Голови Чернівецьких ОТГ хочуть почути офіційну позицію Президента України щодо реформи децентралізації

Голови Чернівецьких ОТГ хочуть почути офіційну позицію Президента України щодо реформи децентралізації

25.05.2019, 15:20

Про це вони заявили в суботу, 25 травня, під час зустрічі за «круглим столом» у Чернівцях, в якому взяли участь народні депутати України Максим Бурбак та Микола Федорук.

 Голови ОТГ відзначили, що під час президентської виборчої кампанії з-поміж усіх державних реформ кандидати на найвищу посаду в державі найменше критикували саме реформу децентралізації. Водночас, попри відсутність критики, більшість і з них, включно з переможцем виборчих перегонів, недостатньо чітко сформулювали своє ставлення до її продовження.

 Саме тому вони сподіваються почути офіційну позицію глави держави з цього приводу. Зокрема, голови ОТГ пропонують озвучити відповідний запит з боку суспільства через Асоціацію об'єднаних територіальних громад. І з цією метою готові ініціювати її скликання для конструктивної розмови на цю тему.

 Це однією площадкою, на якій Президент України міг би оприлюднити свою позицію з питання децентралізації, може бути засідання Асоціації міст України. Захід, на який завітають міські голови з усієї України, вже за тиждень відбудеться в Одесі.    

 Усі учасники круглого столу зійшлися на тому, що ситуацію можливого згортання реформи децентралізації не можна навіть моделювати.  

-        Якщо до створення ОТГ бюджет Сокирян заледве сягав 7,5 мільйонів, а за чотири роки доріс до 63 мільйонів, про що можна взагалі дискутувати, - підтримав позицію голів ОТГ народний депутат Максим Бурбак.

Нардеп Микола Федорук додав, що "тільки нерозумний політик може дати задню в реформі децентралізації... Коли я був міським головою Чернівців ми таких коштів на розвиток, які тепер отримали громади, в очі не бачили".  

Водночас він повідомив, що для того, аби процес децентралізації став незворотнім законодавцям залишилося зробити два-три важливих кроки, в тому числі закріпивши децентралізацію в Конституції України. "Поки цього не зроблено, аналізуючи сьогоднішню ситуацію, я тепер думаю, що ми ні від чого не застраховані", - висловив припущення Микола Федорук. 

Зробити це нинішнім складом парламенту не вдалося, в тому числі через те, що цьому процесу активно протидіяла "Батьківщина". Дострокових перевиборів  чекають вже  207 населених пунктів, які не оголошували, керуючись політичною доцільністю. 

1