Хотинська міська територіальна громада єдина на Буковині перемогла у конкурсі на створення Центру культурних послуг

Хотинська міська територіальна громада єдина на Буковині перемогла у конкурсі на створення Центру культурних послуг

10.04.2021, 12:03

Розпочинається активна фаза реалізації проєкту «Центри культурних послуг, як інструмент згуртованості громади». Загалом на участь в проєкті організатори отримали майже 200 заявок від територіальних громад. Найбільше отримано заявок від теритоіральних громад Чернігівської області – 38 (67% від загальної кількості громад в області), а від Луганської області на участь у проєкті подали заявки 77% усіх теритоіральних громад (20).

“Серед основних критеріїв оцінювання були: наявність реалізованих проєктів у сфері культури; етап створення ЦКП, на якому перебуває громада; перелік змістовних модулів, які тергромада планує створити в ЦКП; сума коштів, яку громада зможе виділити на співфінансування проєкту зі створення ЦКП; зацікавленість в реалізації проєкту та загальне вражання щодо рівня розвитку сфери  культури в громаді” – зазначають організатори конкурсу.

Громадами-переможницями, які пройшли фінальний етап відбору (відеоінтерв’ю) та візьмуть участь у реалізації проєкту, стали:

  1. Донецька область – Іллінівська сільська територільна громада;
  2. Закарпатська область – Оноківська сільська територіальна громада;
  3. Запорізька область – Василівська міська територіальна громада;
  4. Луганська область – Біловодська селищна територіальна громада;
  5. Херсонська – Великоолександрівська селищна територіальна громада;
  6. Чернівецька – Хотинська міська територіальна громада;
  7. Чернігівська – Менська міська територіальна громада.

“Як ми оцінювали? Серед основних критеріїв оцінювання були: наявність реалізованих проєктів у сфері культури; етап створення ЦКП, на якому перебуває громада; перелік змістовних модулів, які тергромада планує створити в ЦКП; сума коштів, яку громада зможе виділити на співфінансування проєкту зі створення ЦКП; зацікавленість в реалізації проєкту та загальне вражання щодо рівня розвитку сфери культури в громаді” – розповіли організатори конкурсу.

Кожна громада-учасниця проєкту отримає:

• дослідження існуючого стану сфери культури та рекомендації її розвитку;
• соціологічне досліження потреб і побажань її жителів щодо покращення якості надання культурних послуг, модернізації культурної інфраструктури та змістовного наповнення центру культурних послуг;
• архітектурний проєкт майбутнього центру культурних послуг;
• покроковий план заходів створення центру культурних послуг в громаді;
• зразки документів, що необхідні для створення та забезпечення ефективного функціонування центру культурних послуг в громаді;
• бренд-стратегію центру культурних послуг адаптовану для громади;
• експертну допомогу в підготовці заявки на отримання державної субвенції на створення центрів культурних послуг.

 Проєкт реалізує громадська організація «Товариство дослідників України», за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

1