Іван Рибак підтримує ініціативу створення сучасних умов поводження та зберігання радіоактивних відходів

Іван Рибак підтримує ініціативу створення сучасних умов поводження та зберігання радіоактивних відходів

17.04.2018, 14:50

Сьогодні парламент розглядає блок питань ядерної політики та ядерної безпеки. Під час обговорення Законопроекту №6089 народний депутат України Іван Рибак наголосив, що фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримує ініціативу створення сучасних умов поводження та зберігання радіоактивних відходів.

Запропоновані зміни необхідні для розширення категорій радіоактивних відходів із двох до чотирьох, що дасть ширші механізми для їхнього ефективного і безпечного зберігання. Варто зазначити, що фактично весь обсяг радіоактивних відходів утворився внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для посилення захисту від радіаційних загроз необхідно знайти механізми надійного зберігання понад 3 млн метрів кубічних небезпечних речовин.

Завдяки залученню міжнародних експертів та науковців, вдалось створити законодавчий механізм поділу РАВ на чотири категорії – такий підхід дозволить знизити вартість захоронення до 10 разів – з 750 млрд грн до 75 млрд, що є суттєвим критерієм реалізації програми захоронення. Варто наголосити, що експерти використали визнані світові стандарти, які забезпечать повний рівень безпеки для людей і навколишнього середовища. Однак без створення реальних умов здешевлення захоронень і зберігання відходів – початок процесу затягнеться на довгі роки.

Крім того, варто нагадати, що в Україні атомна енергетики генерує більше половини енергії. Однак досі в державі немає необхідних можливостей утилізації та зберігання відпрацьованих ТВЕЛів, тому щоразу небезпечні об’єкти необхідно відправляти за кордон. Це створює додаткові причини енергетичної залежності і також потребує законодавчого врегулювання. Зважаючи на гостру необхідність подолання проблеми з радіоактивними відходами, парламент підтримав за основу ЗП №6089 більшістю голосів у сесійному залі.

1