Гриценко у Чернівцях заявив про потребу узаконити право на подвійне громадянство для українців

Гриценко у Чернівцях заявив про потребу узаконити право на подвійне громадянство для українців

21.02.2019, 22:19

Екс-міністр оборони України, опозиційний політик Анатолій Гриценко під час перебування у Чернівцях зустрівся з журналістами і відповів на їх запитання. Одне з питань стосувалося так званого подвійного громадянства, яке де факто мають вже чимало громадян України. 

- Питання подвійного громадянства дуже непросте. Але від нього не можна ховатися, вдаючи що цієї проблеми не існує, - сказав Анатолій Гриценко. - Ви питали про громадянство західних країн, але чимало мешканців східних областей України мають ще й російське громадянство. Є Конституція, в якій є норма про одне громадянство. Очевидно, що з урахуванням масштабу і глибини проблеми, нам треба провести загальнонаціональну дискусію і вийти на інше конституційне рішення цього питання.  Це питання потрібно вирішити економічно і соціально, бо люди, які беруть паспорти інших держав, це наслідок невлаштованості і недовіри до своєї країни. Паспорт України має стати перепусткою до привабливого і безпечного життя, для себе і дітей. 

- Потрібен системний підхід.  Підходити до цього питання вибірково, як тепер робить Президент, не можна. Побачили в одного депутата канадський паспорт – викинули, побачили у Насірова британський – залишили. А Супрун з американським тягають по судах.

- Ця дискусія буде непростою, але, отримавши підтримку людей, в Конституції врешті-решт треба зафіксувати право на громадянство іншої держави. За винятком, державних чиновників, особливо тих, які мають доступ до державної таємниці. СБУ має не провокації організовувати, політиків і журналістів прослуховувати, а відстежувати всі ці питання, - вважає Анатолій Гриценко.    

ДОВІДКОВО: 

Як заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час візиту до Льовова восени 2018 року, подвійне громадянство можливе за чітких умов, за винятком громадянства Росії.

За словами глави МЗС, власники російських паспортів мають здати ці документи, передає “Європейська правда“.

“Зараз ми в Україні повинні почати громадську дискусію щодо можливості бути громадянином декількох країн, потрібно чесно це сказати. Однак ми не можемо навіть говорити про подвійне громадянство з Росією під час де-факто війни з нею. Ті, у кого є російські паспорти, нехай їх здають, всі інші – давайте розмовляти. Подвійне громадянство може бути тільки за чітких умов. Його не зможуть мати військові командири, воно не дає можливості займати певні посади”, – заявив Клімкін під час свого виступу у Львові.

Міністр зазначив, що подвійне громадянство практикують у деяких європейських країнах, а в Україні його носії порушують законодавство, хоча це ще не означає, що вони є злочинцями. “В АТО загинули щонайменше 11 громадян Угорщини (жителів Закарпаття з подвійним громадянством, – ред.)”, – сказав Клімкін.

Наразі українське законодавство прямо забороняє подвійне громадянство для державних службовців. Раніше міністр наголошував, що ця норма має залишатися чинною.

Фото Сергія Зарайського 

1