В Інтернеті оприлюднено відеозапис переголосування депутатами облради питання щодо звільнення Лібанової і Барановської (оновлено)

В Інтернеті оприлюднено відеозапис переголосування депутатами облради питання щодо звільнення Лібанової і Барановської (оновлено)

02.01.2013, 17:50

Чернівецький інтернет-канал Chernivtsy.tv зазвичай транслює в онлайн режимі важливі події, що відбуваються на території області. Журналісти цього каналу також працюють на засіданнях Чернівецької обласної ради. Відтак окрім прямої трансляції з сесійної зали, буковинці потім також мають можливість переглянути те, що там відбувалося у записі. На офіційному сайті Інтернет-каналу Chernivtsy.tv є навіть окремий розділ "Категорiя: Відео архів Сесій Обласної Ради". Ще перед новим роком, 30 грудня, тут справді з'явився запис ІІ пленарного засідання сесії Чернівецької обласної ради від 25 грудня 2012 року. Того самого, під час якого  депутати владної більшості - за відсутності своїх колег-депутатів від опозиції та журналістів - несподівано повернулися до питання про звільнення директорів двох чернівецьких книгарень Наталії Барановської та Марини Лібанової.

Відеозапис допоміг пролити світло на питання, хто саме з депутатів більшості запропонував переголосувати вже відхилену пропозицію. Голова Чернівецької обласної ради пан Гайничеру, нагадаємо, повідомив журналістам, що не пам'ятає, хто саме був ініціатором повернення до розгляду цього питання. Запис також дозволив  перевірити, чи не було порушено регламент роботи облради під час його розгляду. Адже щоб переголосувати проекти рішень про звільнення директорок, це питання ще потрібно було повернути назад у порядок денний. І найголовніше: відеозапис дозволив перерахувати реальну кількість депутатів, які залишалися на той момент в сесійній залі. Депутати від опозиції, які покинули залу і журналісти запевняють, що насправді в момент голосування там перебувало менше депутатів, ніж потрібно для ухвалення рішення. (Не менше 53-х). А відтак Лібанову і Барановську звільнили картками відсутніх депутатів.

Депутати від опозиції витребували стенограму цього засідання в апараті облради. Тепер залишається дише сподіватися, що її не сфальсифікують на догоду політичній доцільності. Підстави припускати, що в облраді права руку не завжди знає, що робить ліва дозволяє ситуація, про яку розповів  народний депутат України Максим Бурбак. За його словами, і Наталію Барановську, і директорку книгарні "Букініст" Марину Лібанову на сесію письмово запросив керівник апарату облради М.Борець. Свою заяву народний депутат зробив сьогодні під час прес-конференції голови обласної ради пана Гайничеру. А заодно поцікавився у голови облради, чому керівника комунального підприємства спочатку запрошують на сесію, а потім війська її туди не пропускають?

Відео, на якому видно як звільняють директорів книгарень виплило 2 січня на http://www.youtube.com/watch?v=tYUMp4MGf7c питання про звільнення починається з 5.55. 

Опубліковано – 2 січ. 2013

Скориставшись відсутністю опозиції в залі, голова Чернівецької облради в порушення регламенту повторно вніс на розгляд питання про звільнення директорів книгарень "Букініст" і "Наука". Можете рахувати по головам. Питання про звільнення починається з 5.55. до цього депутати забрали пляж у Новодністровців

Марина Лібанова: Впевнена, що книгарні повинні бути приватними

 

Марина Лібанова у книгарні "Букініст" разом із Юрієм Андруховичем
Фото надано М. Лібановою

Чернівчанка, яка 15 років працювала у "Букіністі", дала "Погляду" ексклюзивне інтерв’ю

Нагадаємо, 25 грудня на сесії Чернівецької облради депутати ухвалили рішення звільнити із займаних посад директорів комунальних книгарень "Наука" та "Букініст". Вердикт оголосили під завісу сесії, коли у залі уже не було ні опозиційних сил, ні самих же "винуватців торжества", себто керівників книгарень.

У всій цій історії із реорганізацією дивує одне: чому усе роблять поспіхом, часто порушуючи закон.

– Марино Львівно, яке Ваше бачення перспективи книгарень нашого міста? Адже новачки у цьому мало що тямлять і навряд чи видавництва схочуть з ними працювати?

– Кількість книгарень значно зменшиться, вони всі будуть схожі на сьогоднішні супермаркети, тобто асортимент книжок не буде дуже відрізнятися. Але й у мережі є свої плюси, якщо там будуть працювати спеціалісти. А де ж їх взяти?

– Як гадаєте, що треба зробити на державному рівні, аби книгарні сьогодні нормально працювали?

– Впевнена, що книгарні повинні бути приватними, навіть якщо там будуть працювати наймані продавці. А справа держави – зробити пільги на податки або на оренду приміщень.

– Кажуть, що нині люди не читають книги? Спростуйте, чи підтвердіть це.

– Питання про читання – не сьогоднішнє, і раніше коли не було так багато інформаційних засобів, відсоток читального населення був хоч і більший, ніж зараз, але невеликий. Читання книг перетворюється в елітарний вид відпочинку – це я коментую щодо саме художніх творів.

– Скільки років віддали роботі у книгарнях?

– У "Букіністі" працюю майже 15 років, до того ще працювала у книгарні "Наука" бухгалтером, але робота бухгалтера ніколи не приносила мені задоволення, я відчувала, що можу бути професійним продавцем. Продавання книжок суттєво відрізняється від інших груп товарів, тут є простір для творчого пошуку.

– Чим будете займатися після "Букініста", адже маєте значний досвід і, безумовно, не пропадете.

– Після "Букініста" мені хотілося би взятися за організацію культурних подій більших форматів або, навпаки, відкрити маленький клуб для спілкування "спеціально для друзів", може, навіть закритий для випадкових людей в час проведення особливих концертів, зустрічей, імпрез.

– Що побажаєте у новорічно-різдвяні свята своїм "друзям", які руйнують книгарні в Чернівцях?

– Знаю, що слова прокляття та погані думки мають властивість матеріалізуватися, тому хочу побажати цим людям – а деяких з них я знаю – робити в житті такі справи, щоб їхнім дітям не було за це соромно, щоб вони пишалися батьками і колись переповідали вже своїм дітям про добрі вчинки дідусів та бабусь. З Новим роком і Різдвом Христовим!

Ольга ШУПЕНЯ (vidido.ua)

1


КОМЕНТАРІ (2)

Галиць конєшно велика свинота!

avatar

Чернівчанин

04 січня 2013 13:50

Цинізм рідкісний! Починаючи від ікони(?!) у сесійній залі "повернення до розгляду питання" і голосування за "того парня", в якому особливо завзято вправлявся Олег Унгурян, до цифри "53" на табло...

avatar

Іларій

04 січня 2013 15:46