Cаботаж “Великого будівництва” Зеленського: хто і чому блокує здачу в експлуатацію добудови Кам'янської школи?

Cаботаж “Великого будівництва” Зеленського: хто і чому блокує здачу в експлуатацію добудови Кам'янської школи?

05.08.2021, 17:45
Чому не VIRIBUS UNITIS, або диявол криється в деталях. Щодо здачі в експлуатацію добудови Кам`янської школи Кам`янецької ТГ
 
Потреба в добудові школи виникла давно. Будівля, проектною спроможністю 600 місць, забезпечувала навчання понад тисячі дітей. Діти навчались у 2 зміни. Порушувались не лише санітарні норми, а й права дитини на рівний доступ до якісної освіти. Стабільна позитивна динаміка народжуваності інформувала про ріст і поглиблення проблеми спроможності навчального закладу. Останні роки у перший клас щороку у селі Кам`янка йде понад 150 учнів.
 
Тож у 2017 році було прийнято рішення про добудову додаткового корпусу. Проблем було багато, зокрема і з земельною ділянкою під добудову (земля знаходилась в оренді та вже готувалась до приватизації). Всі проблеми вдавалось вирішити спільними зусиллями.
 
Будівництво завершено в рекордні терміни (3 роки), та ось уже рік як готова будівля не вводиться в експлуатацію. Причина банальна – відсутність проплати за виконані роботи. Урочисте відкриття було заплановано на День Незалежності 2020 року. Але з підрядником не розрахувались і досі!
 
Більше того – хтось блокує здачу в експлуатацію такого соціально важливого для найбільшого села області об`єкту. Проблема - у змінах до проекту та відповідно і до кошторису, пов`язаних зі змінами державних будівельних норм у питанні доступності та інклюзивності. Ці зміни, зроблені у вересні 2018 року, і спричинили здорожчання будівництва.
 
ФАКТИ-річ уперта.
 
1. Кам`янська школа-найбільша в області (навчається близько 1200 учнів).
2. Сьогодні це - єдиний об`єкт в області з Президентської програми “Велике будівництво”, що готовий до здачі в експлуатацію до річниці Незалежності.
3. Збудований якісно і за короткий термін.
4. За аналізом кошторисів схожих об`єктів, у добудові корпусу Кам`янської школи найнижча вартість одного місця. (102 тисячі-при вартості 46 млн (до змін вимог ДБН) та 142 тис.-при вартості 64 млн.грн.)
5. Пристосований корпус, де досі розміщувалось 7 початкових класів, перепрофільовано у адмінкорпус місцевої територіальної громади. (здача добудованого корпусу школи планувалась на серпень 2020 року).
6. Попри здорожчання, вартість одного місця на цьому об`єкті - найнижча в області:
 
Об`єкт Кількість місць Вартість всього Вартість місця
1 Колінківці 115 42.3 365
2 Путила 240 78 333
3 Рідківці(10 років) 650 78 120
4 Г.Шерівці(10 років) 530 99 186
5 Кам`янка 450 64 (47) 142 (102)
6 Опришени(понад10 років) 80 24 300
 
1. На даний момент (серпень 2021 року) добудова Кам`янської школи - єдиний об`єкт з Президентської програми “Велике будівництво”, що готовий до здачі в експлуатацію, він же - найменш профінансований при найнижчій вартості! (прослідковуються явні переваги інших схожих об`єктів у ціні, фінансуванні, проходженні платіжок, тоді як по Кам`янці проходження траншу триває часто понад місяць!)
 
2. Крайовою владою із 2018 року декілька разів приймалось рішення про виділення біля 800 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію, та їх так і досі не проплачено.
 
3. Тому тут відчувається саботаж і блокування об`єктів Президентської програми “Велике будівництво”, адже і інші об`єкти не здаються в експлуатацію.
 
4. Кам`янська школа на 100% готова до здачі в експлуатацію за умови фінансування та виконання усіх зобов`язань перед забудовником.
 
Хто і що повинен зробити, щоб новий корпус школи відчинив двері учням села Кам`янка Першого Вересня?
 
 
На зображенні може бути: текст
 
Немає опису світлини.
1