Іван Рибак: Депутатська недоторканність – це не право їхати за кермом п’яним, а дуже серйозний інструмент незалежності у прийнятті рішень у демократіях, що розвиваються

Іван Рибак: Депутатська недоторканність – це не право їхати за кермом п’яним, а дуже серйозний інструмент незалежності у прийнятті рішень у демократіях, що розвиваються

17.03.2018, 19:44

У ефірі на каналі “112 Україна” народний депутат Іван Рибак вкотре пояснив, чому не вірить і не вірив Надії Савченко, судові процеси над якою у Росії були відверто зрежисовані. Вона єдина з українських в’язнів, хто мав стільки телеефіру, хто мав змогу одягати футболки з Тризубом і портретом Шевченка, відзначив політик. Він також заявив, що голосуватиме за позбавлення її депутатської недоторканності за поданням Генпрокуратури. Також він висловив своє бачення, щодо скасування депутатської недоторканності взагалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак нагадав, що завжди не довіряв Савченко

“Щодо зняття депутатської недоторканності. Я мав нагоду ознайомитися з пропозиціями Венеційської комісії, яка запропонувала Україні поки що не позбавляти народних депутатів депутатської недоторканності. У зв’язку з тим, що сьогодні існує загроза демократії у державі. Взагалі Венеційська комісія не рекомендує позбавлятися депутатської недоторканності країнам з нерозвиненою демократією. Це є однією з передумов забезпечення демократії, якщо ми не хочемо перетворитися на авторитарну країну”, – заявив Іван Рибак.

Народний депутат вважає, що у переддень чергових президентських виборів, ніхто не може бути певним, що оберуть не авторитарну людину, не того, хто намагатиметься узурпувати владу, що Україна вже мала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Рибак: Чітко задокументоване подання на Євгена Бакуліна, засвідчило професійність Генпрокуратури

“Порошенко цього не хотів, але розуміючи всі ризики, він відверто сказав, що наразі скасовувати депутатську недоторканність зарано, а, наприклад, умовно у 2020 році Україна буде готова до її зняття. Але чи є впевненість, що людина, яка стане президентом у 2020 році, сповідуватиме демократію? Такої впевненості нема. Може виникнути спокуса прибрати Парламент до рук, зробити його іграшковим. Чи існує загроза реваншу колишніх? На жаль – так.

Депутатська недоторканність – це дуже серйозний інструмент депутатської незалежності, це не просто право їхати за кермом п’яним, як дехто у суспільстві це розуміє. Це глибше і серйозніше. Наголошую, це незалежність у прийнятті рішень. А це і є демократією і забезпеченням суверенітету держави.

Якою буде ВР, якщо образно кажучи, хтось стоятиме над головами депутатів з батогом? Ситуацію, коли депутатів заставляли натискати ту, чи іншу кнопку за командою диригентів, ми добре пам’ятаємо”, – заявив свою позицію Іван Рибак.

Джерело: http://chernivtsi.solydarnist.org/?p=4545

1