Іван Рибак: 'Побачивши все на власні очі, Іванко б пишався своїм рідним краєм та людьми, що тут живуть!'

Іван Рибак: "Побачивши все на власні очі, Іванко б пишався своїм рідним краєм та людьми, що тут живуть!"

15.06.2018, 22:20

Щороку, 15 червня, “На гостини до Івана Миколайчука” приїжджають рідні, друзі, колеги та шанувальники його таланту, щоб у рідному селі Чортория, що на Кіцманщині, вшанувати пам’ять видатного діяча української культури. Сьогодні відомому кінорежисеру, актору, сценаристу, композитору та великому генію України мало б виповнитися 77 років.

Саме тут у музеї – садибі, де колись виріс знаменитий буковинець, його земляки влаштували справжнє свято, яке розпочалося з покладання квітівдо пам’ятника Івана Миколайчука. 

Під час урочистої частини народний депутат України Іван Рибак особисто привітав всіх присутніх із гарною традицією святкування іменин славетного кіномитця. Кожний талановитий артист після відходу у вічність залишає після себе яскравий образ, який ще довго живе в пам’яті глядачів. Для українського народу Іван Миколайчук завжди залишатиметься творцем безсмертного образу позитивного героя , який протягом тривалого часу пробуджував в людях національно - патріотичний дух.

Приємно бачити, що незважаючи на негоду, в цьому році на фестиваль знову приїхало багато людей із всієї України. І як завжди, гостей зустрічають піснями, танцями, щедрими гостинцями та насиченою розважальною програмою. Переконаний, побачивши все на власні очі, Іванко б пишався своїм рідним краєм та людьми, що тут живуть! - сказав Іван Рибак. 

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д Ivan Rybak.

ДОВІДКОВО:

Сьогодні,15 червня 2018 року, Кіцманщина відзначає 77-му річницю з Дня народження відомого українського кіноактора та режисера Івана Миколайчука творчим фестивалем «На гостини до Івана» у його рідному селі Чортория.

Пам’ять про великий талант  Буковини й України, прийшли вшанувати гості свята, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, представники державної агенції України з питань кіно, члени національної спілки кінематографістів України та студії імені Олександра Довженка, шанувальники його творчості і земляки.

Біля садиби, де колись пройшло дитинство Івана Миколайчука, зразковий  аматорський хореографічний колектив «Драчинецький сувенір» та народний аматорський хор «Буковинці» будинку культури села Драчинці показали перформанс, в якому зобразили всю любов Івана Миколайчука до свого народу. Він був талановитим актором, але він ніколи не грав у любов. Йому це не було потрібно. Іван просто своєю природною сутністю любив людей. І тому усю свою життєву філософію він будував на цьому благородному почутті.

У кожного народу є кіноактори, які представляють його у світі, уособлюють його характер, душу і помисли... Без перебільшення, для українців таким актором є Іван Миколайчук. Образи, створені ним, є візитівкою, що увібрала сутність духу нації... Тут біля родинного гнізда Миколайчуків спогадами та думками про славного сина України, дружина Івана - Марія Миколайчук, його сестра - Фрозина Грицюк, заслужена артистка України Марія Лобурак, а також голова НСКУ, кінорежисер, генеральний директор Національної кіностудії імені О.Довженка, народний артист України - Олесь Янчук, перший заступник Голови Державного агентства України з питань кіно - Сергій Неретін, завідувач сектором інтелектуальної власності Державного агентства України з питань кіно - Артем Голосов, кінооператор, голова ревізійної комісії НСКУ, заслужений діяч мистецтв України, лауреат мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука - Юрій Гармаш, співачка-актриса Валентина Ковальська, яка є незмінною учасницею тріо «Золоті Ключі».

Відкривали фестиваль та вітали присутніх  голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук та заступник голови обласної ради Інга Маковецька, народний депутат України Василь Амельченко, т.в.о. голови Кіцманської райдержадміністрації Юрій Косар та голова Кіцманської районної ради Петро Лумей.

Народний депутат України Іван Рибак поклав квіти до пам’ятника митцю біля садиби Миколайчуків.

 Разом з Кіцманщиною чергову річницю святкували:  суперфіналіст шоу «Голос країни» Андрій Рибарчук, переможець всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів і фестивалів, лауреат мистецької премії імені Назарія Яремчука – Мирослав Матейчук, Заслужені артисти України - Марія та Володимир Лобураки, дует «Скриня» та театр – студія «Гердан», керівник – Анастасія Костюк.

 В концертній програмі взяли також участь: народний аматорський ансамбль народного танцю «Юність» центрального палацу культури міста Чернівці, керівник - Іван Петрусяк, народний аматорський ансамбль народного танцю «Букурія»будинку культури села Динівці Новоселицького району, керівник - Сергій Рябко, народний аматорський фольклорний колектив «Датіна» будинку культури села Опришени Глибоцького району, керівники - Мафтей Німіжан та Роза-Марія Пагон, народний аматорський колектив народного танцю «Мугурєл» будинку культури села Нижні Петрівці, Сторожинецького району, керівник - Лариса Кедик, вокальний квартет викладачів Заставнівської музичної школи у складі: Надії Цуркан, Андрія Фіщука, Оксани Андрійчук та Івана Нестерюка, керівник - Надія Цуркан, та народний аматорськийтеатр фольклору «Оберіг»Заставнівського районного палацу культури, керівник - заслужений працівник культури України - Лідія Гайдей та колективи Кіцманщини: зразковийаматорський ансамбль бандуристів «Передзвін» будинку народної творчості та дозвілля села Шишківці - керівник - Тетяна Островська, народний аматорський чоловічий хор «Буковинці»будинку культури села Драчинці, керівник - Юрій Чорней, аматорський хореографічний колектив «Драчинецький сувенірбудинку культури села Драчинці, керівник - Ніна Верстюк, вокально-інструментальний гурт «Яворова сопілочка» будинку культури села Шипинці, керівник - Інна Кобилянська, чоловічий вокальний гурт будинку культури села Брусниця, керівник – Фрозина Руснак, народний аматорський фольклорно – етнографічний колектив «Южинецькі молодички» та зразковий аматорський колектив «Калинове намисто»Южинецького будинку культури, керівник – Ганна Зварич.

Крім того, гості фестивалю мали змогу ознайомитись з культурною спадщиною Кіцманського району у презентаційних світлицях місцевих рад, виставках – майстрів народно-прикладного мистецтва.

Сектор з питань внутрішньої політики апарату Кіцманської РДА
1