Іван Мунтян впевнений у законності всіх рішень Чернівецької обласної ради і його не допитували (ОНОВЛЕНО+відео)

Іван Мунтян впевнений у законності всіх рішень Чернівецької обласної ради і його не допитували (ОНОВЛЕНО+відео)

17.10.2019, 13:51

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян вперше публічно прокоментував обшуки, які проводились у його робочому кабінеті детективами Національного антикорупційного бюро 16 жовтня.

Зокрема, у коментарі кореспонденту molbuk.ua посадовець повідомив, що учора він не перебував у своєму кабінеті на момент обшуків, натомість він "був на роботі, на території області".

Так, на запитання журналіста, що посадовцеві відомо про справу, в рамках якої проводились слідчі дії в його кабінеті, Мунтян дав відповідь:

"Якщо навіть відомо, то я не скажу, бо слідство заборонило мені розголошувати цю інформацію. Думаю, що колись із задоволенням розкажу про це більш детально".

Посадовець запевнив, що всі рішення, ухвалені обласною радою, є законними і приймалися у межах чинного законодавства.

"Будь-яка особа має право звернутися до правоохоронних органів щодо перевірки тих чи інших фактів. А правоохоронці, відповідно, повинні перевіряти ці факти", – сказав Мунтян.

"Можу сказати тільки одне – все, що відомо вам, і є виставлено в публічному доступі, те саме вони [детективи НАБУ] могли побачити. Ні більше, ні менше", – повідомив голова облради.

На запитання, чи можуть бути пов’язані ці обшуки із Чернівецькою обласної психлікарнею, довкола якої розгорівся скандал, Мунтян відповів:

"Якщо хтось думає, що через якісь-там звернення до правоохоронних органів вони зможуть обійти закон, і їм вдасться легше вирішити свої питання, то вони помиляються. Не залежно від того, як будуть розвиватися події, я буду завжди дотримуватися букви закону".

Мунтян вперше прокоментував обшуки НАБУ в його кабінеті

Він додав, що як голова облради, "не може робити якісь привілеї для кого-небудь".

"Якщо передбачено конкурс, значить будемо йти всі на конкурс. І тут нічого не зміниш", – зауважив він.

Водночас, на запитання, чи не виключає Мунтян, що обшуки проводились із будь-яких політичних мотивів, посадовець дав таку відповідь:

"Я не можу в цій ситуації робити жодних припущень. Я впевнений у законності всіх рішень обласної ради".

Чиновник також зазначив, що правоохоронці не викликали його на жодні допити. Також йому невідомо, чи правоохоронці вилучили будь-які документи чи матеріали з його робочого кабінету.

"Ви знаєте, документи як такі в кабінеті не зберігаються. Я навіть не дивився ще той протокол, якщо чесно", – сказав І. Мунтян.

У коментарі кореспонденту ІА АСС голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян сказав, що не переживає щодо результатів учорашніх обшуків працівників НАБУ у його кабінеті. Також він пригадав, що нещодавно обласна рада відповідала на запит детективів антикорупційного бюро щодо наданих в оренду чи на продаж земельних ділянок.

"Мені заборонили розголошувати інформацію про мету цих обшуків. Я лише можу сказати, що є певні процедури проведення слідчих дій і правоохоронці їх дотрималися, всі необхідні дії провели. Також можу зазначити, що ми абсолютно спокійні щодо можливих результатів проведених обшуків. В обласної ради і у мене немає ніяких проблем щодо порушень законодавства", - сказав І. Мунтян.

За його словами інформація, яку шукали працівники НАБУ є у відкритому доступі. 

"Я вважаю, що обласна рада приймає всі рішення згідно чинного законодавства. Вся інформацію, яку вони (НАБУ - ред.) хотіли отримати, є в публічному доступі на сайті обласної ради. Якщо би комусь потрібно було отримати якусь додаткову інформацію, ми б могли її надати згідно чинного законодавства. До прикладу, нещодавно до нас звертались із НАБУ, щоб ми надали інформацію, які земельні ділянки ми дали в оренду чи продали. І ми відповіли, що за цю каденцію ми жодного квадратного метру землі нікому не давали. І так само ми могли дати відповідь на будь-які інші питання", - додав голова обласної ради.

На уточнююче запитання, чи вважає голова обласної ради вчорашні обшуки пов'язаними із цим запитом НАБУ про продані земельні ділянки, Іван Мунтян відповів:

"Ми на сесії приймаємо багато рішень і господарського, і політичного характеру. Це є пропозиції депутатів і ми ставимо їх на голосування. Я жодним чином не можу впливати на результати голосувань".

Також Іван Мунтян відмовився повідомити, чи вилучали якісь документи або техніку правоохоронці під час обшуків. Він боїться, що це може бути розцінено як розголошення слідчих дій.

Крім того, голова Чернівецької обласної ради повідомив, що ні його, ні кого із його підлеглих правоохоронці на допит не викликали.

 Джерело: https://molbuk.ua/ та https://acc.cv.ua/ 

1