Голова ОДА не керує виборчим штабом партії 'Слуга народу' і не конкурує з мером у рамках виборчої кампанії, - голова партії 'СН'

Голова ОДА не керує виборчим штабом партії "Слуга народу" і не конкурує з мером у рамках виборчої кампанії, - голова партії "СН"

27.04.2020, 21:15

Голова партії "СН" Олександр Корнієнко в інтерв'ю кореспондентці https://dt.ua/ заявив, що Конституцію буде змінено без умов "Мінська", децентралізацію — завершено, а ідеологічні противники сядуть за стіл переговорів, аби зшити країну.

Про пандемію, посилення мерів і кризу компетентності

— Вам не здається, що певна, як ви сказали, опозиційність центральної влади до місцевої (країна другий місяць спостерігає у великих містах протистояння мерів і губернаторів) заважає боротьбі з епідемією, до епіцентру якої ми наближаємося? Чому не формується команда?

—Складне запитання. З погляду керованості країною в конкретний момент, це, звісно, погано. Оскільки наша гостра дискусія з місцевою владою тривала й до пандемії, очевидно, що ми зайшли в карантин уже в певному сформованому форматі відносин.

Звісно, зіграв свою роль і наш виборчий посил про повне перезавантаження, зокрема й місцевої влади. Проте, ставши владою, нам довелося почати діалог з мерами, і ми потроху вирівняли становище. Чому не формується команда? Чинників багато.

Можливо, тому, що це все-таки має бути зустрічний рух. Безумовно, десь не допрацювала губернаторська вертикаль. Не вдалося оперативно провести правильні призначення по лінії заступників, голів районних адміністрацій. Це треба визнати. Як, утім, і те, що відбувся певний перекіс і з боку мерів. Я розумію, що на них лягло основне навантаження, — вони фізично ближчі до людей, але впроваджувати комендантську годину рішенням міськради — теж не вихід. Це махновщина. Тож тут обопільна відповідальність.

 Коли команда президента, рапортуючи про успіхи лідера за рік правління, пише, що "президент під час епідемії може звертатися до людей частіше, ніж мер вашого міста", — то це про вибори, а не про відповідальність. Хто, взагалі, зобов'язаний уловлювати такі речі, допомагати президентові правильно формувати рамку регіональної політики? Де куратор з ОП пан Трофімов, якого "мери в очі ніколи не бачили"?

—Почнімо з того, що ми не перейняли традицію всіх без винятку наших "папередників" і не зробили губернаторів керівниками виборчих штабів. Це наша усвідомлена позиція, основний провідник якої — саме Сергій Трофімов.

З таким підходом нам легше працювати з людьми, базуючись на їхніх професійних рисах. І легше прощатися. Кожен губернатор перебуває у фокусі уваги ОП і, допустивши якийсь системний провал, він залишить свій пост. Тому прямої конкуренції з мерами в рамках виборчої кампанії немає. Але є різне бачення вибору інструментів боротьби з епідемією. У цій точці нам саме бракує завершеності децентралізації на рівні областей та інструмента префекта. Хай навіть у м'якій його формі. Немає, як ви правильно зазначили, чітко виписаної рамки відносин і повноважень центральної та місцевої влади. У цьому проблема. А не в прізвищі куратора з ОП.

Але ми поступово вирівнюємо ситуацію. Мери присутні на селекторах. Ось мер Києва Віталій Кличко (він же — голова Асоціації міст України) недавно був на апаратній нараді, де обговорювалося закриття ринків. І це була жорстка дискусія, під час якої Кличко обстоював позицію міських голів. Однак річ у тому, що в нас сьогодні окремі мери за своєю політичною вагою не поступаються лідерам парламентських партій. І тому виключати той факт, що й вони на тлі боротьби з пандемією розпочали виборчу кампанію, — означає заперечувати очевидне.

Олександр Корнієнко: "Ми в будь-якому випадку вибудуємо з мерами діалог. Не з цими, так з іншими"

Джерело: https://dt.ua/internal/oleksandr-korniyenko-mi-v-bud-yakomu-vipadku-vibuduyemo-z-merami-dialog-ne-z-cimi-tak-z-inshimi-345827_.html

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуги народу" запитають у своїх виборців, чи готові вони продовжити мандат чинного міського голови, а тоді виршать чи мати з ним справу на виборах, - голова партії

У Києві побачили, що мери постворювали собі кишенькові партії і почали виборчу кампанію на тлі пандемії, але самі захищати інтереси громад на найвищому рівні не поспішають

1