Грудне вигодовування може врятувати життя мільйона дітей

Грудне вигодовування може врятувати життя мільйона дітей

02.08.2012, 15:38

НЬЮ-ЙОРК - КИЇВ, 1 серпня, 2012 – Під час 20-ї річниці Всесвітнього тижня грудного вигодовування, ЮНІСЕФ зазначає, що сильна національна політика підтримки грудного вигодовування може запобігти загибелі близько 1 мільйона дітей  у віці до п'яти років щороку у країнах, що розвиваються.

 Незважаючи на переконливі докази того, що виключне грудне вигодовування запобігає таким хворобам, як діарея і пневмонія, від яких помирають мільйони дітей щороку, глобальні показники грудного вигодовування залишаються відносно низькими і зростають дуже повільно з 32 відсотків у 1995 році до 39 відсотків у 2010 році.

 "Якщо б грудне вигодовування було більш популярним і жінки були краще захищені від агресивного маркетингу замінників грудного молока, більше дітей могли б вижити та розвиватися, а рівень  захворюваності, недоїдання та затримки в зрості був би більш низьким", зазначив виконавчий директор Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Ентоні Лейк.

 Деякі перешкоди на шляху поліпшення показників грудного вигодовування є широко розповсюдженими: це і недобросовісний маркетинг виробників замінників грудного молока, слабка національна політика, що не підтримує декретну відпустку, а також недостатнє розуміння ризиків, що можуть виникнути, якщо не годувати дитину грудним молоком.

 У 2008 році науковий журнал Lancet у своїй серії про харчування підкреслив чудовий факт, що дитина, яку не годують грудним молоком, має в 14 разів більше шансів померти протягом перших шести місяців, ніж та яку годували виключно грудним молоком. Грудне молоко задовольняє всі потреби дитини в харчуванні. Це є однією з найкращих інвестицій у здоров’я дітей, де вирішальним є добре харчування матері.

 «Грудне вигодовування є корисним як для малюків, так і для матерів і сімей, а також як засіб збереження коштів для уряду в довгостроковій перспективі. Ніщо не може замінити материнського молока дитині. Я кажу це з власного досвіду, адже ще донедавна годувала свою доньку", зазначила голова ЮНІСЕФ в Україні пані Юкіе Мокуо.

 В Україні лише третина дітей знаходиться виключно на грудному вигодовуванні за оцінками експертів. Немовлята повинні харчуватися виключно грудним молоком до 6 місяців, а після введення твердої їжі матері можуть продовжувати годувати дитину груддю до двох років.

 Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) стурбований тим, що показник грудного вигодовування в Україні один з найнижчих у регіоні. Грудне молоко матері – це ідеальна їжа для малюка. ЮНІСЕФ закликає до  виключно грудного вигодовування, що дозволить максимально підвищити шанси дитини на розвиток та благополуччя. Не дозволяй іншим годувати свою дитину!

* * *

 Про ЮНІСЕФ: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) є світовим лідером з захисту прав та інтересів дітей. Фонд працює у понад 190 країнах заради захисту та підтримки дітей починаючи з раннього віку та до юності. Програми Фонду фінансуються з добровільних внесків фізичних осіб, компаній, закладів та урядів. Представництво Фонду в Україні відкрито у 1997 році. Більше інформації: www.unicef.org.ua. Приєднуйтесь до нас у Facebook.com/UNICEF.Ukraine та twitter: @unicef_ua

 За додатковою інформацією звертайтесь до:

Сара Кроу, ЮНІСЕФ Нью-Йорк, тел + 1 212 326 7206, моб: + 1 646 209 1590, [email protected]

Вероніка Ващенко, ЮНІСЕФ Київ, тел. +38 044 245 2450, моб: +38 050 388 2951, [email protected]

1