Іван Мунтян взяв участь у ІІ Форумі місцевого розвитку

Іван Мунтян взяв участь у ІІ Форумі місцевого розвитку

26.06.2017, 12:50

З 23 по 25 червня у м.Трускавці Львівської області відбувався ІІ Форум місцевого розвитку, на який прибули майже 400 делегатів з України, Польщі, Угорщини та Румунії, в тому числі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Маршал Сейму Республіки Польща Марек Кухцінський, депутати парламентів Карпатських держав, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, голова Державної служби України з питань регуляторної політики, а також представники дипломатичного корпусу, керівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування західноукраїнських областей та карпатських регіонів сусідніх держав, представники міжнародних програм розвитку, експерти. Під час панельних дискусій, що відбулися в рамках форуму, обговорено питання стратегічного планування розвитку Карпат, децентралізації владних повноважень, посилення ролі місцевих громад та підвищення рівня їх спроможності. На запрошення голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина участь у міжнародному форумі взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян.

Так, Іван Мунтян взяв участь у низці обговорень, зокрема у панельній дискусії на тему: «Міжрегіональна та транскордонна співпраця для розвитку Карпат», під час якої поінформував її учасників про співпрацю Чернівецької області із Сучавським повітом сусідньої Румунії.

«Наші регіони поєднує спільна історія, спільна культура, і навіть одна географічна назва регіону – «Буковина». Протягом кількох останніх років нам вдалося реалізувати чимало двосторонніх проектів. Також після чотирирічної перерви ми поновили корисну практику проведення спільних засідань крайових парламентів Чернівецької області та Сучавського повіту. Минулого року на грудневій сесії депутати обласної ради схвалили резолюцію спільного засідання, яке відбулось 21 жовтня 2016 року. Цим же рішенням депутати затвердили текст звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо необхідності завершення переговорного процесу та укладання міжурядової угоди між Україною та Румунією «Про правила місцевого прикордонного руху», – відзначив Іван Мунтян.

Відтак, голова крайового парламенту Буковини наголосив, що обласна представницька влада також приділяє велику увагу питанню удосконалення транспортного сполучення між Чернівецькою областю та Сучавським повітом Румунії.

«Днями ми досягнули домовленостей з румунською стороною щодо впровадження прямого залізничного сполучення між Чернівцями та Сучавою. У свою чергу на стадії розробки перебуває більш масштабний проект міждержавного співробітництва: створення трансєвропейського транспортного коридору між Балтійським та Чорним морем, який би проходив через Чернівці та Сучаву. Такий шлях до об’єднаної Європи обрали буковинці. Він пролягає через зміцнення міжрегіональних і транскордонних зв’язків, відновлення роботи пунктів пропуску на кордоні та реалізацію спільних проектів, спрямованих на розширення взаємовигідного співробітництва», – підсумував Іван Мунтян.

Також за підсумками зустрічі керівників органів місцевого самоврядування карпатських регіонів разом із головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром, головою Закарматської обласної ради Михайлом Рівісом та головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним посадовець підписав декларацію про утворення неформальної платформи співпраці регіональних самоврядних органів Карпат, у якій задекларовано готовність до постійної комунікації та посилення координації дій у рамках заходів, що проводяться задля розвитку Карпат.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1