Іван Мунтян нагородив достойників Буковини до 100-річчя Буковинського віча

Іван Мунтян нагородив достойників Буковини до 100-річчя Буковинського віча

05.11.2018, 21:57

Форум інтелігенції та громад Буковини, присвячений 100-річчю Буковинського народного віча, відбувся, 3 листопада, у Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Участь у святковому зібранні взяли представники інтелігенції, наукових та мистецьких кіл, об’єднаних територіальних громад, а також численні гості нашого краю.

Учасників та гостей поважного зібрання зі знаковим в історії Буковини ювілеєм від імені представницької влади регіону привітав голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян.

«Третього листопада тисяча дев’ятсот вісімнадцятого року велелюдне зібрання у середмісті Чернівців прийняло історичну ухвалу, яка сповістила народи тогочасної Європи та світу про одностайне бажання наших славних попередників возз’єднатися з Україною та мирним шляхом увійти до складу Української Народної Республіки. Ця вікопомна подія стала показовим прикладом ненасильницького, водночас рішучого кроку до вирішення питання національного самовизначення. Буковинське народне віче було, є і назавжди залишиться втіленням непоборного прагнення буковинців жити в єдиній соборній та неподільній Українській Державі», – наголосив посадовець у своєму вітальному слові.

Відтак, за багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у соціально-економічний розвиток Чернівецької області, значні наукові досягнення та з нагоди 100-річчя Буковинського народного віча Іван Мунтян нагородив Почесною відзнакою Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною» наших знаних краян Вячеслава Добровольського, Миколу Ключука, Георгія Філіпчука, Юрія Макара, Бориса Бунчука. Такою ж відзнакою за вагомий особистий внесок у вивчення історії рідного краю голова крайового парламенту Буковини посмертно нагородив відомого краєзнавця, науковця та журналіста Ігоря Чеховського.

Іван Мунтян: Низький уклін усім, хто боровся й бореться за Україну! 

На цьому наголосив голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян під час урочистих збрів, що відбулися у приміщенні Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської до 100-річчя Буковинського народного віча.

«Сьогодні Буковина відзначає сторіччя Буковинського віча, на якому наші предки прийняли мудре рішення, яке є прикладом того, як треба боротися за Україну. На превеликий жаль, нині на Сході знову триває боротьба за незалежність і територіальну цілісність нашої держави. І знову Герої віддають свої життя за те, щоб усі ми жилі в мирі та спокої. Низький уклін усім, хто боровся й бореться за Україну та український народ. Закликаю усіх бути гідними пам’яті патріотів України та наших Героїв, які віддали свої життя за Батьківщину та усіх нас», – відзначив Іван Мунтян, вітаючи учасників урочистого зібрання.

Відтак, посадовець вручив Юлії Боднар Почесну відзнаку Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною», якою посмертно нагороджено її чоловіка – учасника бойових дій в антитерористичній операції на Сході України Петра Боднаря. Такими ж відзнаками Іван Мунтян нагородив народних артистів України Павла Двірського та Ярослава Солтиса, а також активного учасника Революції Гідності Іллю Яреміцу. Депутату Чернівецької обласної ради Світлані Фочук керівник представницької влади краю за заслуги перед Україною вручив Грамоту Верховної Ради України.

У свою чергу Почесними грамотами та подарунками Чернівецької обласної ради голова крайового парламенту Буковини відзначив волонтерів Юрія Сметаніна і Юрія Манка та військовослужбовців Чернівецького прикордонного загону імені генерал-хорунжого Олександра Пилькевича, що брали участь у бойових діях в операції Об’єднаних сил на Сході України, Валерія Візнюка і Сергія Беженаря.

Василь Зінкевич та Лев Дутковський – Почесні громадяни Буковини!

 Рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Буковини» народному артисту України, лауреату Шевченківської премії, естрадному виконавцю Василю Зінкевичу та народному артисту України, засновнику вокально-інструментального ансамблю «Смерічка», художньому керівнику групи виконавців естрадних пісень Чернівецької обласної філармонії імен Дмитра Гнатюка Льву Дутковському прийняли депутати крайового парламенту Буковини на 26-й урочистій сесії Чернівецької обласної ради, скликаній сьогодні, 3 листопада, з нагоди 100-річчя Буковинського народного віча.
 
Таким чином народні обранці віддали належну данину шани знаним в Україні та далеко за її межами митцям за багаторічну, високопрофесійну творчу працю, визначний особистий внесок у розвиток музичного мистецтва Буковинського краю, видатні заслуги перед буковинською громадою у справі популяризації кращих зразків української естрадної музики і активну громадянську позицію.
  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1