Іван Мунтян: «Сьогодні, як і 71 рік тому, нами править режим»

Іван Мунтян: «Сьогодні, як і 71 рік тому, нами править режим»

03.04.2012, 13:56

Голова обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян разом з представниками румунської громади, яка мешкає по обидва боки кордону, взяв участь у вшануванні пам’яті жертв кривавої трагедії, яку вчинили радянські прикордонники на румунському кордоні 1 квітня 1941-го.

Тоді була розстріляна колона мирних жителів Буковини, які хотіли гуртом покинути Радянський Союз і перейти через кордон до сусідньої Румунії. Криваві події розгорнулися біля урочища Варниця в Глибоцькому районі. Велелюдна «колона смерті» складалась з румунів та українців з Глибоцького і Сторожинецького районів області, які несли попереду хоругви, хрести та ікони в надії, що у святе не стрілятимуть. Провокатори поширили чутку, що кордон буде відкритий. Радянські прикордонники зустріли беззбройних людей кулеметними чергами.

Врятуватися вдалося тільки кільком сотням. Кількість жертв тієї трагедії достеменно невідома, оскільки вбитих і поранених, яких добивали просто на місці розстрілу, ховали таємно.

Довгий час про трагедію боялися навіть згадувати, тим більше – переповідати. Зараз на її місці встановлений монумент у пам’ять про безневинно загиблих.

Вчора влада «відкупилася» від пам’яті загиблих формальним покладанням квітів. «Призначених лідерів» краю не було тоді, коли нащадки розстріляних схилили голови у справжній, а не формальній скорботі.

«Влада, так виглядає, до кінця й не розуміє змісту цієї трагедії, - сказав Іван Мунтян у розмові з румунською делегацією та громадою. - Ті люди, в далекому 41-му, шукали для себе кращої долі, вони були в пошуку свободи від злочинного режиму. І їх цей режим розстріляв. Так само і сьогодні в Україні панує злочинний режим, від якого люди намагаються знайти свободу. А влада приходить на такі заходи і навіть не замислюється, що представляє такий же режим...»

У відповідь державний секретар департаменту румунів за кордоном Євджен Томак побажав українцям стійкості і запевнив, що політична ситуація в Україні знаходиться під пильним контролем всієї Європи та Румунії зокрема.

Окрім Євджена Томака  роковини трагедії вшанували Консул Румунії в Україні Тетяна Попа, сенатор румунського парламенту Віорел-Річард Бадя, а також  інші посадовці, прості громадяни, священники, діти, які з Румунії прибули до України для спільної з громадянами України молитви за душі загиблих.