Іван Мунтян повідомив про заснування щорічного Міжнародного фестивалю народної творчості «Буковинська Маланка» і постійно діючого Обласного фестивалю традиційної культури «Красноїльська Маланка»

Іван Мунтян повідомив про заснування щорічного Міжнародного фестивалю народної творчості «Буковинська Маланка» і постійно діючого Обласного фестивалю традиційної культури «Красноїльська Маланка»

16.01.2017, 01:31

Традиційні маланкові дійства відбулися у низці населених пунктів Чернівецької області 13 та 14 січня, участь у яких взяли народні аматорські колективи з числа місцевих жителів та гостей із Сучавського повіту сусідньої Румнунії. Ознайомитися з розмаїттям маланкових народних звичаїв нашого регіону прибула й офіційна делегація на чолі з головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром, учасників якої привітав голова крайового парламенту Буковини Іван Мунтян.

Так, голова Чернівецької обласної ради разом із гостями з Румунії, а також поціновувачами народної творчості, що прибули подивитися на буковинську переберію з Республіки Польщі та Угорщини, відвідав місто Вашківці та смт Красноїльськ Вижницького і Сторожинецького районів, де привітав місцеві громади та народних майстрів перевтілення з новорічно-різдвяними святами.

«Відрадно, що вашківчани зуміли зберегти прадавню традицію переберії попри будь-які заборони та негаразди і зараз активно передають свою майстерність молодому поколінню, тим самим примножуючи культурне надбання рідної Буковини. З метою збереження та популяризації цих споконвічних звичаїв та обрядів депутатський корпус обласної ради вирішили заснувати щорічний Міжнародний фестиваль народної творчості «Буковинська Маланка», який об’єднає усі Маланки нашого краю. Впевнений, що з часом разом ми зможемо зробити цей фестиваль Маланок всесвітньовідомим», – відзначив Іван Мунтян, звертаючись до вашківчан.

- Найкращу екскурсію святковими Вашківцями та частування для усіх нас зорганізував новообраний голова Вашківецької об’єднаної територіальної громади Микола Партенійович Перч за що йому щира подяка! - написав Іван Мунтян у ФБ

 У свою чергу перебуваючи на Кроасноїльській Маланці, посадовець привітав учасників фольклорного фестивалю з отриманням статусу обласного. «З метою збереження та популяризації неповторних народних звичаїв Красноїльської громади та зимового фольклору регіону депутати крайового парламенту прийняли рішення про заснування щорічного постійно діючого Обласного фестивалю традиційної культури «Красноїльська Маланка». Вірю, що ваш чудовий фестиваль стане ще однією туристичною принадою Буковини, подивитися на яку щорічно будуть приїжджати сотні тисяч туристів», – наголосив Іван Мунтян.
 
- Кульмінація маланкового дійства у столиці Буковини. Десятки колективів з’їхалися до Чернівців з усіх куточків нашого багатого своїми споконвічними народними традиціями краю, аби продемонструвати свою майстерність заволодівати глядацькими симпатіями. Упізнав деякі колективи, які вчора виступали у Вашківцях та Красноїльську :) Сьогодні ж, як то кажуть, громада обере кращих з кращих! - поділився враженнями голова Чернівецької обласної ради на своїй сторінці у ФБ

Вітаючи краян з новорічно-різдвяними святами, побажав щастя, миру та Божої ласки, а також подякував усім захисникам незалежної України, завдяки невтомній боротьбі яких ми сьогодні можемо святкувати. Відзначив, що обласна рада започаткувала щорічний Міжнародний етнокультурний фестиваль «Буковинська Маланка» для об’єднання усіх маланкових дійств нашого краю задля збереження та примноження унікальних народних традицій. Адже, як кажуть наші європейські партнери, єдність у різноманітті.
 
Разом з головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян також взяв участь у роботі міжнародного круглого столу, присвяченого питанням збереження, розвитку та популяризації різдвяно-новорічних традицій Буковини. Відзначив, що однією з таких автентично буковинських традицій є маланкування. Принагідно розповів про побачене вчора у Вашківцях та Красноїльську, а також про те, що на минулій сесії обласної ради депутати проголосували за два важливі рішення: про заснування щорічного обласного фестивалю традиційної культури «Красноїльська Маланка» та про та щорічного Міжнародного фестивалю народної творчості «Буковинська Маланка», покликаного об’єднати усі Маланки нашого краю.
 
Зійшлися на думці, що за умови покращення транспортної і туристичної інфраструктури, фестиваль зможе приваблювати на Буковину до 40 мільйонів туристів щороку. Але найперше треба створити тематичний інтернет-портал з інформацією про суть, історію та сьогодення Буковинської Маланки. Також, аби не розпорошувати етнотуристичний потенціал Північної та Південної Буковини, обговорили ідею створення спільного бренду «Буковинська Маланка» для відповідних святкових та культурних заходів по обидва боки українсько-румунського кордону, - повідомив Іван Мунтян. 
1