Губернатор Буковини розпорядився нагодувати лелек (оновлено)

Губернатор Буковини розпорядився нагодувати лелек (оновлено)

25.03.2013, 00:07

Сьогодні, 24 березня, голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв під час засідання Оперативного штабу в селекторному режимі під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула повідомив, що крайова влада вживатиме усіх заходів задля збереження життя лелекам, які вже повернутись з вирію. «Календарно весна триває вже три тижні і птахи прилетіли, - повідомив Михайло Папієв. – Низькі температури повітря та несприятливі погодні умови, які зараз фіксуються у Чернівецькій області, є вкрай небезпечними для лелек».

Керівник виконавчої влади краю доручив керівництву управління охорони використання та відновлення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернівецькій області, а також Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища забезпечити необхідний запас корму для птахів та організувати на спеціально відведених територіях підгодівлю лелек. «Наголошую, що цих птахів категорично заборонено годувати хлібом та зерном. У їх раціоні повинно бути м’ясо та риба», - звернув увагу присутніх Михайло Папієв. За його словами, вже є волонтери, які з радістю погодились допомогти рятувати лелек. «Цей птах є символом Чернівецької області, окрім цього, він занесений до Чернової книги України. Тому крайова влада не допустить зменшення популяції зникаючих птахів і зробить усе, аби лелеки в області були нагодовані та захищені», - резюмував Михайло Папієв. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Фото molbuk.ua

Мінприроди України закликає допомогти лелекам
24 березня 2013

Як зазвичай, в другій половині березня в Україну почали масово повертатися лелеки білі. Наразі достатньо велика їх чисельність відмічається на заході України, зокрема в Чернівецькій області. 

 Міністерство екології та природних ресурсів України та Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області разом з Українським товариством охорони птахів контролюють ситуацію щодо умов перебування лелек на території України, і здійснюють моніторинг їх стану. Це робиться для того, щоб у разі необхідності вчасно вжити усіх можливих заходів щодо порятунку птахів. За крайньої необхідності буде забезпечена штучна підгодівля лелек в місцях їх скупчення і надаватись допомога птахам, які ослабли внаслідок негоди.

В той же час, Мінприроди України закликає громадян не намагатися самостійно відловлювати лелек без крайньої потреби, зайвий раз не турбувати їх. Активні спроби відловити птахів можуть призвести лише до погіршення їх стану. Натомість, закликаємо оперативно інформувати природоохоронні органи та місцеву владу про випадки місць масового скупчення лелек та виявлення ослаблених осіб, які потребують допомоги.

Оскільки найближчим часом очікується покращення погодних умов, значної загрози для популяції лелеки білого , яка становить понад 30 тис. осіб, не існує.

Допомога лелекам й іншим мігрантам 

Інтенсивні снігопади, а слідом за ними й морози, які «накрили» Україну цими березневими днями, поставили в скрутне становище птахів, оскільки позбавили їх можливості самостійно прогодуватися та вберегтися від загибелі. Особливо страждають перелітні птахи, котрі повернулися до своїх домівок із місць зимівлі. З-під снігової ковдри вони не можуть здобути собі їжу, і через це швидко втрачають сили і шанс вижити. Їхнє життя наразі знаходиться в наших руках.

Щоб допомогти птахам пережити прийдешню непогоду, важливо:

Відновити підгодівлю синиць, горобців, щигликів, та інших зерноїдних пернатих на годівницях;

Перетримати білих лелек, котрі уже прилетіли, у затишних приміщеннях. Щоб допомогти знайденому лелеці, потрібно діяти обережно. Спробувати підійти та взяти його в руки. Підходити потрібно повільно, без різких рухів, щоб не злякати птаха. Якщо лелека не підпускає до себе близько (з дистанції, більшої ніж витягнута рука, перебігає, чи намагається перелетіти подалі), тоді викласти на сніг рибу (можна морожену), шматочки курячого чи телячого м’яса/фаршу і відійти від птаха, щоб не турбувати. Надалі дистанційно стежити за птахом (періодично – 1 раз у 1-3 години виходити до місця, де знаходиться лелека, та пробувати підійти до нього, щоб взяти в руки і перенести у приміщення). Під час повторного виходу звернути увагу, чи викладене їжа з’їдена. Якщо так, тоді підкладати їжу надалі, підгодовувати лелеку. Якщо м'ясо залишилось не з’їденим, тоді періодично відвідувати птаха, і коли він підпустить до себе близько, перенести у приміщення для перетримки. Крім того, можна влаштувати "теплу" стоянку поблизу місця перебування лелек - викласти сіно, солому, кукурудзення тощо.

Важливо! Ні в якому разі не відловлювати лелек сітками чи іншими засобами, не лякати їх надмірно, бо в такій ситуації їм можна нашкодити, або загнати в недоступні місця, де не буде змоги до них дістатися та допомогти. Кожен зайвий рух чи політ птаха - це величезні втрати енергії, яка для такого великого птаха зараз найважливіша.

Джерело: menr.gov.ua та birdlife.org.ua

Журналіст Вадим Пелех, який одним з перших привернув увагу до проблеми лелек, повідомив "вчора протягом дня об"їздили околиці Чернівців. там де лелеки гуртувалися у п"ятницю (Валя Кузьмін, Рогізна, заплава Прута), у неділю їх вже не було. місцеві мешканці підтверджують, що птахи були, але десь полетіли. зрештою, ті місця, які вони облюбували, не капітально заметені, є доступ до водойм, а вочевидь - і до харчів, які лелеки можуть у цих водоймах собі знайти. сподіваюся, що з ними усе добре..."

1


КОМЕНТАРІ (1)

Добра справа

avatar

Крук

24 березня 2013 21:17