Іван Рибак, Григорій Тіміш: Парламент остаточно визнав Росію агресором і окупантом. Найбільше голосів дала фракція БПП

Іван Рибак, Григорій Тіміш: Парламент остаточно визнав Росію агресором і окупантом. Найбільше голосів дала фракція БПП

18.01.2018, 12:21

Про це на повідомив народний депутат України, голова ЧОО ПП "БПП-Солідарність" Іван Рибак.

"280 - ЗА!

Парламент остаточно визнав Російську Федерацію агресором та окупантом. Це ключове рішення у подальшому протистоянні російській збройній агресії та відновленні територіальної цілісності України. Законопроект "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" прийнятий в другому читанні та в цілому як Закон.

В документі перелічуються принципи міжнародного права, статуту ООН і документи, які порушила Росія, здійснивши збройну агресію та анексію українських територій. Вказана чітка дата агресії Росії – 20 лютого 2014, коли були зафіксовані перші активні дії та ідентифікація російської армії в зв’язку з анексією.

Спираючись на Женевські конвенції, саме на Росію, як на окупанта, ляже відповідальність за утримання захоплених територій. Чітка фіксація порушень принципів міжнародного права та Статуту ООН дозволить вимагати від Росії відшкодування збитків, заподіяних нашій державі, в міжнародних інстанціях.

В редакції Закону чітко визначено поняття «російська окупаційна адміністрація», що покладе край використанню назв псевдореспублік на всіх рівнях, в тому числі у ЗМІ, що стане важливим доповненням у контрпропагандистській боротьбі.

Юридично вирішено питання використання Збройних Сил України: зафіксовано право України на самооборону відповідно до 51 статті Статуту ООН. Тобто зникають будь-які законодавчі колізії, що посилює правовий захист військовослужбовців під час виконання бойових завдань.

Документ прирівнює анексований Крим до тимчасово окупованих частин Луганської і Донецької областей. В подальшому це допоможе у поверненні Криму під юрисдикцію Україні і відновленні суверенітету на всій території нашої держави, а також сприятиме продовженню санкцій і тиску міжнародної спільноти на Росію.

Закон чітко визначає першочерговий пріоритет – звільнення територій та відновлення прав і свобод громадян. До повного виконання цих вимог, жодних подальших кроків в реінтеграції, включаючи вибори органів місцевого самоврядування на окупованих територіях не відбуватиметься.

Закон втілив чітку і послідовну стратегію Президента України щодо відновлення миру і територіальної цілісності. Попри неодноразові заклики популістів та зрадників про необхідність відмежуватись від цих територій, Гарант має непохитну позицію: Україна не здасть жодного метра ворогові і не відгородиться від своїх громадян на користь терористам та окупантам!

Створюється нова вертикаль військового управління для ефективного використання Головнокомандувачем та Генштабом для загального безпосереднього керівництва усіма військовими формуваннями України для захисту території.

Слава Україні! Героям Слава!" - написав Іван Рибак у ФБ.

Світлина від BukNews.

Народний депутат України Григорій Тіміш теж прокоментував результати історичного голосування: 

- Законопроект N7163 про деокупацію Донбасу максимально об’єднав зал і всі проукраїнські фракції об’єдналися заради цілісності і соборності України! Голосування дало 280 голосів, ось це є підтвердженням справжньої коаліційної діі в стінах Верховної Ради! Найбільше голосів дала фракція БПП- 123!

1