Іван Мунтян подякував послу Німеччини в Україні за підтримку медичних закладів Буковини

Іван Мунтян подякував послу Німеччини в Україні за підтримку медичних закладів Буковини

06.09.2019, 12:28

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян мав честь та приємність вітати Надзвичайного та Повноважного Посла ФРН в Україні пані Анку ФЕЛЬДГУЗЕН на теренах багатомовної Чернівецької області від імені крайової представницької влади, від депутатського корпусу Чернівецької обласної ради та від себе особисто.

Буковину та Німеччину поєднують давні та надзвичайно тісні економічні, наукові, освітні, культурні, мистецькі, гуманітарні та міжособистісні контакти. Особливо тісні партнерські взаємини тривалий час ми підтримуємо та всебічно розвиваємо із округом Швабія (Вільна земля Баварія, ФРН). Ця дружба між нашими двома регіонами була започаткована ще у 1995 році. Трохи згодом наше партнерство знайшло свій подальший розвиток у чотиристоронньому проекті «Чотири регіони для Європи», до якого, окрім Швабії та Чернівецької області, увійшли також Сучавський повіт сусідньої Румунії та французький департамент Майєнн (провінція Лаваль).

Іван Мунтян з приємністю відзначив, що за час взаємокорисної співпраці з німецькими партнерами ми досягли особливих результатів у сферах охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та молодіжної політики.

- Ми щиро вдячні нашим німецьким друзям за дієву допомогу низці обласних комунальних медичних закладів у забезпеченні сучасним обладнанням та устаткуванням для проведення гемодіалізу, наданні реагентів та запчастин для комп’ютерного томографа та клітографа виробництва фірми «Сіменс», проходження практики лікарями-психологами на базі провідних німецьких клінік, - сказав Іван Мунтян. - Чимало корисного дала партнерська допомога німецької сторони фахівцям Чернівецької спецшколи-інтернату №2 для дітей з вадами слуху. Незабутніми для вихованців обласної школи-інтернату для дітей-сиріт стали відвідини освітнього центру Герцогсегмюле (Німеччина) у 2006-му та 2008-му роках. Безліч позитивних емоцій учасникам та вболівальникам щоразу приносить вже традиційний футбольний турнір юнацьких команд з Чернівців, Аугсбурга, Сучави та Майєнна. Таких прикладів співпраці можна навести чимало, як чимало в нас і планів на майбутнє, які ми обговорюємо, зокрема, під час дружніх зустрічей з німецькими партнерами.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян висловив надію, що за особистої участі та сприяння вельмишановної пані Посла, партнерські зв’язки між Буковиною та Швабією отримають новий, потужний імпульс. Користуючись приємною нагодою, також висловив щиру вдячність Урядові ФРН та німецькому народові за розуміння та підтримку євроатлантичного курсу України та боротьби нашого народу за збереження державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Разом із Послом ФРН в Україні, представниками консульств ФРН, Австрії та Румунії в Чернівцях, представниками єврейської громади Чернівців та області, містянами та жителями краю голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян вшанував світлу пам'ять безвинних жертв Голокосту в роки Другої світової війни на теренах Буковини та Хотинщини.

Звертаючись до присутніх, згадав, яку страшну ціну заплатили наші краяни сімдесят вісім років тому всього лише за те, що були євреями – тисячі загиблих та закатованих жінок, дітей, осіб похилого віку, понад 75 тисяч депортованих до Трансністрії, десятки тисяч сиріт та безхатченків, матеріальні та моральні збитки, що не піддаються обрахуванню.

Низько схилив голову перед світлою пам’яттю тисяч безвинних жертв Голокосту на теренах нинішньої Чернівецької області та склав данину шани та вдячності усім, хто зберігає та дбайливо доносить до свідомості наших сучасників зміст того злочину проти людяності – адже в цьому вбачаю запоруку того, що подібна трагедія ніколи не має повториться в майбутньому.

- Світла пам’ять усім, хто постраждав від рук нацистських нелюдів! Пам’ятаймо суворі уроки історії. Будьмо пильними… - звернувся до пристуніх Іван Мунтян.

1