«Іграшкові» війни в «краї, де варто жити»

«Іграшкові» війни в «краї, де варто жити»

18.06.2012, 20:41

«Це не політика» - такими були перші слова міліцейського начальства стосовно «депутатської» стрілянини.

Воно і справді – банальна «битовуха», у результаті якої двоє депутатів-«фронтовиків» з металом (чи все-таки гумою?) в тілі лежать у лікарні. Як і постріл у вікно опозиційної партії «Фронт Змін» за два тижні до цього. Як і підпал на підприємстві, де директором депутат цієї ж опозиційної партії… Усе це звичайний збіг обставин, який просто випадково стався за кілька місяців до виборів в області, яка є малою батьківщиною лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка.

І начальник буковинської міліції Микола Харабара має рацію – ну яка політика може бути в тому, коли підпилий задирака, якого поставили на місце більш сильні опоненти депутати, набирає «бригаду» і веде її на нові «розборки»? Тут варто ставити питання інакше: чому у «краї, де варто жити» (як не забуває нагадувати губернатор) відродилися традиції 90-х, коли проти неугодних гостей виступали цілими селами бійців, не переймаючись провиною «зальотних». Звісно, міліція може усе пояснити соціальною нестабільністю в області, безробіттям, грошима заробітчан і доступністю оковитої. От лиш з останнім пунктом є заковика. Адже «зав’язка» цієї кримінальної історії сталася на фестивалі організованому обласною владою. Якось так прочитав заповіт нашого славного земляка Івана Миколайчука: «накрити столи та й почастувати усіх». Та мабуть багатогодинна масова гулянка в робочий час під палючим сонцем була сприятливою не для всіх…

Ще одне незручне питання: чому край, який раніше вважався цілковито контрольованим – офіційно і в «тіні» - міліцією, перетворився на область, яка регулярно з’являється у всеукраїнських кримінальних хроніках. І навіть експертні дослідження про те, що постріли по опозиціонерах здійснюються то з «професійної рогатки», то з «пістолета для розваг», не можуть спростувати головний висновок – на Буковині стало неспокійно. Бо за «оперативне розкриття» міліції, звичайно, честь і хвала, але де були армія ППС, дільничних інспекторів та інших служб, які мали би попереджати та не допускати подібного зухвальства невідомих хуліганів? Хоча, звісно, усе це дурні запитання. Найпростіше й найправильніше сказати, що усе це опозиція сама собі піар влаштовує і псує імідж «краю, де варто жити».

Сергій Книш

Фото «Чернівці. Коментарі»
«Чернівці. Коментарі»

1