Інформацію з камер відеоспостереження на виборчих дільницях ЦВК зберігатиме протягом одного року

Інформацію з камер відеоспостереження на виборчих дільницях ЦВК зберігатиме протягом одного року

27.10.2012, 23:10

Відеоспостереження забезпечить прозорість виборів

          З метою підвищення рівня довіри суспільства до виборчого процесу Верховною Радою України ухвалено Закон «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року».

         Відповідно до Закону у приміщеннях для голосування звичайної виборчої дільниці встановлена система відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення (не менше двох веб-камер), з можливістю перегляду на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет, а також обов’язковою фіксацією і можливістю у подальшому отримати за запитом відеозапис процедури голосування та підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях.

         Використання системи відеоспостереження у день голосування та під час підрахунку голосів є обов'язковим. При цьому передбачено, що у разі технічної неможливості забезпечити передачу зображення система відеоспостереження використовуватиметься для створення та зберігання відповідної інформації.

         Разом з цим стаття 5 Закону передбачає, що веб-камери будуть розташовані таким чином, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців, одночасно забезпечуючи контроль за дотриманням процедури голосування і підрахунку голосів.

         Дільнична виборча комісія забезпечуватиме безперервне функціонування системи відеоспостереження у режимі передачі зображення з 8 до 20 години 28 жовтня 2012 року, а після 20 години в режимі запису і збереження інформації до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з поміткою "уточнений".

         Важливо, що для повноцінної реалізації прав громадян на оскарження будь-яких зафіксованих порушень інформація, створена з використанням системи відеоспостереження, буде зберігатися Центральною виборчою комісією протягом одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів народних депутатів України, і може використовуватися правоохоронними органами, судами та самою комісією. При цьому ЦВК надаватиме відповідну інформацію за запитом не лише правоохоронних органів чи суду, а й за запитом політичних партій - суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у народні депутати України.

 Ігор Мустеца, прокурор Шевченківського району м. Чернівці

1


КОМЕНТАРІ (3)

avatar

прийдун олена іванівна

28 жовтня 2012 07:09

avatar

Тетяна Дем'яненко

28 жовтня 2012 14:49

avatar

30 жовтня 2012 10:18