Іван Мунтян запитав у Парубія і Клімкіна, чому центр не завершує реконструкцію пунктів пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ»

Іван Мунтян запитав у Парубія і Клімкіна, чому центр не завершує реконструкцію пунктів пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ»

25.06.2018, 10:35

III Форум місцевого розвитку відбувся у Трускавці на Львівщині. Учасники форуму обговорили перспективу розробки єдиної стратегії розвитку для Українських Карпат, роль міжрегіональної співпраці, а також інструменти планування, впровадження та фінансування розвитку наших Карпат.

Разом із Першим заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеславом Негодою, Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні пані Герміною Поппеллер, народним депутатом України Миколою Княжицьким та моїм колегами – головами Львівської та Закарпатської обласних рад Олександром Ганущиним та Михайлом Рівісом взяв участь у презентації проекту-переможця програми секторальної підтримки регіонального розвитку «Карпатська мережа регіонального розвитку», - розповів голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян

Власне, проект підготувала та буде реалізовувати спільно з Мінрегіонбудом Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна», до якої входять Чернівецька обласна, а також Вижницька і Путильська районні ради.

Цей масштабний проект має за мету створити передумови для покращення рівня життя більш, ніж шести мільйонів жителів Закарпаття, Львівщини, Івано-Франківщини та Буковини. Йдеться насамперед про створення спільної стратегії життєдіяльності та розвитку українських Карпат та Карпатського центру регіонального розвитку.

Звертаючись до учасників презентації, висловив переконання, що спільними зусиллями ми створимо передумови, необхідні для вирішення нагальних питань розвитку наших Карпат, розбудови транспортної інфраструктури та забезпечення належних умов життя та праці горян.

Разом з тим, звернув увагу В’ячеслава Негоди, який відзначив, що питання регіонального розвитку повинні вирішуватись на місцях, на те, що нині Уряд передає на регіональний рівень не стільки повноваження, скільки проблемні питання, на вирішення яких у місцевих бюджетах майже немає коштів. Як приклад навів процес передачі з державної у комунальну власність закладів професійної освіти, фінансувати які доведеться з обласного бюджету. Звісно, певні кошти область отримає з центру, але якщо цих коштів не вистачить, автоматично постане питання про оптимізацію структури і штатів цих закладів освіти. Виходить, що у такий нехитрий спосіб центр має намір провести скорочення руками регіонів. І це лише один з прикладів.

Так, в області є певне перевиконання бюджету, але ми не можемо собі дозволити спрямувати ці кошти виключно на регіональний розвиток, розробку та реалізацію відповідних стратегій через те, що кожен день закриваємо подібні дірки у бюджетах різних установ, які як не крути є важливою складовою соціально-економічної інфраструктури області. Саме тому дуже хотілося б, щоб Уряд надавав необхідну фінансову підтримку місцевим ініціативам, реалізація яких спрямована на регіональний розвиток, особливо гірських територій.

Принагідно розповів, що впродовж останніх років ми накопичили чималий досвід реалізації транскордонних проектів, спрямованих на регіональний розвиток, та про міжрегіональну співпрацю з нашими румунськими партнерами з Сучавського повіту Румунії. Сьогодні їх на форумі представляє пан Віорел Середенчук – заступник голови Сучавської повітової ради, який прибув на Львівщину, аби поділитися досвідом розвитку туризму в Карпатах.

Підсумкова пленарна дискусія «Політика розвитку Карпат» ІІІ Форуму місцевого розвитку на Львівщині за участю Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

Так, Спікер парламенту відзначив важливість проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку» Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна», реалізація якого має за мету створення спільної стратегії розвитку українських Карпат, що згодом стане частиною загальноєвропейської стратегії розвитку Карпатського Єврорегіону.

Саме для того, аби громади Чернівецької області не опинилася поза цими процесами, свого часу ініціював розгляд на сесії обласної ради питання про приєднання до Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» та переконав депутатів проголосувати за відповідне рішення.

Також спікери озвучили тези, які я не втомлююся повторювати на усіх нарадах за участю керівництва держави та заходах міжнародного характеру. Зокрема, говорили про роль міжрегіональної співпраці прикордонних областей України зі своїми європейськими партнерами для покращення іміджу нашої держави на міжнародній арені.

Відповідаючи на моє запитання, Павло Клімкін фактично відреагував на моє звернення щодо завершення реконструкції пунктів пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ» під час свого перебування у Чернівцях. Адже зараз на понад 200-кілометровій ділянці українсько-румунського кордону на території Чернівецької області діє лише один пункт пропуску «Порубне». Така ситуація стала наслідком того, що центральні органи влади з низки причин фактично не змогли реалізувати масштабний інфраструктурний проект, який отримав значне європейське фінансування.

Як результат маємо втрати від товарообігу, в тому числі транзитного, із сусідньою Румунією, а також суттєві незручності для місцевого населення по обидва боки кордону. Не кажучи вже про відрізаний від цивілізованого світу Путильський район, де пошкоджені стихією об’єкти дорожньої інфраструктури Уряд не може відновити останніх 10 років. Найприкріше ж те, що навіть якби регіональна влада знайшла можливості для завершення реконструкції згаданих пунктів пропуску, то все одно не змогла би це здійснити у зв’язку з відсутністю відповідного юридичного механізму та браком повноважень.

Саме тому вже зараз необхідно вирішувати питання про передачу повноважень з реалізації великих міжнародних інфраструктурних проектів у регіони, де контроль фактично здійснюватиме місцева громада, яка найперша зацікавлена у їх якісному та своєчасному виконанні.

(На 52-й хвилині задаю запитання Павлу Клімкіну). Пряма мова тут:

1


КОМЕНТАРІ (2)

Це чудо ще щось може питати ? Клімкін що керує ДФС? Срамота.

avatar

ДФС

25 червня 2018 18:06

Молодець Мунтян, респект і уважуха !!!

avatar

Петро

26 червня 2018 10:10