Іван Рибак: Український парламент продовжує демонструвати гарні резуьтати роботи

Іван Рибак: Український парламент продовжує демонструвати гарні резуьтати роботи

21.09.2018, 16:07

Ефективність роботи Верховної Ради яскраво продемонстрував цей пленарний тиждень, адже парламентарі розглянули та підтримали дуже важливі для держави законодавчі ініціативи. Про основні досягнення розповів народний депутат України Іван РИБАК.

 «Безперечно, одним з найважливіших рішень цього тижня є підтримка конституційною більшістю парламенту ініціативи Президента щодо закріплення вектору розвитку України в напрямку Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу в Основному Законі нашої держави. Ми повинні розкласти всі крапки над «і» у питанні національної стратегії України. Наша перспектива - ЄС і НАТО. Це запит суспільства, це потужна відповідь тим, хто сумнівається в успішному майбутньому нашої держави, та її ворогам. Це конкретний сигнал нашим партнерам, у таборі яких є політики і країни, котрі намагаються відтермінувати нашу інтеграцію у політичні та безпекові структури країн Європи та Північної Америки», - наголосив парламентар.

 Як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету ВР з питань екологічної політики, Іван РИБАК вважає важливим і прийнятий на цьому тижні Закон про забезпечення прозорості у видобувних галузях.

«Завдяки йому дані про видобувну діяльність в Україні стануть суспільно доступними. Обсяги видобутку корисних копалин, перелік видобувних проектів, а головне - відомості про платежі компаній до державного та місцевих бюджетів стануть прозорими. Кожен мешканець території відтак зможе вільно отримувати інформацію про те, скільки і чого видобувають у його районі чи області, куди ці кошти спрямовуються і що конкретно зможе з цього отримати місцева громада. Передбачено і способи, строки та порядок розкриття такої інформації. А за порушення законодавства про розкриття інформації - передбачена відповідальність. Цей Закон є хорошим сигналом для наших закордонних партнерів, які весь час наголошують на необхідності імплементації прозорих процедур», - пояснює Іван РИБАК.  

 За його словами, важливою є і підтримана парламентом постанова №6236/П про вкючення до порядку денного сесії Законопроекту щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств і про його направлення до Конституційного Суду України.

«Люди зацікавлені у тому, щоб земля залишалася в українських руках, щоб її скопом не скупили олігархи, щоб законом були захищені права на землю кожного українця і тих, хто її реально обробляє, - зазначає нардеп. – Тому ми крок за кроком вимальовуємо дорожню мапу успішного вирішення земельного питання в нашій країні. Я радий, що мої колеги-депутати займають у цьому питанні державницьку позицію і оперативно реагують на запити суспільства.»

 Окремо Іван РИБАК наголошує і на суспільній важливості  розв'язання на цьому тижні Верховною Радою  питання оновлення складу Центральної виборчої комісії: «Це дуже актуальне питання, адже нелегітимність та бездіяльність попереднього складу ЦВК поставили під загрозу виборчий процес загалом, і що дуже критично - відтермінували вибори в ОТГ. Як наслідок, це поставило в нерівні конкурентні умови ті громади, які вже об'єдналися, і ті, котрі ще не встигли. Люди втрачали кошти, які держава спрямовує на місця для розвитку інфраструктури та сервісів в об'єднаних територіальних громадах. Тоді, як одні громади вже вийшли на прямі бюджетні відносини з державою, інші були законсервовані щодо цього процесу неповороткістю попереднього складу Центрвиборчкому. Ми розрубали цей «Гордіїв вузол», визначилися з новим складом і відкрили шлюзи для чергової хвилі децентралізації в Україні. Тим самим, ми зробили ще один крок для проведення прозорих демократичних виборів в Україні. Сподіваюся, що нова ЦВК користуватиметься довірою наших громадян.»

 «Не менш важливим, - продовжив парламентар, - є призначення на посаду суддів оновленого Конституційного Суду України. На цій інституції велика відповідальність перед українським народом, у тому числі і за дотримання європейської інтеграції, яку ми законодавчо декларуємо.»

    Крім цього, він розповідає про прийнятий на днях Верховною Радою Закон, щопокликаний зупинити "маски-шоу" на підприємствах(№ №8490): “У ньому передбачено, що докази, отримані під час виконання ухвали про обшук, винесені без технічної фіксації – є неприпустимими. Фахівці проаналізували темп винесення рішень про обшук суддями. Вони вкладаються у 15-20 секунд на кожного фігуранта. Про яку об’єктивність суддів при цьому конвеєрі можна говорити? Прикро, але часто судді підіграють правоохоронцям, а не людям бізнесу. А в цьому Законі йдеться про те, що докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника, не можуть братись до уваги під час розгляду судових справ.

Крім того, запроваджено обов’язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. Адже докази, отримані в ході обшуку, але не зафіксовані технічними засобами, теж не зможуть братися до уваги у судах. І що є дуже важливим, забороняється вилучати оригінали фінансово-господарської документації, комп’ютерну техніку, сервери та мобільні телефони суб’єктів підприємницької діяльності. Ні для кого не секрет, що такі вилучення є елементом тиску на підприємця через можливість паралізувати роботу підприємства.

 Солідарний зі згаданим і Законопроект № 7373 щодо посилення захисту прав підприємців, який ми прийняли у першому читанні. Основна його мета - підвищення відповідальності посадових осіб при оформленні і видачі документів дозвільного характеру, що сприятиме посиленню захисту прав підприємців від протиправного адміністративного тиску. Зокрема, передбачено чітке визначення порушень посадовцями цієї категорії у професійній діяльності. За такі дії та недотримання вимог чинного законодавства запроваджується суттєве підвищення адміністративних штрафів. Збільшується відповідальність за вимагання інформації щодо суб’єкту господарювання, якщо це не передбачено законом. У такий спосіб знижуються корупційні ризики та зменшується можливість рейдерських атак через надання інформації недобросовісним посадовцям із дозвільних органів. Це важливий крок законодавця на зустріч підприємцю. Це позитивний сигнал для інвестора.

 Ну і ключовим, звичайно, є представлення сьогодні проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік. Верховна Рада другий рік поспіль намагається уникнути затягування процедури з прийняттям державного бюджету, який має ключове значення для життєдіяльності країни. Сподіваюся, цього року парламент також успішно справиться з цим завданням”, - резюмував народний депутат Іван РИБАК. 

 Прес-служба народного депутата України Івана РИБАКА

1