Громадські та політичні діячі Буковини вимагають відставки губернатора Папієва і звільнення заручників (+ заява і відео)

Громадські та політичні діячі Буковини вимагають відставки губернатора Папієва і звільнення заручників (+ заява і відео)

09.02.2014, 13:36

Дві години важких та емоційних дискусій провели за «круглим столом»  на тему «Суспільно-політична ситуація на Буковині та в Україні в цілому» народні депутати, депутати місцевих рад, громадські та політичні діячі краю. Обговорювали нинішні політичні події у Чернівцях, зокрема, найбільша увага була прикута до зняття облоги Чернівецької обласної ради та до рішень, прийнятих на останній сесії обласної ради.

На заході були присутні представники багатьох громадських та політичних організацій. Проведення «круглого столу» на тему, на перший погляд, досить розмиту, спричинене недостатнім інформуванням громадян про останні події на Буковині.

Засідання громадських та політичних діячів розпочалося зі вступного слова координатора Миколи Малярчука, який провів загальний екскурс останніми подіями в Україні та в області зокрема, а також підійшов до окреслення проблемних питань, що виносились на обговорення. 

Юрій Івашин, громадський та політичний діяч Буковини, представник громадських організацій «Третя Українська республіка» та «Спільними зусиллями захистимо Чернівці» взяв активну участь в обговорені проблемних питань. Так, ним була сформована думка про те, що революція, яка головним чином відбувається у столиці, все ж потребує підтримки на місцевих рівнях. 

Представники Студентської громадської ради, які виступили від молоді, вимагали більш конкретних справ, вносили пропозиції щодо скеровування діяльності на Схід України, а також запропонували вислухати присутнього представника влади Олега Унгуряна, якого, до речі, у списку запрошених не було.  Радник голови ОДА почав ухилятись від конкретно поставлених запитань, говорив про те, що провладна партія ще зможе все налагодити, якщо їм дати шанс, а також висловлював недоречні гасла про те, що влада досі підтримує проєвропейський напрямок.

Таке поводження місцевого «регіонала» спровокувало конфлікт, який ще кілька разів упродовж заходу спробував зчиняти радник.

На круглому столі Сергій Осадчук акцентував на Міністерстві доходів та зборів України.

До дискусії активно долучився Руслан Мельник, депутат Чернівецької обласної ради, який, до слова, є одним із трьох депутатів, які виступили проти зняття облоги:

-          Я, як і Михайло Павлюк та Віталій Мельничук, на Народній раді виступили проти звільнення приміщення облдержадміністрації. Будучи депутатом, я маю законне право перебувати в ОДА, і ніхто не має права заборонити мені туди доступ. Але розумію, що не маю таких повноважень, щоб гарантувати людям, які перебували на чергуваннях, повну безпеку.

Окрім того, Руслан Мельничук говорив про важливість прийнятого на сесії облради бюджету, хоча вважає його недосконалим та навіть навів кілька прогалин. Однак ухвалення бюджету все ж не дасть провладній партії можливості маніпулювати людьми, адже у затримці виплат зарплати, соціальної допомогу та пенсії до цього часу звинувачували опозицію та громадські організації, які своїм перебуванням в ОДА нібито перешкоджали робочому процесу обласної ради. 

Роман Ванзуряк, народний депутат України, порушив резонансне питання зняття облоги обласної адміністрації. Він наголосив на тому, що дії по відношенню зняття облоги облради є зрадою Майдану, продаж за фіктивне місце заступника голови облради:

-          У середу, 5 лютого, у парламенті мала засідати група «Буковина», щоб обговорити суспільно-політичну ситуацію у Чернівецькій області. Однак цього не відбулося, оскільки депутати від «Батьківщини» були терміново скликані на фракційну нараду. Наступного дня до мене зателефонували і повідомили, що облогу облради знято. Без попередження, без обговорення з активістами, громадськими  організаціями, місцевою опозицією. Такі дії окремих людей варто розцінювати як зраду, зливання Майдану. І найголовніше те, що при тих кулуарних домовленостях ніхто не згадав про найголовніше – а як бути із тими, проти кого відкрили кримінальні справи. Тому зараз ми будемо вимагати від влади дотримання домовленостей стосовно прийнятого Закону «Про амністію». 

Народного депутата підтримав і Олексій Коломієць, координатор Буковинського Автомайдану. Він, зокрема, зазначив, що учасники автопробігу також незадоволені поведінкою стосовно зняття облоги. Тому автомайданівці, як і раніше, продовжуватимуть рейди і будуть йти до кінця. 

Степан Терновецький, голова Народного Руху України, акцентував на моральних цінностях людини. Він закликав депутатів-регіоналів вийти до людей, вступати з ними у діалог, попередньо вибачившись за злочинні діяння провладних депутатів  та їхнього очільника. Також Степан Терновецький зазначив, що Майдан бореться за правду, за справедливість, люди стоять. Щоб захистити своє майбутнє

Віталій Мельничук, голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода», наполягав на публічності проведення усіх переговорів між громадськістю та владою. Саме через відсутність діалогу, за його словами, Україна сьогодні перебуває у конфліктній ситуації. 

Громадські активісти в ході дискусії дійшли до спільної думки, що криза в Україні має бути вирішена чимшвидше, при тому виключно мирним шляхом. На завершення засідання координатор «Кругло столу» Микола Малярчук  підбив підсумки сказаного і запропонував висловити наступні вимоги:

  1. Звернутись із заявою про відставку губернатора.
  2. Добитись звільнення заручників.
  3. Активізувати роботу Громадського об’єднання «Майдан».

 

Я.С.

1


КОМЕНТАРІ (9)

Ну ось, вже тут опозиція нерозуміється між собою. Сантехніки, блін, один одного зливають.

avatar

Django

09 лютого 2014 14:40

Не опозиція зливає одна одну, а стукачі і шавки папієва мочать Бурбака. А Ванзуряк з Коломійцем просто не зрозуміли куди їх занесло. Плюс не можуть дочекатися виборів президента і мера, того фальстартанули 

avatar

Стукачі

09 лютого 2014 15:21

цікаво, а чому удар не говорив про узгодженість позиції, коли одного дня, незважаючи на велику загрозу штурму ода, забрав усіх своїх активістів і чкурнув "автомайданом" на київ?

avatar

гугл

09 лютого 2014 15:45

Чого під заяваою нема підписів Осачука і Білогорки? Прийшли, вилили цебро бруду на Батьківщину і в кущі. Де їх вимога про відставку Папієва і Гайничеру? Дрібні шнирі на підтанцьовці у Фірташа. Чи правда, що вони хочуть прошмигнути в УДАР?

avatar

А де Рідне місто?

09 лютого 2014 16:57

А чого цей політичний секонд-хенд,  як називає цих деятєлів  Папієв,  не вимагають відставки Михайлішина? Ясно як божий день, що це заказуха в стилі Горука. Дивно, що його тут не було. Для маскування типу трохи критикуємо владу, але  по повній валимо опозицію. Ще ніого не виграли, а вже сваряться. Точно Папієв дав вказівку платним провокаторам активізуватися. Рижий Малярчук отримав команду фас на Бурбака від хазяїна? 

avatar

Дєятелі

09 лютого 2014 18:02

Доволі жаркий круглий стіл. Але головне, за майже три місяці протестів перший "вихід у люди" Р.Ванзуряка. Нікого не дивує, що цей буковинський нардеп повністю абстрагований від подій в рідному краї? Та й по телебаченню його щось не видно. Розумію, що обраний він не за мажоритаркою, але дуже цікаво, що ж він за понад рік доброго зробив для Чернівецької області?

avatar

Олег Українець

09 лютого 2014 21:51

Юду зробив Мунтян!  Кажуть що на замовлення Бурбака.

Але ми всі мали б зрозуміти, що майдан створив революцію а  не Мунтян, і тому рада Майдану мала б прийняти рішення про ліквідацію барикади біля ОДА, і не Бурбаку рішати а всім разом, тому тут явно видно що щось крутять Мунтяни, Бурбаки з Папієвим. Народ постійно нагадує про люстрацію, і вона буде!

avatar

Іван

10 лютого 2014 09:15

Так я не розумію: на круглому столі разом з Малярчуком, Івашиним, Мельничуком та ін. був регіонал, довірений від Папієва Унгурян? Якщо був і вони разом сиділи за столом. то вони негідники всі. Якщо не було, а це вигадав Кобевко, то негідник він...

avatar

Юрко

10 лютого 2014 09:31

Клубок розмотується! Немає нічого тайного, щоб воно не стало явним!
Буковинці стурбовані тим, як і хто здав ОДА на Буковині.

avatar

Степан Терновецький

10 лютого 2014 10:00