І в Ржавинцях, і в сусідній Баламутівці були ферми, було велике молоко. Та вже по всьому

І в Ржавинцях, і в сусідній Баламутівці були ферми, було велике молоко. Та вже по всьому

26.02.2020, 17:37

Це в ті «кляті часи», коли практично без винятку в кожному буковинському селі повноцінно функціонували тваринницькі ферми, котрі, образно кажучи, тріщали худібкою. Одна із яких і на полонині Товарниця, яка в далеких горах виробляла продукцію (тільки уявіть!) навіть для Політбюро ЦК КПРС. І була також засекреченою, що про це не відали навіть працюючі на ній тваринники. 

А що зараз? А зараз на території більшості тих зразкових ферм кричуща руїна, яку спричинили так звані «реформи» в АПК, від споглядання наслідків якої крає серце та душу. І навіть на тих фермах, які свого часу були кращими в Україні та колишньому Союзі.

Дві із таких ферм працювали в селах Ржавинці та Баламутівці Заставнівського району. На тих фермах старанні доярочки отримували від кожної годованки по 5 і більше тисяч кілограмів високоякісного молока базисної жирності. Тому за ударну працю тих доярочок рік у рік преміювали безкоштовними путівками у кращі оздоровниці. На базі тих господарств проводилися навіть всесоюзні семінари, де їх представники вчилися передовому досвіду. 

Та вже по всьому. І в Ржавинцях, і в сусідніх Баламутівці на місці тваринницьких ферм сьогодні з болем спостерігаємо не просто руїну, а цілковиту катастрофу. Вони, ті приміщення, такі, що в них навіть сільська ластівка жахається гніздечко звити. От де б обласним чиновникам від АПК, що глаголять про «зростання» виробництва тваринницької продукції та й семінар з «передового» досвіду зварганити. Було б сміху зі сльозами на очах.

Іван АГАТІЙ.

На фото: ось таку руїну на території тих тваринницьких ферм бачимо сьогодні, що у Ржавинцях, що у сусідній Баламутівці.

1