Іван Тичина: Ініціатива про відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення - передчасна

Іван Тичина: Ініціатива про відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення - передчасна

05.07.2019, 19:24

Іван Тичина, начальник управління захисту економіки в Чернівецькій області, який також балотується до Верховної Ради України у 202-му мажоритарному виборчому окрузі, сьогодні був гостем каналу "112 Україна".

До студії Івана Тичину запросили як представника правоохоронної системи. Зокрема, ведуча запропонувала гостю прокоментувати численні факти, коли спіймані правоохоронцями на гарячому корупціонери часто намагаються уникнути покарання. В тому числі, використовуючи для цього судову гілку влади. І тоді вирок суду часто не відповідає вимогам сторони обвинувачення. 

- У нас в державі практично не існує відповідальності за рішення, які ухвалені колективно. Тільки якщо рішення ухвалене одноосібно, тоді правоохоронці  мають бодай якусь можливість ставити питання про зловживання і притягувати порушника до відповідальності. Саме тому деякі корупційні схеми свідомо підводять під те, щоб рішення по них були ухвалені колективно, - пояснив специфіку боротьби зі зловживаннями начальник управління захисту економіки в Чернівецькій області Іван Тичина.  

Як у правоохоронця у Івана Тичина також складається враження, що  у деяких справах потерпіла сторона, а коли йдеться про економічні злочини, то такою стороною часто є держава, окремі посадовці, які її представляють, не зацікавленні у тому, щоби винні понесли заслужене покарання. 

У студії також обговорили питання запровадження вільного ринку землі. На думку Івана Тичини це питання належить до спірних. 

- Потрібно проаналізувати, чого більше - користі чи шкоди - він нам принесе, - висловив свою позицію Іван Тичина. - Потрібно розуміти, що з нинішнім економічним рівнем селян запровадження вільного продажу землі означатиме її негайний продаж.  Постає питання - за яку ціну? Держава визначатиме цю ціну, чи ринок? Зараз ще комплексно не підійшли до аудиту землі, немає оцінки її вартості... Чи не будуть впливові міжнародні корпорації просто демпінгувати, щоб збити ціни на аукціоні і скупити землю у людей за безцінь? Запобіжник, який пропонують у вигляді права продавати великі обсяги землі - від 300 чи 500 га - тільки громадянам України теж не дуже надійний. Адже оформити землю на підставну особу буде нескладно. Ми знаємо, як працюють наші суди. А, якщо вартість землі встановлюватимуть не за її родючістю, а за формальним рішенням суду? І тоді можна буде встановити будь-яку, навіть найнижчу ціну. Там ми можемо втратити той останній ресурс, який ще залишається в України. 

- Мешканці мого виборчого округу, з якими я зараз дуже тісно спілкуюся, отримують від 6 до 7 тисяч гривень за пай. Так, цього мало. Але відкриття вільного продажу землі, на мою особисту думку, передчасно. Україна ще не може порівняти себе з Францією, Німеччиною чи навіть сусідньою Польщею, де цей ринок має багатолітні традиції. І до того ж жорстко контролюється державою. На мою думку, спочатку наші громадяни мають досягнути не тільки певного економічного рівня достатку, але й самосвідомості. Щоб люди не продавали свою землю за заниженими цінами. Вже після цього можна буде ставити питання про запровадження вільного ринку землі, - переконаний Іван Тичина.  

Говорячи про особливості нинішньої виборчої кампанії до парламенту Іван Тичина відзначив, що активна фаза змагання між політичними силами і конкретними кандидатами починається тільки зараз. Боротьба загострється, починається битва компроматів, тому рейтинги ще можуть суттєво помінятися. 

1