Громада Хотинщини  просить народного депутата Бурбака допомогти відстояти статус Хотина

Громада Хотинщини просить народного депутата Бурбака допомогти відстояти статус Хотина

09.02.2016, 23:31

Щоб зустрітися з ініціативною групою та громадою Хотинщини і обговорити наболілі проблеми, у вівторок у Хотин приїжджав народний депутат Максим Бурбак. Зустріч відбулася у розширеному форматі, участь узяли не тільки активісти, а й міський та сільські голови, депутати, очільники району, представники різних служб, установ та силових органів.

Обговоренням іноді було надто емоційним, прозвучало чимало критичних зауважень та звинувачень, порушено дуже багато гострих злободенних питань, які турбують краян. Але чільним, найбільш пекучим й обговорюваним стало нашуміле переведення адмінцентрів різних структур, зокрема поліції та прокуратури, до смт. Кельменці.

Максим Бурбак записав звернення, які пролунали. Роз‘яснив, що неможливо просто якимось розпорядженням на рівні району чи області повернути усе назад, оскільки реорганізація відбувалася на виконання низки законів України. Наголосив, що реформи потрібні, що скорочуються передусім керівні посади, щоб було менше бюрократії, яка утримується за кошти платників податків. А також акцентував на тому, при формуванні об‘єднаних громад безпосередньо на місцях можна буде створити і муніципальну поліцію, і лікувальні заклади, і центри надання адмінпослуг людям, щоб ті не їхали за якимось папірцем у район.

– Але ж чому відбувається так, що в нашому історичному місті з‘являються Хотинські відділки Кельменецьких відділень, чому не навпаки: Кельменецькі відділки Хотинського відділення? –  запитав голова районної ради Олександр Плаксивий і звернувся до М. Бурбака, щоб той, як народний депутат, допоміг відстояти статус Хотина.

Подібну думку висловила директор Хотинської ЦБС Ніна Луць: «Усі розуміють, що де відділ – там майбутнє, а не там, де філія. І здавна був Хотинський повіт, а не Кельменецький. Ми за те, щоб центр був саме у Хотині! А сусідні райони нехай приєднують до нашого, ми не проти...».

– Ніхто Хотинський район не приєднує до Кельменців і не буде приєднувати, – наголошував М. Бурбак.

Але хотинчани стурбовані тим, які зміни чекають на них далі, до чого можуть призвести ці реорганізації у майбутньому.

– Зміни адміністративно-територіального устрою уже фактично відбуваються. Це роблять «руками» центральних органів влади, які реорганізовують і укрупнюють різні структури. Хтось якось собі планує, не зважаючи на думку людей, – зазначив міський голова Микола Головльов. – Ми не шукаємо ворогів, а шукаємо союзників, які б допомогли, щоб тисячолітнє місто не опинилося у нижчому статусі, ніж селище міського типу. Аби не вийшло,  образно кажучи, що чоловік переходить на прізвище дружини...

Активіст Олександр Брус та учасник АТО, депутат районної ради Андрій Коломеєць закликали дати відповіді на запитання:

* Хто вирішив перевести управлінські центри низки служб у Кельменці?
* Чим при цьому послуговувалися?
* Коли повернуть їх у Хотин?

Максим Бурбак пообіцяв звернутися у відповідні інстанції, щоб знайти відповіді на ці запитання і поінформувати громаду Хотинщини.

А щодо висловлених звинувачень, зокрема у корупції, голова райдержадміністрації Петро Допіряк звернувся до силовиків, щоб невідкладно прийняли заяви в усіх бажаючих для подальшого розгляду згідно із законодавством. «Корупція має мати обличчя і прізвища. Я звернувся у відповідні структури, щоб було проведено комплексні перевірки в райдержадміністрації та усіх її структурних підрозділах, починаючи з мене особисто», – зазначив він.

Детальніше тут: http://www.hotvisti.com.ua/news/zustrich-z-nardepom-m-burbakom-khotinchani-khochut-konkretnikh-vidpovidej-na-konkretni-zapitannya/

1