Іван Мунтян пояснив, чому діти етнічних румунів Буковини повинні добре володіти українською мовою

Іван Мунтян пояснив, чому діти етнічних румунів Буковини повинні добре володіти українською мовою

21.11.2017, 21:00

Сьогодні, 21 листопада, відбулась протокольна зустріч із заступником Державного секретаря Міністерства з питань румунів звідусіль паном Віктором Іонеску, участь у якій взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та Генеральний консул Румунії в Чернівцях пані Елеонора Молдован. Сторони обговорили окремі аспекти українського та румунського законодавства у галузі освіти, зокрема, в частині навчання представників національних спільнот рідною мовою, а також перспективи подальшої транскордонної співпраці з метою розбудови транспортної і прикордонної інфраструктури по обидва боки українсько-румунського кордону.

Так, пан Віктор Іонеску подякував крайовій владі за реалізацію в області державної політики у сфері збереження ідентичності та самобутності національних спільнот, а також заявив про намір й надалі розвивати українсько-румунські відносини в контексті політики добросусідства та співробітництва.

У свою чергу Іван Мунтян подякував румунській стороні за співпрацю та участь у реалізації спільних проектів, а також запевнив, що обласна рада буде завжди стояти на захисті прав національних спільнот краю, зокрема, румуномовної.

«Крайова представницька влада буде й надалі всебічно сприяти створенню належних умов для отримання якісної освіти представниками румунської громади регіону. Так, ще у статусі депутата обласної ради одного із попередніх скликань я звертав увагу на необхідності збільшення кількості годин української мови у школах із румунською мовою викладання; за це мене навіть критикували колеги з депутатського корпусу. Адже щоб реалізувати себе в Україні, щоб отримати гарні стартові можливості, діти етнічних румунів Буковини повинні добре володіти українською мовою», – наголосив посадовець.

Відтак, Іван Мунтян поінформував пана Віктора Іонеску про депутатський склад та діяльність обласної ради, а також про перспективи примноження транзитного та економічного потенціалу Чернівецької області та межуючих із нею Сучавського і Ботошанського повітів Румунії, пов’язані із відкриттям додаткових пунктів перетину українсько-румунського кордону у Герцаївському, Сторожинецькому та Путильському районах.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1