Іван Рибак: Чим менше ми виділятимемо коштів з державного бюджету на екологію, тим більше витрачатимемо їх на лікування людей

Іван Рибак: Чим менше ми виділятимемо коштів з державного бюджету на екологію, тим більше витрачатимемо їх на лікування людей

17.10.2018, 17:42

Про це 16 жовтня на телеканалі "Рада" заявив голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету ВР з питань екологічної політики, народний депутат України Іван Рибак.   

"На жаль, складається так, що Верховна Рада восьмого скликання з тих чи інших причин найменше уваги приділяє питанням екології, екологічної політики. У порядку денному  питання безпеки, економіки, навіть спорту і це, звичайно, важливо. Але не менш важливими для держави, для життєдіяльності людей є питання екології.

Чомусь більшість моїх колег не усвідомлюють просту річ: чим менше коштів ми виділятимемо з державного бюджету на збереження довкілля, тим більше ми їх витрачатимемо на лікування українців.

Так і у перший пленарний день цього тижня, коли замість того, щоб розглядати важливі екологічні питання, ми витратили час на розгляд абсолютно несуттєвих речей", - резюмував парламентар.

Але тим не менш, за словами Івана Рибака, вдалося підтримати два дуже нагальних законопроекти із блоку питань екологічної політики. Один з них вкрай важливий. Сьогодні Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему". Справа в тому, що відповідна державна програма завершується у 2018 році. І прийнятий парламентом закон стосується саме цієї процедури.

 

"Ми повинні були пролонгувати до 2020 року дію цієї програми. Визначити напрямки, з'ясувати, що потрібно зробити до 2020 року. Закласти фундамент для того, щоб Кабінет Міністрів міг якісно розпоряджатися коштами відповідного фонду, який завдяки народним депутатам усіх без виключення фракцій був утворений.

Але питання навіть не в самій цій інституції, навіть не в коштах, які його наповнюватимуть і використовуватимуться на об'єкт "Укриття". Питання в тому, що донори із завершенням будівництва об'єкту припиняють його фінансування, це закладено в міжурядових угодах", - зазначив народний депутат.

Він чітко заявив, що Україна взяла на себе зобов'язання утримувати цей об'єкт у безпечному стані. В першу чергу, для довкілля. Тому потрібно знати, за які кошти це відбуватиметься.

       Прес-служба народного депутата України Івана РИБАКА

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна перегляне природоохоронне законодавство відповідно до стандартів ЄС

1