Іван Рибак: “Скасування спеціальних пенсій для народних депутатів” - обіцянку з передвиборчої програми виконано!

Іван Рибак: “Скасування спеціальних пенсій для народних депутатів” - обіцянку з передвиборчої програми виконано!

05.10.2017, 16:03

Проведення в Україні пенсійної та бюджетної реформи є складовою програми реформ в нашій державі. Нормативна база для проведення пенсійної реформи була напрацьована ще в 2015 році. І перші кроки щодо зміни пенсійної системи в Україні повинні були бути зроблені вже з початку 2016 року. Однак, через ряд причин політичного та економічного характеру, реформа була відкладена, а відповідне рішення прийнято тільки зараз. Про це говорили з народним депутатом України Іваном Рибаком.

Іване Петровичу, українське суспільство обговорювало пенсійну реформу від початку 2017 року, нарешті законопроекти прийняті, чого очікувати українським пенсіонерам?

Реформа відновлює справедливість до людей, які вийшли на пенсію в різні роки, через що її розмір може відрізнятись в 2,5 рази навіть за однакового страхового стажу. Вже з 1 жовтня 2017 року буде збільшено мінімальну пенсію до 1452 грн – це перерахунок пенсії за останні 5 років. Фактично, понад 75% пенсіонерів (9 млн осіб) отримають збільшені пенсії, які почнуть нараховуватись за жовтень включно.
Це одноразове підвищення?

Ні, тепер щороку пенсії автоматично будуть перераховуватись, відповідно до інфляції та росту зарплат. Це дозволить уникнути подальшої соціальної несправедливості, а самі пенсіонери перестануть бути заручниками збільшень пенсій заради політичного піару «під вибори».

Як оновленим законодавством вирішується питання «зрівнялівки», коли однакову пенсію отримували ті, хто жодного дня не працювали та ті, хто все життя сплачували внески до пенсійного фонду, а потім ще сплачували податок на пенсію?

Встановлюються чіткі умови нарахування пенсії. Ми відмовилися йти шляхом “зрівнялівки”, коли і ті, хто тяжко працював все життя, і ті, хто не мають відповідного стажу, отримували рівні пенсії. Тепер “зрівнялівку” буде замінено справедливим розподілом за трудові здобутки кожного пенсіонера. Крім того, працюючі пенсіонери більше не сплачуватимуть 15% податку з пенсії за те, що мусять працювати.

Чого очікувати тим хто в недалекому майбутньому планує виходити на пенсію?

Очевидно, що для подальшого розвитку української економіки важливо починати перехід на накопичувальну систему, але закон передбачає розумний перехідний період. Тому накопичувальна система остаточно запрацює з 2019 року. Наразі - це єдина можливість подолання дефіциту пенсійного фонду. Діра у пенсійному фонді нині величезна і, за існуючих обставин, буде тільки збільшуватись. Сьогодні це вже понад 141,3 млрд. грн., які за кілька років в існуючих умовах доростуть до 200 млрд. і поховають українську економіку, наче під лавиною.

Пенсійне страхування не повинне лякати людей – це досить проста та зрозуміла система. Для тих українців, які хочуть отримувати більшу пенсію, як в країнах ЄС, буде запущено другий рівень пенсійного забезпечення. І ось тут вже все залежатиме особисто від кожної людини, адже в даному випадку у всіх передбачена наявність персонального спеціального пенсійного рахунку, куди роботодавець буде перераховувати в обов'язковому порядку пенсійні платежі. Розмір цих платежів буде прив'язано до заробітної плати працівника. З 2017 р. розмір обов'язкових пенсійних платежів за другим рівнем буде 2%, у 2018 – 3%, 2019 – 4%, а з 2020 і далі - не менше 5% від заробітної плати працівника. Фактично, це буде додатковий платіж до ЄСВ. Після 2020 р. роботодавець буде нараховувати ЄСВ та перераховувати 22% до державного Пенсійного фонду і 5% - до спеціального фонду, який буде тим, що називається другий рівень пенсійного забезпечення. Кошти з рахунку не пропадуть у випадку смерті до виходу на пенсію, будуть успадковуватись найближчою ріднею. В подальшому, така система фінансування пенсій допоможе значно здешевити кредити та дасть вітчизняній економіці новий поштовх і новий виток розвитку.

Суспільство збурене величезною прірвою між пенсійними виплатами робітникам, вчителям, медичним працівникам та суддям, прокурорам і депутатам. Яким чином вирішено питання спеціальних пенсій?

Пенсійна реформа відкриває дорогу до подальшого збільшення пенсій військовослужбовців – а це 600 тисяч осіб. В той же час скасовуються особливі умови виходу на пенсію для народних депутатів, суддів, прокурорів тощо. У своїй передвиборній програмі я давав обіцянку підтримати таку норму ( http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP033?PT001F01=910&pf7331=202), і я її виконав. Народному депутату, прокурору, судді чи вчителю або лікарю пенсія буде розраховуватися за однаковим принципом.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Што-то Ваня подсуетился. Выборами и не пахнет, а у него почему-то срачка. 

avatar

ФИМА

05 жовтня 2017 17:55