Губернатор Папієв і Ко перетворили обласну раду на підрозділ своєї адміністрації

Губернатор Папієв і Ко перетворили обласну раду на підрозділ своєї адміністрації

05.10.2012, 04:19

Заява фракцій «Фронт Змін» та «За Батьківщину» у Чернівецькій обласній раді

Провладна більшість на сьогоднішній сесії обласної ради вкотре продемонструвала своє небажання конструктивно працювати на благо буковинців. Зробивши «гарну міну», керівництво фракції Партії регіонів погодилося внести мовне питання у порядок денний сесії. Однак, під час обговорення стало зрозуміло, що основним завданням цієї партії є бажання заплутати виборців області перед виборами. Спершу вони підготували правки до проекту рішення опозиції. Регіонали хотіли викинути пункти про те, що облраді варто засудити дії президента Януковича В.Ф., який підписав Закон України «Про засади мовної політики». За задумом провладної більшості, пункт щодо імпічменту президентові мав перетворитися мало не на дифірамби ініціаторам мовного розколу в Україні. Далі прозвучали пропозиції про необхідність створення комісії для підготовки та опрацювання рішення, яке було б компромісним та влаштовувало всіх учасників. Однак, у підсумку, голова обласної ради Михайло Гайничеру поставив на голосування пропозицію опозиціонерів. ПР та її сателіти провалили це голосування і вирішили не повертатися більше до мовного питання.

Натомість, керівництво Партії регіонів вирішило «покарати» депутатів-опозиціонерів за принциповість: жодна їх пропозиція не отримала підтримки більшості, хоча питання стосувалися важливих проблем мешканців і населених пунктів області. Натомість пропозиції депутатів-регіоналів, а найперше тих, які балотуються на мажоритарних округах, приймалися на «ура». Зокрема, підтримали звернення депутата Артема Семенюка про виділення коштів на освіту і медицину Хотинського району, де він балотується до Верховної ради України.

Не проголосувала більшість і за узгоджене раніше питання включення до колегії обласної ради керівника фракції «За Батьківщину» Івана Мунтяна.

Ми переконалися і повідомляємо про це громаду краю, що влада не бажає рахуватися з думкою опозиції і тих депутатів, які дійсно захищають інтереси мешканців області. Як раніше, так і зараз Партія регіонів не підтримує запитів, які безпосередньо стосуються життєдіяльності краю. Партія влади вводить людей в оману, звинувачуючи опозицію у відмові працювати. Насправді для нас неприйнятно брати участь у рішеннях, котрі приймаються на противагу інтересам громади, яка нас обирала. Своїми діями рада показала, що є кишеньковим органом, повністю підконтрольним голові ОДА Михайлу Папієву та з інституту місцевого самоврядування перетворилася на фарс з повним ігноруванням опонентів, безмежними правами голови ОДА та спікерів фракції ПР, і навіть рукоприкладством. Не бажаючи далі брати участь у цьому фарсі, фракції «Фронт Змін» та «За Батьківщину» покинули сесію обласної ради.

Замість порад опозиції, як їй краще працювати, владникам не завадило б принаймні ознайомитися з нормами законів, не кажучи вже про те, щоб цих законів дотримуватися. А власні хвилювання про те, як нинішнім незговірливим опозиціонерам працюватиметься в парламенті - спрямувати на викорінення беззаконня в лавах парламентської фракції ПР. Нова Верховна Рада з демократичною більшістю наведе лад в Україні.  

З повагою прес-центр регіонального виборчого штабу Об'єднаної опозиції "ВО Батьківщина"

1