Із Чернівецької області примусово виселили більше 7 тис. осіб

Із Чернівецької області примусово виселили більше 7 тис. осіб

13.06.2019, 14:20

Населення Північної Буковини, Хотинщини та Акерманського повіту примусово вивезли до віддалених районів Радянського Союзу 13 червня 1941-го. Повній ліквідації підлягали люди, які не вважались носіями комуністичної ідеології - політики, економісти, священики, громадські активісти, підприємці.

Після приєднання до Радянської України Північної Буковини та Хотинщини - тепер Чернівецька область, стали насаджувати "комуністичний порядок". Розпочали масові репресії. Після ретельних чисток "класово-ворожих елементів" перед органами НКВД ставиться особливе завдання - вивезти неблагонадійні елементи за межі областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Масова депортація жителів Північної Буковини і Бессарабії 13 червня 1941 року

Історик Василь Ботушанський: «Зараз у деяких студентів місце народження батьків – Магадан»

«Альтернативні версії однієї сімейної історії»

Операцію готували в умовах надзвичайної секретності. Коли прибули ешалони, представники сільської ради та військові обходили "неблагонадійні" будинки та давали 30 хв. на збори. Взяти дозволили тільки їжу та документи.

У ніч на 13 червня 1941-го товарними вагонами з Чернівецького вокзалу вивезли 7720 осіб - 2279 сімей.

За даними архівних матеріалів, на території Чернівецької області в 40-х роках минулого століття проживало 1553 сім'ї колишніх активних членів "нерадянських політпартій" з кількістю членів сімей 5115 осіб. Після чисток 1940 року нашого краю від "класово-ворожих" та "соціально-небезпечних елементів" на початку 1941 року перед каральними органами було поставлене завдання – вивезти за межі області всіх неблагонадійних, пише у Facebook в.о. голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк.

Депортації проходили у два етапи – перший відбувся 23 травня, другий – 13 червня. Основна маса депортованих у травні була з Садгірського, Чернівецького, Глибоцького та Сторожинецького районів. Тільки у період передвоєнної "совєтизації" у нашому краї було репресовано і депортовано за облікованими архівними матеріалами майже 11 тис. громадян.

 13 червня 2019 року у Чернівцях з нагоди відзначення 78-ї річниці масових депортацій наших краян до Сибіру, буковинці поклали лампадки та квіти до пам’ятного хреста жертвам комуністичних репресій, що знаходиться на території історико-культурного заповідника «Кладовище по вул. Зеленій».

Відео Сергія ДАНЕВИЧА, - https://pogliad.ua/

Подібна акція проходила і в Акерманському повіті Бесарабії - тепер Одещина. Загалом у 29 ешалонах до віддалених районів СРСР вивезли 29 839 осіб.

2 серпня 1940-го Верховна Рада СРСР ухвалила закон про включення Північної Буковини, Хотинського, Акерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії до складу УРСР.

Інтерес Радянського союзу до Бесарабії був прописаний у німецько-радянському пакті Молотова - Ріббентропа від 23 серпня 1939-го. Таємний протокол до нього передбачав розподіл сфер впливу між Німеччиною та СРСР у Східній Європі.

Королівство Румунія захопило ці землі 1918-го. Більшовики окупацію не визнали. Після захоплення Буковини та Бессарабії радянськими військами Румунія не стала протестувати. Коронна рада Румунії вирішила поступитися територіальним претензіям більшовиків.

На фото Погляд: Агенти НКВД депортують населення з Бесарабії.  

Джерело: https://gazeta.ua/

1