Хто конкуруватиме з Василем Гостюком за контроль над 72 млрд гривень для всієї української медицини?

Хто конкуруватиме з Василем Гостюком за контроль над 72 млрд гривень для всієї української медицини?

08.01.2020, 23:22

72 млрд гривень, або розпорядження коштами всієї української медицини вже за кілька днів може опинитися в руках колишніх регіоналів чи людей, близьких нинішній владі.

9 січня, поки всі доїдають олів'є та "шубу", швиденько проведуть конкурс на керівника Національної служби здоров'я (НСЗУ) – державного фінансового гіганта, який оперує 72 млрд щороку.

Саме НСЗУ платить майже 7,5 тисячам аптек по програмі доступні ліки, відповідає за тисячі контрактів з лікарнями і лікарями по всій країні, платить вашим сімейним лікарям і буде відповідати за імплементацію медичної реформ на наступному рівні.

 Державний стартап: як Олег Петренко з командою створили Національну службу здоров’я

 Як і годиться конкурс на керівника такого "фінансового монстра" оголосили без зайвого розголосу, прямо в переддень свят, щоб податися могли лише "свої" кандидати.

Випадково ще й сайт з інформацією про прийом документів кілька днів не працював, тому конкурс довелося подовжити прямо на свята.

А тому буму претендентів на таку "хлібну" посаду і не виявилося. Всього подалося 8 кандидатів.

Серед них: екс регіонали-фігуранти корупційних розслідувань, заступник керівника Чернівецької ОДА, безробітний, близький до нинішнього керівництва Міністерства охорони здоров'я, експерт та діючі керівники департаментів НСЗУ.

"Провладні кандидати" 

Отже, одним з найбільш ймовірних претендентів на керівника НСЗУ є Андрій Шипко.

Два скликання поспіль він був народним депутатом, і пройшов до Верховної Ради за списками "Партії регіонів". 

Андрій Шипко – один з найбільш ймовірних претендентів на керівника НСЗУ

Андрій Шипко був заступником Юрія Вілкула (батька екс віце-прем'єр міністра України уряду Азарова – Олександра Вілкула) в Дніпропетровській обласній раді.

Голосував Шипко і за диктаторські закони 16 січня.

Молодші брати Андрія Шипка теж були депутатами облради від "Партіі регіонів".

А весь бізнес, як і ведеться, оформлений на підприємливу дружину.

У декларації пана Шипка, який останні 15 років працює виключно на державних посадах, є розкішні будинки, квартири, багато нерухомого майна та елітних авто. Тим не менше, це не завадило депутату отримувати відшкодування від держави на оренду житла в Києві та заощадити більше мільйона доларів в готівці. 

Андрій Шипко є фігурантом корупційних розслідувань, а також ярим прихильником православної церкви Московського патріархату, якому за його головування в Дніпропетровській обласній раді віддали приміщення Будинку органної музики, незважаючи на протести жителів міста. 

 Шипко ще раніше за часів свого перебування посту народного депутата вирішував питання "ліцензування медпрактик".

Журналісти сфотографували смс-переписку Андрія Шипка в приміщенні Верховної Ради, де він, не маючи жодних на це повноважень, писав, що він "куратор медицини". 

Тепер же екс-регіонал може стати справжнім "куратором медицини" і справді "вирішувати" питання не лише ліцензій, але й мільярдних контрактів з клініками. 

Чому Шипко є одним з найімовірніших претендентів на посаду очільника НСЗУ?

Причин декілька.

По-перше в минулорічному інтерв'ю "Українській правді" саме Андрія Шипка олігарх Ігор Коломойський називав найімовірнішим претендентом на посаду міністра охорони здоров'я. 

По-друге Андрій Шипко є близьким і до нинішньої медичної еліти.

Ось фотографія з нещодавнього відкриття нового заводу компанії "Біофарма". Поряд з власником заводу – Костянтином Єфіменко, ми бачимо міністра охорони здоров'я Зоряну Скалецьку, керівника профільного парламентського комітету Михайла Радуцького, а позаду нього і Андрія Шипка, який не є вже народним депутатом, але очевидно досить близький до нового керівництва в системі охорони здоров'я.

 Андрій Шипко з Михайлом Радуцьким та Зоряною Скалецькою

До речі, позаду на фото можна побачити і Олександра Чумака, представника компанії "Інтерхім", який місяць тому погрожував народним депутатам прямо на комітеті Радуцького "відбити бошки" через закон, який дав би можливість знизити ціни на ліки.

Чумак – екс-радник міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецькоі, яка до речі "чітко не почула" погроз, які були зафіксовані на відео.

Андрій Шипко і раніше підтримував Олександра Чумака та його компанію.

Ось фото з прес-конференції, де народний депутат Андрій Шипко, разом з іншими депутатами Олегом Мусієм та Олександрою Кужель виступили на захист компанії "Інтерхім". 

Андрій Шипко разом з іншими депутатами Олегом Мусієм та Олександрою Кужель

Такі потужні зв'язки з нинішньою медичною елітою та протекцією Ігоря Коломойського можуть легко зробити ще недавно критика медичної реформи – регіонала Андрія Шипка – головною людиною в країні по її імплементації.

Наступним імовірним "провладним" кандидатом може бути Вадим Арістов з громадської організації Revival Institute for Future

Раніше Арістов був засновником "Украінськоі медичноі асоціаціі", від імені якої і брав участь в прес-конференціях.

Вадим Арістов може бути імовірним "провладним" кандидатом на пост голови НСЗУ

Але цікаво інше. Засновником Revival Institute for Future, керівником якої працює Арістов є ВБО "Рада захисту прав та безпеки пацієнтів", засновником якої є Віктор Сердюк. 

На фото Віктор Сердюк з одіозною власницею компанії-дистрибютора "Людмила-фарм", яка до реформи закупівель ліків через міжнародні організації була фаворитом державних замовлень.

 Віктор Сердюк і власниця компанії-дистрибютора "Людмила-фарм"

СБУ навіть відкрило кримінальне провадження за переплату 40% на закупівлях, де фігурувала компанія "Людмила-фарм", але пізніше справу "злили".

Віктор Сердюк, що є засновником організації, якою керує Арістов, завжди послідовно виступав проти закупівель ліків через міжнародні організації, які почали закуповувати більшість ліків не у дистриб'юторів, як компанія "Людмила-фарм", а напряму у виробників.

Виступав Віктор Сердюк і на захист не пацієнтів, а фармацевтичних виробників, коли ті, без необхідних клінічних випробувань, хотіли продавати українським пацієнтам ліки від гепатиту С. 

 Організація Сердюка виступала і з критикою закону про зниження цін на ліки, за який представники українських фармацевтичних компаній хотіли "бошки повідбивати".

Але й це ще не все. Пам'ятаєте сумнозвісний скандал в Інституті серця, коли Борис Тодуров, директор закладу, після скандалу з тітушкою Крисіним, який переховувався від суду в дитячій лікарні, запросив тренерів, щоб навчити персонал, як правильно "відмазуватись" в таких випадках? Так ось тренінг тоді на прикладі "кейсу Крисіна" читав саме Вадим Арістов. 

 Тренінг на прикладі "кейсу Крисіна" читав саме Вадим Арістов

Але пов'язаний Арістов з нинішньою командою МОЗ не через Сердюка чи Тодурова.

Вадим Арістов наприкінці 2015 – початку 2016 року працював незалежним консультантом по реформі охорони здоров'я при Одеській обласній державній адміністрації. 

Саме там він ймовірніше за все і познайомився операційним директором групи компаній Into-Sana Дмитром Луфером.

Операційний директор приватної клініки Into-Sana Дмитро Луфер, екс очільниця охорони
здоров'я Одеської облдержадміністрації Марія Гайдар та Вадим Арістов

Менше двох тижнів тому, під Новий рік – 27 грудня Дмитра Луфера було призначено заступником міністра охорони здоров'я. 

За даними видання "Думская", одеська медична компанія "Інто-Сана" формально належить американським компаніям, але залишається у власності сім'ї екс-депутата Юрія Крука, яка брала участь у виборчій кампанії Володимира Зеленського.

 Команда НСЗУ 

Від теперішньої команди НСЗУ на конкурс подалося 3 кадидати: т.в.о керівника НСЗУ Оксана Мовчан, заступник голови НСЗУ Наталія Рябцева та Директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Андрій Віленський.

Мовчан та Рябцева були радниками колишнього очільника НСЗУ Олега Петренка, а в серпні 2019 року були призначені на посади його заступників.

 Наталія Рябцева, Оксана Мовчан та Андрій Віленський

Андрій Віленський теж прийшов до НСЗУ з командою Петренка. Адже до цього він був головним лікарем мережі приватних клінік "Добробут", а потім працював у приватній клініці "Ісіда" разом з Олегом Петренком.

Віленський в першу чергу відомий, як один з найпопулярніших педіатрів в столиці, а також високопрофесійний менеджер у сфері охорони здоров‘я. 

Держслужбовці зі стажем 

Ще одним імовірним претендентоом на посаду очільника НСЗУ є заступник голови Чернівецької облдержадміністраціі – Василь Гостюк

Юрист, балотувався раніше від "Самопомічі", весь бізнес записаний на дружину. Немає жодного досвіду роботи в сфері охорони здоров'я.

Василь Гостюк є імовірним претендентоом на посаду очільника НСЗУ

Ще двоє кандидатів на посаду керівника НСЗУ – люди, які пробують себе, схоже, на всі вакантні посади державної служби. Щоправда навіть фото цих кандидатів в інтернеті знайти неможливо.

Юлій Хомутовський – екс представник Санітарно-епідеміологічної служби, який з часів її ліквідації шукає роботу в різних державних структурах.

Він – екс-заступник директора державного підприємства "Комітет з гігієнічного регламентування Державної санітарно-епідеміологічної служби України".

В 2016 році був в складі комісії з питань передачі цілісного майнового комплексу державного підприємства "Комітет з гігієнічного регламентування Державної санітарно-епідеміологічної служби України" до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України. 

 Хомутовський подавався на різні посади державної служби, починаючи з 2015 року: і на керівника Державної служби з лікарських засобів, і на Державного експерта експертної групи з питань охорони, безпеки та гігієни праці Директорату норм та стандартів гідної праці, і в різні департаменти МОЗу, згідно з великої кількості поданих декларацій, як кандидата на посаду.

Чи можна людині, яка шукає будь-яку роботу на державній службі довірити всю реформу в країні питання риторичне.

Схожою є ще одна кандидатура – Марини Алтухової. Вона, судячи з її декларації вже подавалася на роботу в секретаріат Кабінету міністрів України, а наразі займається підприємницькою діяльністю та здає майно в аренду.

Конкурс вже за день – і саме тоді стане зрозуміло – чи є бажання нинішній команді слуг та Кабінету міністрів втілювати медичну реформу, чи таки все вже визначено наперед, і в нас буде не реформа, а чергове рішалово через "смс" і свої потрібні люди.

Авторка:  Олександра Устінова, народний депутат від партії "Голос", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Feverpitch/Depositphotos

Джерело: 

https://life.pravda.com.ua/columns/2020/01/8/239514/?fbclid=IwAR10TZvQSs7uJWctpQkZYk0VX-dsSMc2qyL-5ZXrNuOY4bQYG7zhgO0FtOs

1