Громадську раду з питань охорони культурної спадщини у Чернівцях вкотре нагнули

Громадську раду з питань охорони культурної спадщини у Чернівцях вкотре нагнули

17.02.2012, 12:54

Пам’ятник загиблим правоохоронцям встановлять в Парку Шевченка

Таке рішення було прийняте вчора на нараді щодо остаточного визначення місця встановлення цього пам’ятника у заступника Чернівецького міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Петра Ротаря. В обговоренні взяли участь представники Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин, відділу охорони культурної спадщини, а також – представники замовника монумента, управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернівецькій області.

В результаті тривалих перемовин усі зійшлися на тому, що місцем встановлення в Чернівцях пам’ятника загиблим правоохоронцям залишиться Центральний парк культури та відпочинку ім.Т.Шевченка. Попри те, що громадська консультативна рада 10 лютого висловилася проти такої ідеї і запропонувала інші варіанти місця розташування монумента, учасники обговорення наголосили на тому, що наразі є чинне рішення Чернівецької міської ради, яким визначається, що пам’ятник буде встановлено саме в Центральному парку. Крім того, вже проведені деякі перші кроки зі встановлення цього монумента, а саме освячене місце, де він буде стояти і закладений перший камінь на місці майбутнього пам’ятника.

Обговорення цього питання стало останнім в порядку денному засідання громадської консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, яке відбулося в Чернівецькій міській раді в п’ятницю, 10 лютого.

Попереднім рішенням передбачалося, що такий пам’ятник буде встановлено в парку ім.Шевченка. За цей час там навіть встигли встановити пам’ятний камінь на місці майбутнього монумента і освятити це місце за участю представників релігійних громад. Проте згодом надійшло звернення Спілки художників України, у якому наголошується, що розташування такого пам’ятника, що несе в собі елемент скорботи, у розважальному парку буде невдалим. Відтак виникло дві інших пропозиції. Пам’ятник на честь загиблих правоохоронців Буковини пропонується встановити або в сквері на Соборній площі (позаду обеліска Воїну-визволителю), або на майданчику по вул.Червоноармійській біля відомчої поліклініки УМВС.

Після деяких обговорень було вирішено відкласти прийняття остаточного рішення по цьому питанню до наступного засідання громадської ради, на яке запросять представників обласного управління МВС України.

Того ж дня учасники ради розглянули ескізний проект реконструкції з надбудовою житлового будинку на розі вулиць Української та Вірменської (автор Вандюк Л.Ф.). Попри те, що цей ескіз попередньо вже пройшов погодження на містобудівній раді та всі необхідні технічні узгодження учасники консультативної ради зауважили, що запропонована в проекті смілива сучасна архітектура реконструкції буде порушувати загальну історичну картину вулиць Вірменської-Української. Особливо багато нарікань викликала запропонована в проекті башта на даху будинку, про яку зауважили, що вона буде «брутально втручатися в історичне середовище». Висловлювалися навіть побоювання, що запропонована надбудова здатна буде затулити собою історичну будівлю Вірменської церкви, що в жодному разі не є припустимим. Крім того, начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради О.Пушкова наголосила на тому, що місце проведення цієї реконструкції входить до меж червоних ліній охоронної зони ЮНЕСКО, тому будь-які зміни в цьому районі слід проводити надзвичайно обережно і виважено. Відтак було вирішено направити запропонований проект на доопрацювання з урахуванням усіх висловлених зауважень.

З огляду на фактичне ігнорування рішення громадської ради щодо пам'ятника у парку Т.Шевченка, чи означає це що так само може бути проігнороване рішення щодо цієї реконструкції. А там, дивись, коже зможе втучатися в архітектурне середовище й ландшафт міста, як йому заманеться. Звісно, в першу чергу ті, у кого сильніші зв'язки у міськраді. То для чого тоді робити вигляд, що влада радиться з громадою? Цікаво, чи спроможеться цей бутафорний орган на те, щоб відстояти своє власне рішення? 

Використано матеріали і фото прес-центру міської ради



КОМЕНТАРІ (2)

Агов, "сміливці-журналюги", чому на цьому сайті самі лише анонімки? Хоч псевдо яке-небудь ставте.

avatar

Читач

17 лютого 2012 11:26

"Ой вєй, да шо ві панімаєтє!",- приблизно такою буде відповідь на ваше прохання. Місцеві сайти ще не доросли навіть до столичного рівня, не кажучи вже про європейський чи світовий... Як-то кажуть, "кишка тонка"... А суть справи в тому, що місцеві журналісти просто завжди хочуть і "нашим і вашим і ще комусь і з часом, коли власть поміняєцца". А так підписавшись одного разу під чимось, вжене скажеш "то не я і лошадь не моя" й відповідного фінансування вже не отримаєш. Відтак ніхто й не афішує авторства дописів, які "декому" можуть досить чітко закарбуватися у памяті. Місто таке, що тут вдієш...

avatar

Читачу

17 лютого 2012 12:45