Гриневич заявила, що у багатьох школах із румунською мовою навчання діти не складають навіть математики

Гриневич заявила, що у багатьох школах із румунською мовою навчання діти не складають навіть математики

20.10.2017, 12:42

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що влада Чернівецької області, де проживає румунська національна меншина, має покращувати якість освіти загалом, а не тільки у сфері вивчення української мови.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що в багатьох школах із румунською мовою навчання випускники не долають прохідного порогу з математики, коли складають зовнішнє незалежне оцінювання для вступу до вишів. Про це вона сказала на зустрічі з головою Чернівецької обласної державної адміністрації Олександром Фіщуком, повідомляє прес-служба Міносвіти.

За словами Гриневич, Чернівецька область має зосередити увагу на поліпшенні якості освіти у школах із румунською мовою навчання загалом, а не тільки на вивченні української мови.

"Низький рівень володіння українською мовою у школах із мовою навчання національних меншин – не єдина педагогічна проблема у цих навчальних закладах. Зокрема у Новоселицькому районі, де компактно проживає румунська громада, 70% дітей не долають поріг із математики, яку самі обирають для іспиту і яку мають можливість складати рідною мовою. У ще двох районах компактного проживання результати також погані – у Глибоцькому районі математику не складає 34% дітей, у Герцаївському – 29,4%. Педагогічно ми маємо використати можливості нового закону "Про освіту" для комплексного підвищення якості освіти для дітей, незалежно від їхньої національності, території проживання чи соціальної приналежності", – повідомила Гриневич.

Голова Чернівецької обласної ради і представник румунської меншини Іван Мунтян зазначив, що бачить великі можливості у законі "Про освіту", проте його мовна стаття вимагає ширшого роз'яснення.

"Я давно порушував питання про необхідність поліпшення якості вивчення української мови, але у нас є активісти, які виступають проти, навіть незважаючи на інтереси суспільства", – сказав Мунтян.

Міністр окремо наголосила, що бюджет Чернівецької області зріс, і це має позначитися на фінансуванні освіти. "Ваш бюджет зріс більш ніж удвічі. Ці гроші також мають бути спрямовані на освіту та поліпшення її якості", – додала лілія Гриневич.

Фото: mon.gov.ua: Гриневич провела зустріч із керівництвом Чернівецької області 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Чому ж Мунтян не візьметься роз"яснювати зміст Закону? Він же представляє владу, а заодно й нацменшину. Отож, має авторитет серед її членів і членкинь. А чи він людина з подвійним дном і представляє в даному випадку п"яту колону?

avatar

VМишо

20 жовтня 2017 20:55