Ірина Жураковська презентує у Чернівцях роман «По той бік війни»

Ірина Жураковська презентує у Чернівцях роман «По той бік війни»

18.10.2017, 21:54

25 жовтня Ірина Жураковська презентуватиме у Чернівцях роман «По той бік війни», що вийшов у «Видавництві 21». Презентація відбудеться у Літературному Целанівському Центрі (вул. О. Кобилянської, 51). Початок о 19.00.

Ірина Жураковська вже презентувала свій роман читачам Києва, Львова, Луцька, а також у Парижі, у Гамбурзі, познайомивши з ним українську спільноту Північної Німеччини (в організації презентації брала участь Українсько-німецька культурна спілка в Гамбурзі). Під час Книжкового Арсеналу – 2017 відбулася дискусія «Сто років війни: сучасний український «роман пам’яті» за участі Ірини Жураковської, Максима Дупешка, Олександри Іванюк.

У жовтні, крім Чернівців, авторка планує відвідати Вінницю та Хмельницький.

Роман Ірини Жураковської «По той бік війни» демонструє свіжий погляд на події Першої світової війни, відкриваючи нові сторінки і теми. І хоч ідеться про І Світову війну, авторка вибудовує паралелі із сучасністю, опираючись не лише на універсальне, але й на певні історичні закономірності.

Роман «По той бік війни» пропонує відірватися від сьогодення й поглянути на звичні теми під незвичним кутом. Перша світова. Перші танки і літаки. Перші короткі спідниці. А для когось – перше кохання. Становлення Червоного хреста і становлення незалежної жінки. Пошук дороги додому і пошук дороги до себе. Любов до Батьківщини і любов до ближнього, любов між чоловіком і жінкою. Роман ставить складні й незручні запитання, що не втратили актуальності за сто років.

Головні герої роману мусять втратити все і знайти своє місце в житті, перевіривши на міцність усі свої переконання, почуття й самих себе. Катастрофу переживає Європа, а разом з нею і «маленька людина». Звичного світу більше не існує – натомість з’являються новий світ, нова людина, інші цінності та координати і, відповідно, ностальгія і міф. «По той бік війни» – роман, про який варто вести розмову у контексті так званих літератури свідчення, роману пам’яті.

Крім того, роман дозволяє читачу побачити війну очима усіх сторін: і німців, і французів, і навіть нейтральних швейцарців. Однак персонажі роману – військові, медики, волонтери, біженці – такі близькі й зрозумілі українському читачу, що усі вони в рівній мірі «свої».

Ірина Жураковська, «Видавництво 21», Літературний Целанівський Центр запрошують 25 жовтня на презентацію і дискусію.

Книга на сайті видавництва: http://www.books-xxi.com.ua/products/po-toj-bik-vijni

Інформація про авторку: http://www.books-xxi.com.ua/brands/zhurakovskairina

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

1