу! Останнє зображення я в жодному разі не відніс до більш-менш прийнятних, а назвав би його безсмаковим наліпленням споруд, що мені нагадують торгові (базарні) палатки! Також зі сторони комп'ютерного зображення непоганим вбачається 2-й проект, завдяки збереженню великої кількості дерев у сквері. 4-й проект виглядає - зеленим. Інші ж проекти недостойні навіть часу на їх обговорення!

avatar

Андрій

14 квітня 2013 23:38

цікаво чомужоден із проектів не враховує факту розміщення пам'ятника Воробкевичу

avatar

C.Воробкевич

14 квітня 2013 23:57

У старій матінці-Європі, як в принципі й на теренах Буковини у складі А-У імперії, у скверах та парках взагалі ніколи не було жодних закладів громадського харчування. Повторюю, жодних будь-яких форм та видів. Адже європейці наївно вважали, а почасти продовжують вважати, що у сквер чи парк людина приходить не вдовольняти спрагу та голод, а відпочивати в оточенні дерев, кущів, квітівта іншої рослинності. Почасти у цих рекреаційних острівцях-оазисах, розташованих у "камяних мішках" європейських міст були розташовані фонтани й фонтанчики різноманітних форм, що втілювали політ творчої думки зодчих та водночас гармонійно доповнювали собою невеличке оточуєче царство флори.

 

Але тільки не в СРСР!!! Тільки не тут. Тут із самого початку запанувала пролетарсько-чрвоно-флотська ідеологія ідеологія, яка  з її пиріжками з лівером, 100 грамами, морозивом ескімо та газводою у промислових мастабах заперечувала таке-сяке єднання індивіда з природою. Тим паче, що парки "культури і відпочинку" і створювалися саме з цією метою: відпочинку, а який відпочинок без "віпіть-закусіть, а дєтям - марожиноє", та культури - відпочивати треба під музику, щоб краще закусювалось. Аще каруселі та атракціони, повітряні кульки і т.д. Справедливості заради відзначу, що аналогічна форма "відпочинку" активно впроваджувалась і у США, що тільки свідчить про те, що масам потрібні видовища і хліб, а не прохолодний затінок віковічних дерев, хоча знову ж таки, заради справедливості - за часів СРСР тих дерев було вразибільше.

З розпадом наддержави зник і контроль за кількістю пиріжків, 100 грамів та морозива на чєловєко-рила, а пролетарську свідомість витіснила свідомість бариги та гендляра. Не дуже приваблива метаморфоза, втім цілком закономірна.

Тому кафе у попівському скверику, так само як і на території всього ансамблю резиденції Бковинських митрополитів, - це об"єкт №1, те, без чого не мислить свого існування жоден сучасний студент, тим паче ректор, головний архітектор, начальник від освіти та власне сам барига-гендляр, які уже підрахував усі відкати, накати, закати та перекати. Й байдуже, що з часом у тому кафе почнуть розпивати слабо-та міцні алкогольні напої, нецензурно висловлюватися, курити та плювати недоїжки соняшного насіння прямо на молодих мам, які гуляючи з візочками, будуть проходити повз весь цей бедлам - головне, що ТОЧКА працюватиме і всі, окрім мешканців попівського будинку, будуть цілком задоволені.

 

П.С. Ця замітка жодним чионом не стосується проблеми забезпечення студентів гарячим харчуванням, яке на часі уже останні 20 років. Просто керівництво вузу вважає за доцільніше створення підземних аудиторій-казематів, замість розміщення на території закладу нормального кафе для студентів та викладачів.

avatar

С.Воронцову

15 квітня 2013 11:27

avatar

Sergei Vorontsov

15 квітня 2013 12:04

Я за європейський парк без кафе. В цьому районі, якщо мама не пє пиво і не курить, взагалі нема куди вийти з дитиною. А поблизу всіх кафе тільки дим і мат...

avatar

Буковинка

15 квітня 2013 13:42

avatar

Tetyana Strylchik

15 квітня 2013 20:01

Таки справді - якесь жлобство. Ще варіант із видовженою альтанкою у стилі "Попівського будинку" - куди не йшло. Пам'ятаю цей сквер затонулим у бузку, просоченим пахощами розімлілих від липня кипарисів, засипаним яворово-ясенево-кленовим жовтневим різнобарв'ям, а ще пронизаним вузькими доріжками з високими сніговими бортиками, де пройшлися ми студентською ватагою з лопатами)) Шкода, якщо зроблять щось на кшталт знищеної, спотвореної філармонійської площі.

avatar

Лариса Гончаренко

15 квітня 2013 20:10