Гроші, отримані з відібраної в 'Добробуту' землі, акумулюватимуть на окремому рахунку

Гроші, отримані з відібраної в "Добробуту" землі, акумулюватимуть на окремому рахунку

26.07.2013, 00:01

На черговій 38 сесії Чернівецької міської ради VI скликання, яка відбулася 25 липня за участю прокурора міста Чернівців Павла Ванзуряка, до земель запасу міста зараховано ділянку площею 7,5 га (насправді  7,2710 га), розташовану по вулиці Калинівській, 13-В обласного центру.

         «Як уже повідомлялося раніше, землю, що була продана ТОВ «Інвест-Альянс», рішеннями судів усіх інстанцій (у тому числі й Вищого господарського суду України від 15 липня 2013 року) за позовом прокурора міста Чернівців повернуто попередньому власнику – Чернівецькій міській раді, - інформує прокурор м.Чернівців Павло ВАНЗУРЯК. -  Виконавче провадження повністю завершене. А відповідне рішення про зарахування земельної ділянки до земель запасу міста прийняте більшістю голосів депутатів міської ради». Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

«Ця ділянка повинна насамперед приносити користь громаді міста, а не окремим депутатам, - зазначив секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. – Позаяк рішення Апеляційного та Вищого господарського судів вступили в силу, ця земля тепер належить громаді міста. Одним з наступних кроків може стати її передача комунальному підприємству «Калинівський ринок» для того, щоби діяльність, яка здійснюватиметься ній, приносила користь чернівчанам. Кошти, отримані від неї, акумулюватимуться на окремому рахунку і будуть спрямовуватися на побудову чи реконструкцію важливих для міста соціальних об’єктів: садочків, шкіл чи лікарень. І тоді городяни зможуть простежити, скільки користі могла принести ця ділянка, якби ще раніше належала їм, а не приватним структурам, які діяли на ній без належних сплат і зборів. При цьому хочу наголосити, що жоден підприємець не втратить свого робочого місця. Ми будемо проводити зустрічі і вирішувати спірні питання разом».

Рішення про передачу ділянки по вул. Калинівській до земель запасу міста було прийняте більшістю депутатів міської ради з однією поправкою – до земель запасу міста долучиться не 7,4570 га, як це було зазначено у проекті раніше, а на 0,1862 га менше. Адже 0,1862 га належать до водного фонду України. Про це повідомляє прес-центр міської ради.

- Позов подавала прокуратура в інтересах Держкомзему, - пояснив передісторію протистояння навколо ринку «Добробут» його керівник, депутат міської ради Михайло Прозоровський. - Суд скасував договір купівлі-продажу. На ділянці справді є підземний канал і міст. Хоча прокуратура не надала суду відповідних доказів. Насправді ініціатором процесу була не прокуратура, а міська рада. Про це відкритим текстом заявив Віталій Михайлішин. Тобто ми можемо говорити,що насправді йдеться про змову прокуратури і міської ради. Так міська рада хоче отримати назад те, що одного разу вже продала. Тому в рішенні суду тишком-нишком обійшли питання повернення грошей, які свого часу підприємство заплатило за цю ділянку. Якщо ми поставимо це питання з урахуванням інфляції, то на даний час міська рада має нам повернути понад 8 мільйонів гривень. Судове рішення вступило в силу. Але стверджувати, що в питанні поставлено остаточну крапку – передчасно. У нас ще є три судових процеси з цього ж питання.

Стосовно ринку «Добробут» влада застосовує політику подвійних стандартів, бо пресує опозицію. Про це ід час прес-конференції заявив депутат Чернівецької міської ради Олексій Каспрук. За словами політика, правових варіантів вирішення ситуації з «Добробутом» насправді чимало. Головне, щоб влада мала бажання розв’язати цю проблему. Але насправді вона такого бажання не має. Натомість, за словами Олексія Каспрука, він має всі підстави говорити про застосування чернівецькою владою політики подвійних стандартів. Адже в аналогічній ситуації, в яку потрапили й інші підприємці, влада заявляє і робить одне, а стосовно «Добробуту» демонструє упередження. Коли йдеться, наприклад, про підприємця Павла Польового чи заборону на будівництво торгового комплексу за спиною в Шевченка. Тут і Михайлішин, і Тимофєєв заявляють, що власнику треба компенсувати збитки, виділити ділянку в іншому місці. А щодо «Добробуту» - тут слова ніхто не говорить. Залишається припускати єдине – таким чином влада розправляється з підприємством, яке очолює представник опозиційної політичної сили.

1