Кабмін не дозволив Чернівецькій обласній раді зірвати реформування медичної галузі, -  Бурбак

Кабмін не дозволив Чернівецькій обласній раді зірвати реформування медичної галузі, - Бурбак

29.03.2017, 21:19

Кабмін сьогодні затвердив створення трьох госпітальних округів на Буковині. 

Про це на своїй сторінці у ФБ повідомив народний депутат України Максим Бурбак

- Щира вдячність коаліційному Уряду за розуміння і підтримку створення саме трьох госпітальних округів на Буковині. Довести необхідність третього округу з центром в Чернівцях було не просто. Але спільно з моїм колегою Миколою Федоруком ми відстояли третій госпітальний округ. Чернівці, які мають понад 18 лікарень та славетний Буковинський медуніверситет, повинні бути центром округу! Це наша спільна позиція.

Р.S: І да - це перемога! Перемога над ретроградами та депутатами облради , які минулого тижня намагались зірвати реформування медичної галузі і позбавити можливості нашу область отримати три новітні лікарні !!!

ДОВІДКОВО:

В Україні триває реформування системи охорони здоров’я. Протягом двох років у Міністерстві охорони здоров’я України планують запустити систему з первинною, вторинною і третинною високоспеціалізованою медичною допомогою, яка стане фінансово доступна для пацієнтів. Наразі одним з основних елементів перетворень є реформування вторинного рівня надання медичної допомоги, тобто впровадження змін у роботу центральних районних лікарень.
 
Насамперед реформування вторинного рівня надання медичної допомоги полягає у створенні госпітальних округів. Госпітальний округ – функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню такої території. До складу госпітального округу повинно входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я. Перелік медичних втручань з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги затверджуватиметься МОЗ, так само як і примірні табелі матеріально-технічного оснащення лікарень. Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня має обслуговувати не менше 120 тис осіб, 2-го рівня – не менше 200 тис осіб.
 
Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю доїзду до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинен перевищувати 60 хвилин, та бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 км.
 
Кожен госпітальний округ – це мережа закладів, функціональне утворення, яке повинно гарантувати пацієнту, що в разі гострого стану він доїде до закладу, де йому нададуть допомогу.
 
У кожному окрузі працюватиме госпітальна рада – дорадчий орган, створений учасниками госпітального округу для визначення проблемних питань, координації дій, розробки пропозицій та рекомендацій щодо реалізації на рівні госпітального округу державної політики у сфері охорони здоров’я, а також щодо організації та фінансування медичної допомоги в госпітальному окрузі. Членами госпітальної ради будуть представники міст обласного значення, районів, ОТГ, делеговані для роботи у складі госпітальної ради рішенням відповідних місцевих рад пропорційно до чисельності населення.
 
Передбачається, що створення госпітальних округів дозволить підготовити систему охорони здоров’я вторинного рівня до нового принципу фінансування за медичну послугу з 2018 року і тим самим покращити якість і доступність медичної допомоги для населення. Крім того заплановано, що госпітальні округи допоможуть оптимізувати кількість та якість державних медичних закладів і покращити систему медичного забезпечення країни, яка вкрай незадовільна. Україна є четвертою у світі за кількістю лікарняних ліжок на душу населення (в Україні – 879 на 100 тис. населення; в країнах ЄС в середньому – 527,4 на 100 тис. населення;) та другою в європейському регіоні за середнім рівнем тривалості госпіталізації (В Україні – 11,8 днів, в ЄС – 8,08 днів). При цьому якість медичних послуг є дуже низькою.
 
У Чернівецькій області процес реформування вторинного рівня надання медичної допомоги викликав чимало питань, зокрема щодо кількості госпітальних округів, місцезнаходження окружних центрів та перетворень, яких зазнають центральні районні лікарні.
 
Зважаючи на географічні особливості, зокрема наявність гірської місцевості та протяжність території Чернівецької області, що ускладнює доступність до медичних закладів, а також пролягання автодороги державного значення «Чернівці – Київ», у Чернівецькій області запланували створення трьох, а не двох госпітальних округів, як пропонували столичні фахівці. Відповідний Проект був поданий на розгляд до Міністерства охорони здоров’я України. Згідно з Проектом у Чернівецькій області заплановано створення трьох госпітальних округів з центрами у м. Чернівці, м. Сторожинець та м. Хотин. Він був розроблений на основі критеріїв, встановлених Порядком створення госпітальних округів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 932, а при визначенні окружних центрів до уваги брались ще й показники роботи лікувально-профілактичних закладів, кадровий потенціал тощо.
 
Три округи є найбільш оптимальними, оскільки така їх кількість дозволяє рівномірно розподілити ресурси, потенціал галузі та якнайкраще забезпечити доступ до медичної допомоги мешканцям області.
 
Ліквідація районних медустанов у ході створення госпітальних округів в області не передбачається.
 
Водночас у столиці триває робота над нормативно-правовою базою щодо створення госпітальних округів. Нещодавно було розроблене і затверджене Наказом Міністерства Примірне положення про госпітальний округ.
1


КОМЕНТАРІ (1)

вот дебіл тебе проклянуть люди за лікарні до десятого коліна. Тікай бо не встигнеш барикад базарна

avatar

Даа

29 березня 2017 20:20