Гончарук подав прохання про відставку - офіс президента

Гончарук подав прохання про відставку - офіс президента

17.01.2020, 12:00

Президент України отримав подане прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком прохання про відставку, повідомив Офіс президента на своїй сторінці у Facebook.

"Глава держави розгляне зазначену заяву. Про результати розгляду Офіс Президента України повідомить окремо", - зазначено у повідомленні.

Цій заяві передував скандал з оприлюдненням нібито підслуханих розмов пана Гончарука.

"Злиті" в інтернет аудіозаписи нібито з голосом Олексія Гончарука компрометують президента Володимира Зеленського і самого прем'єра.

На них чоловік із голосом, схожим на голос голови уряду, називає себе "профаном" в економіці та говорить про "примітивне розуміння економічних процесів" у президента Зеленського.

Утім, напередодні сам прем'єр заявив, що цей компромат не налякає його уряд.

Тим часом, джерела BBC News Україна в уряді кажуть, що Гончарук справді написав заяву після оприлюднення плівок, "однак навряд чи президент схвалить такий крок".

ВВС News Україна звернулася за додатковими коментарями до Офісу президента, але поки що відповіді немає.

Сам Гончарук уже прокоментував свій крок. Він підтвердив, що зробив його унаслідок скандалу зі злитими файлами.

"В останні дні всі ви стали свідками подій, що розгортаються навколо злитих в мережу файлів, змонтованих з фрагментів записів нарад в Уряді", - написав він у Facebook.

"Їх зміст штучно створює уявлення, ніби я і моя команда - не поважаємо Президента, який є нашим політичним лідером. Багатьом групам впливу, які прагнуть отримати доступ до фінансових потоків вигідно, щоб так виглядало. Але це не правда", - зазначив пан Гончарук.

Він також додав, що насправді президент Зеленський є для нього "взірцем відвертості та порядності".

"Щоб забрати будь-які сумніви нашої поваги та довіри до Президента, я написав заяву про відставку та передав її Президенту з правом внесення в Парламент", - пояснив Гончарук.

У своєму дописі він також перерахував досягнення уряду за чотири місяці роботи, серед яких, за його словами, - підготовка газотранспортної системи до переходу на європейські правила, що "дозволило знизити платіжку за опалення для більшості українців до 30%".

Наймолодший прем'єр

Олексія Гончарука призначили на посаду в серпні 2019 року.

До того, як очолити уряд, був заступником голови Офісу президента Зеленського, утім для широкого загалу його ім'я було маловідомим.

Він став наймолодший очільником уряду в історії України - йому 35 років. 

Джерело: https://www.bbc.com/ukrainian/news-51146168

1