Десять сільрад, які хочуть приєднатися до Сокирянської міської ОТГ, знаходяться за межами 20-кілометрової зони доступності, що суперечить нормативам, - Гостюк (ОНОВЛЕНО)

Десять сільрад, які хочуть приєднатися до Сокирянської міської ОТГ, знаходяться за межами 20-кілометрової зони доступності, що суперечить нормативам, - Гостюк (ОНОВЛЕНО)

29.01.2018, 17:06

29 січня у Чернівецькій ОДА відбулася прес-конференція заступника голови облдержадміністрації з питань децентралізації Василя Гостюка, голови Сокирянської міської об’єднаної територіальної громади Василя Равлика та народного депутата України Максима Бурбака щодо ходу впровадження реформи децентралізації в Сокирянському районі.

 ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ ІНІЦІЮЄ ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ В КОЖНОМУ НАСЕЛЕНОМУ ПУНКТІ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ, - ВАСИЛЬ ГОСТЮК

Про це заступник голови обласної державної адміністрації Василь Гостюк повідомив, 29 січня, під час прес-конференції.

Посадовець зазначив, що в Чернівецькій області є села, в яких голови сільських рад та депутатський корпус не залучають громади до обговорення питань створення об’єднаних територіальних громад. За словами заступника голови облдержадміністрації, такий стан речей не відповідає вимогам Закону та не сприяє реалізації принципу добровільності у ході утворення ОТГ.

«Звертаю увагу на те, що Закон України говорить про добровільне об’єднання громад. Мова іде саме про об’єднання громад, а не про об’єднання сільських голів чи окремих депутатів. Саме громади мають приймати рішення, - наголосив Василь Гостюк. - На жаль, в Сокирянському районі не завжди в повній мірі враховується думка людей. Я особисто був присутній на громадських слуханнях в Романківцях. На слуханні було прийнято рішення ініціювати створення Романківецькоі ОТГ, але всупереч цьому сесія прийняла протилежне рішення. Постає питання: чиї інтереси відображають депутати сільських рад? Також нам стало відомо про ситуацію в селі Кормань, де, за словами мешканців, присутніх на нещодавніх зборах (близько 150-ти осіб), не відбувалося жодних громадських слухань. Враховуючи всі ці обставини, та користуючись присутністю тут голів сільських рад Сокирянського району, ми ще раз кажемо, що обласна державна адміністрація ініціює проведення громадських слухань у кожному населеному пункті і кожному селі для того, щоб дійсно почути думки громад. І буде просити сільських голів сприяти цьому».

Відтак, Василь Гостюк зауважив, що обласна державна адміністрація залучатиме як експертів Центру розвитку місцевого самоврядування, так і інших незалежних експертів для того, аби ці слухання зробити публічними. «Наразі у нас немає жодного протоколу про проведення слухання жодної сільської ради, яка приймала рішення про приєднання до Сокирянської ОТГ. Ні представники ОДА, ні експерти з Центру розвитку місцевого самоврядування не були присутні на таких зборах. Тому заплановані виїзди сприятимуть тому, що це дійсно буде думка громад відповідних сільських рад», - наголосив заступник голови облдержадміністрації, куратор з питань децентралізації.

1