Новообраний голова облради Михайло Гайничеру свідомо грубо порушував регламент, на першій же сесії яку він провів

Новообраний голова облради Михайло Гайничеру свідомо грубо порушував регламент, на першій же сесії яку він провів

21.03.2012, 13:27

Голову облради на Буковині використовують як інструмент забезпечення інтересів влади, а не громади.  Заява Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» щодо першого головування на сесії новообраного керівника облради

 Ми, депутати фракції «Батьківщина», неухильно слідуючи обов’язкові звітувати перед громадою про діяльність обраного людьми органу, висловлюємо глибоке обурення грубими порушеннями регламенту, які свідомо допускав новообраний голова облради Михайло Гайничеру на першій же сесії, яку він провів.

Голова обласної ради навмисно дотримувався вибіркової постановки на голосування пропозицій депутатів. Пропозиції від опозиційних фракцій просто ігнорувалися – як, наприклад,  пропозиції депутата І.Мунтяна щодо порядку денного (про залишення окремих питань на доопрацювання, їх відхилення чи зняття з порядку денного). Їх навіть не ставили на голосування.

Голова обласної ради дозволяв собі коментувати заяви депутатів, провокувати дискусії навколо депутатських запитів, хоча це не передбачено регламентом. Зокрема, стосовно запиту депутата Фочук були спровоковані запитання на кшталт «чи є в неї при собі відповідні документи, які підтверджують запит» - хоча запит має порушити проблему, а не доводити її. Зрештою, важливе питання по заборгованості стосовно ремонту колишньої солдатської їдальні, що потребує вирішення, залишилося поза увагою депутатів.

Голова обласної ради неодноразово ставив питання на голосування одночасно «За основу і в цілому» - що не дає змоги вносити до них зміни і доповнення.

Двічі упродовж одного пленарного засідання головуючим безпідставно оголошувалася перерва – саме тоді, коли результати голосування не складалися на користь провладних фракцій, і під час цих перерв були спроби влади «вжити заходи» для досягнення нею необхідних результатів голосування.  Згідно з регламентом обласної ради перерва оголошується через кожних півтори години роботи сесії.

На тлі такого ведення сесії особливо цинічно пролунало привітання новому голові облради від голови ОДА М.Папієва – з тим, що пан Гайничеру «демократично провів сесію». Очевидно, що пан Гайничеру просто впорався з завданнями, які поставила перед ним провладна команда. Але це не має нічого спільного з демократією.

Як і антидемократичною є заява голови облдержадміністрації стосовно того, що коли в область надходитимуть кошти і субвенції, то вони розподілятимуться «відповідно до бажання депутатів працювати». Що означає – залежно від того, чи підтримують депутати ідеї і пропозиції влади.

Ми, обрані громадою від політичної партії ВО «Батьківщина», заявляємо: наші рішення і голосування ми узгоджуємо тільки з чинним законодавством і інтересами громади. І від інших вимагаємо такого ж ставлення до своїх обов’язків, особливо якщо це обов’язки голови обласної ради.