Гройсман пообіцяв Бурбаку спільно відбивати атаки на децентралізацію у Чернівецькій області і звільняти горе-голів РДА, які гальмують процес

Гройсман пообіцяв Бурбаку спільно відбивати атаки на децентралізацію у Чернівецькій області і звільняти горе-голів РДА, які гальмують процес

09.11.2018, 12:12

Народний депутат України Максим Бурбак звернувся із запитом до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо можливого покарання винних за гальмування процесу децентралізації у Ставчанах і Ломачинцях. 

І знов про реформу з децентралізації влади в Україні. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав народних депутатів подавати йому перелік голів місцевих адміністрацій, які перешкоджають об'єднанню територіальних громад. Кабмін по них буде приймати кардинальні кадрові рішення. 
На моєму 204-му окрузі перелік саботажників децентралізації добре відомий. Готую подання! - розповів народний депутат України Максим Бурбак

 

Започаткована Урядом України реформа децентралізації потребує активного і поглибленого продовження, адже точка неповернення змін ще не пройдена і є процеси, які становлять загрозу досягненню поставленим раніше цілям. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Я пам’ятаю, як в 2014 році говорили, що через реформу країна розвалиться. Як бачимо – ні! Вдала реформа децентралізації – це нові можливості і згуртованість країни. І зараз досягнутий результат треба захищати, - сказав Володимир Гройсман. - Ми бачимо приклади супротиву реформі - збоку обладміністрацій, райадміністрацій. Вони штучно стримують процес. Є й рішення судів зупинити об’єднання громад… Тож настав час з новою силою продовжити процес децентралізації».

Глава Уряду наголосив, що свого часу – в 2014 році - взяв на себе лідерство у впровадженні реформи. «І зараз треба дати новий поштовх реформи і захистити її. Зовні всі «за». Але під килимом починається гра, - зазначив Володимир Гройсман. - Децентралізацію не спинити. Я продовжу лідерство в цьому процесі і зроблю все, аби захистити бажання людей об’єднуватися».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман виступає за внесення змін до Конституції України, які б остаточно закріпили право громад на об’єднання і визначення розвитку територій.  

«Зараз потрібен новий інструмент продовження децентралізації. Нам потрібно оновити Концепцію реформування місцевого самоврядування, затверджену в 2014 році. І наше завдання – бути ініціатором процесу змін до Конституції в частині розподілу повноважень, субсидіарності тощо», - сказав Прем’єр-міністр.

Глава Уряду запропонував сформувати робочу групу, яка протягом місяця опрацювала б перелік питань, які потрібно вирішити в рамках посилення децентралізації. Серед них – оновлення Концепції реформування місцевого самоврядування, напрацювання змін до Конституції та інших законів, формування нових актів Кабінету Міністрів.

«Я все зроблю для того, аби ніхто не наважувався блокувати процес реформи, - сказав Володимир Гройсман. – Нам потрібно закріпити децентралізацію в Конституції, аби ні у кого не виникало бажання зупинити зміни. Децентралізація – це та реформа, яку люди сприймають, за яку люди борються. Я в 2014 році забезпечив лідерство у впровадженні реформи. Я забезпечу його і зараз».

1