Громада і далі втрачатиме кошти субвенції, бо депутати міськради провалили голосування за приєднання до Чернівців Чорнівської та Топорівської громад

Громада і далі втрачатиме кошти субвенції, бо депутати міськради провалили голосування за приєднання до Чернівців Чорнівської та Топорівської громад

16.08.2019, 17:28

Депутати Чернівецької міськради не підтриали проект рішення про добровільне приєднання Чорнівської та Топорівської територіальних громад до територіальної громади міста Чернівці 

Незважаючи на неодноразові прохання сільського голови  обранці провалили голосування. 

Сільський голова Чорнівки запевнив, що міський бюджет не страждатиме, адже для розвитку сіл виділяють кошти державної субвенції.

"Ми сусіди, як ви можете не реагувати на це рішення? Ми не можемо ігнорувати, щоб наші люди могли отримувати адмінпослуги. Ну це вже просто неповага, я вам скажу чесно. Ми вже 4 рік просимо депутатів проголосувати за об'єднання прошу вас зробити громаді подарунок."

Противники цього рішення хочуть знати фінансові вигоди та втрати Чернівців від приєднання двох сусідніх сіл Новоселицького району

Перемовини про створення Чернівецької ОТГ з добровільним приєднанням Чорнівки та  Топорівців безуспішно тривають декілька років. У селі Чорнівка, Новоселицького району вирішили об`єднуватись із Чернівцями на громадських слуханнях ще у 2016 році.

Сьогодні на черговій сесії міської ради депутати після численних дискусій чотири рази голосували за рішення про добровільне об`єднання, однак так і не змогли набрати достатньої кількості голосів.

Анатолій Чесанов, депутат від "Рідного міста" заявив, щоб міський голова дав доручення фінансистам порахувати, які втрати понесе бюджет Чернівців від об`єднання, та які матиме вигоди. 

 Як відомо, згідно із генеральним планом, у 2020 році Чорнівка та Топорівці все-одно приєднаються до міста. Проте за цей час громада втрачає кошти субвенції.

"Якщо не приймаємо це рішення, обласна рада та адміністрація вже внесли це об`єднання це у перспективний план, коли ж у 2020 завершиться добровільне об'єднання громад, це рішення все одно почне діяти, але бюджет за цей час втратить", - сказав депутат-батьківщинівець Юрій Бурега.

Депутат міської ради Юрій Бурега запропонував колегам написати заяви про складання повноважень.

“Скоріше всього треба писати нам, шановні друзі, заяви на складання повноважень. Так не може діяти рада. Без рішень, з перепалками. Це не міськрада, це взагалі щось незрозуміле”, – заявив Бурега.

Міський голова Олексій Каспрук сказав, що погоджується з такою пропозицією і нагадав, що неодноразово звертався до Верховної Ради минулого скликання і звертатиметься до новообраного парламенту щодо призначення позачергових виборів міського голови та Чернівецької міської ради.

Після того, як депутати почали залишати сесійну залу, Олексій Каспрук оголосив про відсутність кворуму для продовження сесії та скликав погоджувальну раду наступного тижня.

“Шановні колеги, депутати тихенько розсмокталися, кворуму немає, роботу завершуємо”, – зауважив міський голова.

ДОВІДКОВО: 

Кабінет Міністрів доручив Мінфіну і Мінрегіону забезпечити фінансування програм і проектів розвитку регіонів. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 14 серпня.

Про це в п’ятницю, 16 серпня, повідомляє Корреспондент з посиланням на прес-службу уряду.

“Кабінет Міністрів доручив Міністерству фінансів і Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства забезпечити, починаючи з серпня поточного року, фінансування програм і проектів розвитку регіонів, особливо малих міст і громад, які здійснюються за рахунок, в тому числі, коштів Державного фонду регіонального розвитку”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що графік фінансування повинен забезпечити можливість своєчасного проведення тендерів і завершення розпочатих проектів.

Раніше в ЗМІ з’явилася копія листа за підписом керівника Офісу президента Андрія Богдана, в якому той просить прем’єр-міністра Володимира Гройсмана призупинити витрати за розподілом частини субвенції на соціально-економічний розвиток і ДФРР до формування нового складу уряду.

Джерело: ТВА та http://acc.cv.ua/ 

1