Іван Мунтян: Головною запорукою розвитку Карпатського регіону є розбудова транспортної інфраструктури та відкриття міжнародних пунктів пропуску

Іван Мунтян: Головною запорукою розвитку Карпатського регіону є розбудова транспортної інфраструктури та відкриття міжнародних пунктів пропуску

21.08.2019, 22:36

На цьому сьогодні, 21 серпня, наголосив голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян під час засідання круглого столу, участь у якому взяли представники Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Чернівецької обласної державної адміністрації та експертного середовища, а також керівники органів місцевого самоврядування і депутати обласної ради від Вижницького та Путильського районів.

Обговорено шляхи реалізації комплексних проектів, спрямованих на розвиток економіки, залучення інвестицій, розвиток транспортної інфраструктури, туристичної та рекреаційної галузей нашого регіону.

Зібрав за круглим столом представників Мінрегіонбуду, Чернівецької ОДА, експертів та власне керівників органів місцевого самоврядування і депутатів обласної ради від Вижницького та Путильського районів, аби обговорити перспективи розвитку гірських територій наших Карпат, - окреслив мету зустрічі Іван Мунтян. -  Звертаючись до учасників засідання, відзначив, що двічі піднімав це питання на нарадах за участю президента та керівників центральних органів влади, під час яких доповідав про реальний стан справ у гірських районах Буковини. Але на жаль їм було не до того.

«Коли ми говоримо про Карпатський регіон, мусимо пам’ятати про те, що головною запорукою його розвитку є відновлення та розбудова транспортної інфраструктури. Тому хто би що не говорив, а без нормальних доріг, мостів та пунктів пропуску на кордоні – в нашому випадку з Румунією – розвиток гірських територій є неможливим. Яскравим прикладом є наш Путильський район, який незважаючи на свій прикордонний статус, є фактично відрізаним від усього світу. Задля вирішення цієї проблеми я запропонував побудувати дорогу «Шепіт – Сеятин – Усть-Путила» з подальшим переходом на Івано-Франківську область. Наявність цієї дороги разом із відкриттям пунктів пропуску забезпечить прихід іноземних інвестицій на Буковину, а також покращить туристичну привабливість нашої та сусідньої Івано-Франківської областей. Саме тому обласна рада, не чекаючи на рішення з центру, залучила в рамках транскордонного проекту понад 2 мільйони євро на будівництво під’їзних шляхів до пункту пропуску «Шепіт», – відзначив голова крайового парламенту Буковини.

Також Іван Мунтян наголосив, що в контексті комплексного розвитку Карпатського регіону ми не маємо права забувати про екологічну складову, адже недаремно ми називаємо Карпати «легенями України». Уже зараз населення гірських регіонів потерпає від потужних зсувів та повеней, які є наслідком як глобальних кліматичних змін, так і бездумного (почасти незаконного) використання природних багатств, що є неприпустимим.

Насамкінець голова Чернівецької обласної ради висловив сподівання на те, що ми побачимо шляхи вирішення цих та багатьох інших проблемних питань гірських регіонів у державній Програмі розвитку українських Карпат на 2020 – 2022 роки.

У свою чергу учасники обговорення також звернули увагу на те, що гірським регіонам українських Карпат загалом і гірським районам Чернівецької області зокрема, найперше бракує державної підтримки, в тому числі, підтримки з боку держави, спрямованої на розбудову дорожньої та прикордонної інфраструктури регіону.

На їх думку, сприяти покращенню інвестиційної привабливості, стану довкілля та дорожньо-транспортної мережі, мінімізації загроз природнього характеру, збереженню та популяризації об’єктів культурної спадщини, відродженню народних промислів, модернізації сільськогосподарського виробництва, використанню екологічно безпечних альтернативних джерел енергії, розвитку рекреації і туризму на території гірських громад покликаний також і принцип просторового планування гірських територій, закладений в основу державної Програми розвитку українських Карпат на 2020-2022 роки, яку Мінрегіонбуд планує подати на затвердження до Кабінету Міністрів України вже у вересні цього року.

Під час обговорення шляхів розвитку Карпатського регіону спільно дійшли спільної думки про те, що наш прикордонний регіон має надзвичайно великий потенціал розвитку. Єдине, чого нам направду бракує – то це державної підтримки; найперше, державної підтримки наших інфраструктурних проектів, реалізація яких врешті-решт дозволить залучити іноземні та внутрішні інвестиції в економіку Буковини та уможливить використання транзитного, туристичного та рекреаційного потенціалу регіону на благо наших краян, - підсумував обговорення Іван Мунтян. 

- Найяскравіший приклад – Сучавський повіт сусідньої Румунії, де будівництво доріг, в тому числі швидкісних магістралей, та модернізація місцевого аеропорту стали запорукою динамічного розвитку сільського господарства і туризму та створення нових робочих місць.

- Аби привернути увагу керівництва держави до усіх цих питань, передали представниці Мінрегіонбуду Аллі Кінщак відповідне звернення. Сподіваюся, нас нарешті почують, - сказав Іван Мунтян. 

ДОВІДКОВО:

 Державна програма на 2020-2022 роки має стати початком стрімкого розвитку українських Карпат

 Державна програма на 2020-2022 роки має бути лише початком розвитку регіону українських Карпат. Для цього маємо разом з регіональною та місцевою владою відповідально підійти до наповнення цього документу реальними розвитковими проектами.

 Про це сказала Алла Кінщак, начальник Головного управління регіонального розвитку Директорату регіонального розвитку Мінрегіону, під час круглого столу з обговорення перспектив розвитку гірських територій українських Карпат в Чернівцях.

 «В стратегію, програму чи навіть план розвитку територій можна вкласти багато гарних речей, цікавих ідей, прописати безліч проблем, які важливо вирішити. Але без конкретних проектів, запропонованих на місцях, ми не підкріпимо наші наміри реальним змістом. І важлива не кількість цих проектів, а їхня якість. Щоб регіон почав розвиватися, ми повинні відійти від латання дір і почати вкладати гроші у стратегічні проекти, реалізація яких дасть поштовх і ресурси для розвитку територій в цілому», - сказала Алла Кінщак.

 Вона нагадала, що залишилось зовсім мало часу, щоб сформувати перелік проектів для реалізації в рамках Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки. «На початок вересня ми повинні вже мати проект Державної програми, розуміти приблизний розмір необхідної бюджетної підтримки і джерела фінансування. Від того, наскільки якісними будуть наші проектні пропозиції, залежатиме ефективність цієї програми. Важливо, щоб вона стала першим кроком майбутнього стрімкого розвитку регіону українських Карпат. Наші гірські території мають усі передумови, щоб стати інвестиційно і туристично привабливим краєм», - звернулася Алла Кінщак до учасників заходу.

 Як відомо, Мінрегіон у вересні цього року планує подати до Уряду проект Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки.

 Раніше перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода зазначав, що успішним карпатський регіон зроблять не лише доплати до зарплат і пенсій, а насамперед - розвиток інфраструктури та бізнесу.

1