Гривню тимчасово зміцнила не економіка, а зовнішні фінансові спекулянти

Гривню тимчасово зміцнила не економіка, а зовнішні фінансові спекулянти

31.07.2019, 10:30

Зміцнення гривні саме в цей період було абсолютно передбачуваним, в своїй природі має виключно спекулятивний аспект, пов'язаний з тим, що на Україну звернули увагу міжнародні валютні спекулянти. Таку думку в коментарі УНН висловив міжнародний економічний експерт, голова ГО "Національний інтерес України" Ігор Гарбарук.

"Зміцнення гривні саме в цей період було абсолютно передбачуваним. Єдине, практично ніхто з експертів не припускав такого істотного зміцнення і того що буде "пробито дно" в 25 гривень. Зміцнення гривні ні в якому разі не пов'язане з реальною ситуацією в економіці країни, процеси в якій швидше мають негативну тенденцію особливо в її промисловому секторі, який демонструє скорочення. Наприклад, червень до травня 2019 року - скорочення склало 3.7%, а червень 2019 до червня 2018 - 2.3%. Найбільш тривожним є скорочення обсягів в будівельній галузі - особливо з огляду на, що зараз саме сезон для даної галузі. Наприклад, підприємства по виробництву будівельних металевих конструкцій показали скорочення в 12.9% (червень до травня 2019 р.) ", - розповів Гарбарук. 

За словами експерта, зміцнення гривні в своїй природі має виключно спекулятивний аспект, пов'язаний з тим, що на Україну звернули увагу міжнародні валютні спекулянти, які скориставшись ситуацією масово скупили облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Завдяки встановленій на рівні 17% Нацбанком обліковій ставці - вони забезпечують своїм власникам  надприбуток. Відповідно для покупки ОВДП на ринок було викинуто в великій кількості долари і була придбана гривня.

"Основне погашення облігацій відбудеться ближче до завершення року. У цей період ми будемо бачити зворотну ситуацію, коли отримана даними портфельними інвесторами гривня буде обмінюватися на долари, що призведе до зростання курсу національної валюти. Період, в який варто очікувати цієї ситуації - це третя декада жовтня і перша декада листопада поточного року", - додав Гарбарук. 

Як повідомляв УНН, на столичному ринку валют долар продовжує дешевшати. Станом на 16.30 курс покупки долара в окремих обмінниках опустився нижче 25 гривень .

Джерело: УНН
1